Solskinsrejser

Cybersikkerhed: En nøglefaktor i rejsebranchen

I en tid for ikke så længe siden var det at rejse forholdsvist analogt. Før internettets opblomstring foregik køb af billetter via telefonen eller fremmøde, og selve billetterne blev printet på fysisk papir. I dag foregår stort set alt rejse-relateret via internettet, og nærmest alt går via mobiltelefonen. Selv boardingkortet består blot af scanbare pixels på en mobil enhed. Digitaliseringen af rejsebranchen og vores rejsevaner har uden tvivl gjort mange ting både nemmere og mere effektivt, men der lurer også visse cybermæssige faldgruber ved at have flyttet alt over i et digitalt rejseunivers.

Tvivlsomme offentlige Wi-Fi hotspots på farten

Lufthavne overalt i verden tilbyder efterhånden en lang række tjenester, der tilgodeser de rejsendes behov. Et af dem er offentlige netværk, hvor de rejsende kan koble sig på for at få gratis internet. Offentlige Wi-Fi-spots er dog også et særligt udsat område, hvad angår cyberkriminalitet. Man bør træde varsomt, når man logger på et offentligt netværk i en lufthavns café eller restaurant, eftersom hackere kan oprette falske hotspots eller gemme sig på de offentlige hotspots og snage i netværkets forbundne enheder. Undgå for så vidt at benytte disse netværk, eller brug en VPN, hvis du absolut skal på nettet. På den måde vil du få krypteret dataene på din enhed, så ingen kan snage i eller stjæle dine oplysninger.

Falske rejseselskaber og rejseagenturer

De dage, hvor man mødte op i et fysisk rejsebureau for at købe sine billetter, er talte. I dag shopper vi både dagligvarer, tøj og rejser på webshops. Men også her kan der forekomme farer. Hackere og andre cyberkriminelle udvikler stadig flere falske online rejsebureauer, der til forveksling virkelig ligner den ægte vare. Tjek hjemmesiden grundigt, før du handler rejser. Kig efter officielle webshop-certifikater, og se om bureauet også har en fysisk adresse og eventuelt et ægte CVR-nummer tilføjet på hjemmesiden.

Undgå at oplade din enhed med fremmede ladere

Opladere og USB-stik kan udadtil virke harmløse, men også disse enheder kan være en cyberfælde. Visse ladere kan være skjulte dataoverførere, så i stedet for at få ladet din mobile enhed ender du i stedet med at få ‘støvsuget’ enhedens vigtige indhold. Disse USB-kabler kan være fjernstyret af hackere, som derved får adgang til din enhed, når du forbinder den med USB-kablet.

Slip aldrig din mobil eller laptop af syne

En ting er, at man øger sin risiko for at blive bestjålet, når man rejser, noget andet er, at dine mobile enhed ikke engang behøver blive stjålet, før skaden er sket. Hackere og andre cyberkriminelle skal ofte blot bruge et kort øjeblik på at trænge ind i dit system for at inficere det med eksempelvis malware eller andet, der vil kunne forvolde skade på din enhed og i værste fald resultere i datatyveri.

Du kan selv gøre en hel del for at gøre rejsen sikrere

Det giver næsten sig selv, at man bør holde et vågent øje med sine personlige ejendele, herunder sit elektroniske udstyr. Og udover at beskytte sin enhed med eksempelvis en VPN vil man også være godt stillet, hvis man for eksempel sørger for at sikre, at alle sine portaler og enheder er beskyttet med biometrisk data og tofaktorgodkendelse. På den måde bliver det endnu sværere for den pågældende hacker at trænge igennem selv hvis enheden fysisk set ender med at blive stjålet. Hav også altid en ekstra oplader med, i tilfælde af at du skulle miste en. På den måde sikrer du, at du ikke skal til at låne en fremmed lader et sted på rejsen, som i værste fald kan være en fælde.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.