Solskinsrejser

Luxor

Kongernes Dal

Skal din næste rejse gå til Egypten, nærmere bestemt Luxor? Så skal du læse med herunder. Vi har nemlig lavet en komplet rejseguide til dig, der har planer om at besøge byen. Luxor er en dejlig by i Egypten. Byen bliver også kaldt for ’verdens største frilandsmuseum’, fordi der er så mange smukke ruiner og templer, der gør byen til noget helt særligt. Faktisk siges det, at Luxor, som også er faraoernes gamle hovedstad, rummer omkring en tredjedel af alle oldtidsværdier i verden. Luxor ligger på det sted, hvor Theben, den antikke by, lå; nemlig på begge sider af Nilen i det sydlige Egypten. Luxor er altså virkelig et besøg værd, hvis du vil have et glimt af det gamle og autentiske Egypten. Selvom der er kommet flere turister til byen, fremstår Luxor ikke som en turistet og beskidt storby. Den fremstår nærmere som en kulturhistorisk skat med en masse charme og autenticitet.

Find din rejse til Luxor her

Din rejse til Luxor

Din rejse til Luxor kan arrangeres på mange forskellige måder. Der er ingen tvivl om, at Luxor især henvender sig til dig, der er interesseret i at opleve kulturen og det historiske i den smukke by. Det varme og tørre klima gør dog også, at byen egner sig særdeles godt til daseferier, der foregår ved poolen. Det er nemt at rejse til og fra Luxor. Lufthavnen ligger blot et kvarters kørsel fra centrum, og du kan også komme til byen med skib. Mange turister starter eller ender deres krydstogt langs Nilen i byen.

Du kan arrangere din rejse til Luxor gennem et rejseselskab. Flere og flere rejseselskaber arrangerer pakkerejser til den fine by. Der er dog også mange rejseselskaber, der blot arrangerer udflugter til byen. Du kan derfor også sagtens kombinere din ferie i Luxor med en uge i Hurghada eksempelvis, hvor du kan få glæde af det lækre Rødehav. Mange vælger også at kombinere ferien til Luxor med et krydstogt på Nilen. Det er en god måde, hvorpå du kan opleve en masse forskellige byer og nyde livet om bord på skibet.

Du kan også sagtens arrangere din rejse til Luxor alene. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være mange praktiske ting, som du selv skal stå for.

Luxor er blevet mere turistvenligt, og det betyder også, at det er blevet lettere for dig at bevæge dig rundt i byen på egen hånd. Indbyggerne i byen er utrolig gæstfrie, og hvis du går en tur rundt i de små gader, er det ikke usædvanligt at du bliver budt på the hos de lokale. Hvis du takker ja til tilbuddet – hvilket du sagtens kan gøre – skal du blot være opmærksom på, at de lokale forventer en erkendtlighed for deres gæstfrihed.

Find din rejse til Luxor her

Hoteller i Luxor

Der findes mange forskellige hoteller i Luxor. Mange af hotellerne er meget luksuriøse og ligger ved Nilens kyst. Disse hoteller er naturligvis dyrere at bo på, men her får du altså også ofte valuta for dine penge. Du kan dog også sagtens finde flere billigere hoteller, hvis du ikke vil bo med udsigt til Nilen.

Mange hoteller i Egypten er specialister i at tilbyde all inclusive til gæsterne. Dette gælder også hotellerne i Luxor. Mange af hotellerne har faktisk alt det, du kan få brug for på en ferie til Luxor, og derfor behøver du ikke nødvendigvis at forlade hotellet, hvis du hellere bare vil dase ved poolen. Dog anbefaler vi jo selvfølgelig, at du bruger noget tid på at se dig om i byen, der er noget helt specielt.

Mad i Luxor

Maden i Luxor er lækker, og derfor kan du også få en god gastronomisk opleve, når du besøger byen. Dette gælder, uanset om du udforsker byens restauranter og spisesteder, eller om du benytter dig af et all inclusive-tilbud på hotellet. Det Egyptiske køkken er præget af en masse varme krydderier i små, simple retter. Det egyptiske køkken er en blanding af flere forskellige; blandt andet det libanesiske, det græske og det tyrkiske. Ris, bønner, linser, brød og grøntsager præger det egyptiske køkken langt mere, end kød gør. Dog er kød, kylling og fisk typisk en del af det egyptiske køkken, når du får det serveret på restauranter. Hvis du går efter at smage nogle klassiske egyptiske retter, skal du prøve at smage ful, ta’amiya, tahina, kushari og molokhiyya. Disse retter og snacks er typisk at finde på lokale restauranter, og de er meget autentiske. Nogle af retterne minder meget om noget, vi også får herhjemme. Eksempelvis minder ta’amiya meget om det, vi kender som falafler, mens tahina minder om en slags hummus eller tahin. Molokhiyya, som er en suppe, er i virkeligheden en af de eneste retter, der oprindeligt stammer fra Egypten.

Selvom det egyptiske køkken er lækkert, kan det faktisk være svært at finde spisesteder, der serverer lokal egyptisk mad. De unge egyptere spiser sjældent selv den lokale mad, og med turisternes indtræden er flere internationale restauranter dukket op i Luxor. Derfor kan det faktisk være lettere at finde italienske og mexicanske retter end egyptiske. Hvis du bevæger dig væk fra de mest turistede områder, bliver det lettere for dig at finde de små, egyptiske perler.

Find din rejse til Luxor her

Drikke i Luxor

Når du bevæger dig i Luxor og Egypten generelt, vil du sjældent se de lokale indtage alkoholiske drikke. Dette skyldes, at Egypten er et muslimsk land, og at en stor del af lokalbefolkningen derfor ikke drikke alkohol. For lokalbefolkningen er det derfor mest velset at drikke juice, sodavand the og kaffe på restauranter og offentlige spisesteder. Det betyder dog ikke, at du ikke kan nyde en øl eller et glas vin til din mad. Langt de fleste spisesteder har alkoholbevilling, og de serverer derfor også alkoholiske drikke til maden. Vi anbefaler dog, at du kaster dig ud i at prøve noget egyptisk the, som for eksempel en god pebermynte the. Hvis du vil opleve den autentiske oplevelse, skal du indtage din the eller din stærke kaffe på en lokal bar, hvor du kan ryge vandpibe og høre de lokale sludre.

Prislejet i Luxor

Priserne i Egypten er generelt ret lave, og det gælder også for priserne i Luxor. Helt generelt vil du opleve, at det er dyrere at leve i de områder, hvor det er mest turistet. Det vil altså sige, at det er dyrere at spise på de restauranter, der serverer international mad og henvender sig til turister, end dem, der er lokale og autentiske. De fleste steder kan du finde en let frokost til omkring 50 kroner, en middag til 50-125 kroner og øl til 25 kroner. Prislejet er altså rimeligt. Hvis du vil købe importerede øl, vin og/eller spiritus, skal du regne med, at det er noget dyrere. Generelt er importerede alkoholiske drikke meget dyre i Egypten. Egyptisk vin er noget billigere, og den kan smage godt – du kan dog også få serveret noget tarveligt egyptisk vin, der ikke passer til vores skandinaviske smagsløg.

Du kan selv gøre en smule for at gøre din rejse lidt billigere. Du kan for eksempel sørge for at aftale en fast pris med taxachaufføren inden turen, hvis du skal køre med taxa. Du kan også forsøge at prutte om prisen, hvis du skal købe souvenirers i de små boder eller forretninger. I Egypten er det almindeligt at prutte om prisen, og du kan altså måske være heldig at det lykkes, og at du kan spare nogle penge på den måde. Du skal dog ikke gå udenom drikkepengene for at spare penge. I Egypten udgør drikkepengene en stor del af lønnen, og derfor forventes det også, at du giver drikkepenge for de services, du får. Det betyder, at det forventes, at du giver 5-10% i drikkepenge på restauranter og spisesteder, og at du giver drikkepenge til rengøringen på hotellet, kuffertdrengen og taxachaufføren.

Den egyptiske valuta hedder Egyptiske Pund (LE). De fleste steder kan du betale med denne valuta, men på de store hoteller kan du typisk kun betale med Dollars, Euro eller kreditkort. Faktisk kan på nogle hoteller ikke betale med Egyptiske Pund, og din regning skal betales med Euro eller kreditkort. Hvis du bevæger dig uden for hotellet, anbefaler vi, at du betaler med Egyptiske Pund, mens du skal have Euro i pungen, hvis du skal bruge penge på hotellet.

Find din rejse til Luxor her

Vejret i Luxor

I Egypten er der ørkenklima. Det betyder, at der stort set altid er sol, varme og tørt. Der er ganske få steder i verden, hvor det regner så lidt, som det gør i Egypten. Dette gælder, uanset hvornår på året du rejser. Vejret i Luxor er rigtig godt året rundt – hvis du altså synes, at varmt og solrigt er lig med godt vejr. Luxor er derfor også et populært rejsemål i de måneder, hvor temperaturen er lav i Danmark.

I Egypten er der to årstider; sommer og vinter. Sommeren strækker sig fra maj til oktober, mens vinteren strækker sig fra november til april. Der er dog ikke meget vinter over vinteren i Egypten – i hvert fald ikke, hvis vi sammenligner med den danske vinter. Begge årstider er varme, solrige og tørre. Den eneste større forskel, der er på de to årstider, er, at det er en smule køligere om vinteren. Dette gælder både om dagen, men især også om natten og om aftenen. Hvis du tager på udflugt til en strand, vil du opleve at bade i noget vand med en meget behagelig temperatur. Badevandstemperaturen er på mellem 20 og 28 grader året rundt.

Find din rejse til Luxor her

Vejret om sommeren (maj-oktober)

Om sommeren er det utroligt varmt i Egypten og i Luxor. Det kan blive op til 40-45 grader, hvilket kan føles ubehageligt for de fleste danskere. Når det bliver så varmt, orker de færreste at lave andet end at dase ved poolen. Derfor er det heller ikke oplagt at besøge Luxor om sommeren, idet der er så meget, der skal opleves. Hvis du bare gerne vil have det rigtig varmt og dase ved poolen, er der dog rig mulighed for at besøge Luxor om sommeren – det er naturligvis op til dig og dine ønsker for din rejse. Det gode ved at besøge Luxor om sommeren er de mange soltimer, som du får glæde af. Du kan opleve helt op til 13 solskinstimer om dagen i den solbeskinnede by.

Vejret om vinteren (november-april)

Når vi når til vinteren i Egypten, falder temperaturen en anelse. Om vinteren kan du opleve temperaturer på omkring 25-26 grader om dagen. I januar og februar er det koldest med temperaturer ned til omkring 21 grader om dagen. Klimaet om vinteren i Egypten er behageligt for de fleste danskere. Det er varmt nok til, at du kan dase ved poolen og solbade, men det er også køligt nok til, at du kan holde ud at gå på opdagelse i byen og blandt de mange seværdigheder. Der er mange, der nyder de gode solskinstimer ved poolen for derefter at udforske byen om aftenen, når solen går ned. Der er omkring 8-10 solskinstimer om dagen. Om aftenen bliver det køligere om vinteren, og om natten kan det faktisk blive ret koldt. Derfor er det også en god ide at pakke en trøje og noget lidt varmere tøj til de kølige aftener. Du skal dog ikke regne med, at du kommer til at blive regnvåd, blot fordi det bliver vinter i Egypten. Der er stadig ganske få regnvejrsdage i Luxor. I gennemsnit er der omkring én regnvejrsdag om måneden.

Find din rejse til Luxor her

Praktiske informationer til dig

Inden vi kommer til det sjove, omkring hvad du skal lave, når du er i byen, skal du lige have de sidste, praktiske oplysninger. Der er nogle få ting, du skal vide, inden du besøger byen. På den måde er du bedst klædt på til din ferie, og du kan begynde at planlægge alle de ting og seværdigheder, du skal opleve.

Faraos forbandelse

Luxor er faraoernes gamle hovedstad, og derfor kan du også risikere, at faraoerne kaster en forbandelse over dig. Faraos forbandelse er et andet ord for de maveproblemer, du kan opleve, når du besøger Luxor og Egypten generelt. De typiske maveproblemer, der opleves, er diarré og sommetider opkast. Maveproblemerne har, selvom man kunne tro det, intet med den egyptiske historie at gøre. Når turister får maveproblemer i Egypten, skyldes det typisk blot, at der er en meget anderledes bakterieflora i landet, som danskerne ikke er vant til. Du kan selv være med til at forebygge maveproblemerne ved at vaske dine hænder jævnligt, og ved at undgå at indtage vand fra hanen. Du kan altså med fordel bruge mineralvand til alt – uanset om det er tandbørstning eller skylning af grønt og frugt. Du kan også være opmærksom på, at du ikke får isterninger, der ikke er lavet af mineralvand, ligesom du kan forhøre dig på restauranterne, om din mad er skyllet i vand fra hanen. Hvis du alligevel bliver ramt af faraos forbandelse, kan du finde nogle meget effektive midler mod maveproblemer på de egyptiske apoteker.

Find din rejse til Luxor her

Sikkerheden i landet

Terrortruslen i Egypten er forhøjet i forhold til mange andre steder i verden. Dog er det meget sjældent noget, som turisterne lægger mærke til, når de besøger landet. Turistområderne er forholdsvist sikre, fordi egypterne netop gør så meget for at holde dem sikre. Du kan dog risikere at se et øget antal politifolk og militær på gaden. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er sikkert for dig at rejse til Luxor, kan du altid tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning. Her kan du se, om der er en øget risiko, hvor du måske skal være forsigtig, og hvor det ligefrem frarådes at rejse hen. Hvis du er utryg ved at rejse, kan vi anbefale, at du booker din rejse til Luxor gennem et rejseselskab. På den måde skal du ikke selv stå for alt det praktiske, og du kan altid stille rejseselskabet spørgsmål løbende, hvis der er noget, du er usikker omkring.

Hvis du vil tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning, kan du gøre det her.

Påklædning i Luxor

Luxor er blevet et større turistområde, og derfor accepteres det også, at du ikke klæder dig som de lokale. Her er det blevet acceptabelt, at os vesterlændinge ikke kan holde varmen ud, hvis vi skal iføre os lange bukser og langærmede skjorter. Du må altså gerne iklæde dig almindeligt sommertøj, når du bevæger dig rundt i byen. Hvis du vil besøge de mange berømte templer og andre kulturhistoriske skatte, bør du dog iføre dig noget tøj, der dækker dine skuldre og knæ. Især kvinder bør tænke en ekstra gang over påklædningen disse steder.

Seværdigheder i Luxor

Luxor er måske den by i Egypten, hvor der er allerflest seværdigheder. Her kan du virkelig få mættet din historiske og kulturelle trang. Det vrimler med skatte rundt om i byen, og et besøg i byen er en oplevelse i sig selv. Hvis du besøger Luxor, vil du kunne få gode oplevelser for livet. Herunder kan du læse mere om, hvad du skal opleve, når du besøger Luxor.

Find din rejse til Luxor her

Historiske templer på østbredden

På Nilens østbred finder du det største turistområde i Luxor. Det er her, du både finder Karnak- og Luxor-templet. Luxor-templet blev brugt tilbage under den religiøse Opet-fest, og i dag er templet en seværdighed, du ikke må gå glip af. Karnak-templet er verdens største tempelkompleks. Templet er et kæmpe kompleks, der både består af obelisker, statuer, gårde og søjlerækker. Templet er desuden stadig under udgravning. Hvis du vil se noget til disse udgravninger, kan du med fordel besøge det arkæologiske museum i byen. Her kan du få et rigtig godt indblik i Egyptens historie, som har været meget begivenhedsrig.

Kongernes Dal på Vestbredden

På Vestbredden finder du den historiske Kongernes Dal. Fra østbredden kan du komme hertil med færger. Færgerne fra østbredden går døgnet rundt. Kongernes Dal ligger placeret omkring otte kilometer fra færgelejet. I Kongernes Dal kan du se mere end 60 grave. Nogle af gravene er åbne, og i dem kan du blive ført med ind i en hel anden verden. I nogle af de åbne grave bliver du ført med ind i klippevæggen, hvor du kan finde malerier og meget andet meget velbevaret gravmateriale. Kongernes Dal blev hovedsageligt brugt som gravplads for kongerne under Det Nye Rige, som var i tiden 1539-1075 før Kristi fødsel. Du kan også besøge Dronningernes Dal, som er noget mindre end Kongernes Dal. Dronningernes Dal har tre åbne grave fra Ramses den tredjes tid. Begge dale er bestemt et besøg værd.

Find din rejse til Luxor her

Kongernes Dal

Kongernes Dal

Flere oplevelser på Vestbredden

Den vestlige bred er generelt mere rolig end den østlige, men det betyder ikke, at der er mindre at opleve her. Faktisk er der rigtig meget at opleve. Den vestlige bred byder ikke kun på Kongernes Dal. Når du befinder dig på den vestlige bred, bør du også se de fire store templer, der findes her. Templerne ligger på grænsen til ørkenen. Templerne er alle opført af konger til minde om dem selv. Flere steder ved templerne kan du se, at både søjler, farer og relieffer er stort set intakte. Det giver dig muligheden for virkelig at drømme dig flere tusinde år tilbage og få et nuanceret indblik i oldtidens Egypten.

Når du er på Vestbredden, skal du ikke snyde dig selv for at opleve Deir el-Medina, som er en ruinby. Byen fortæller en fin historie om, hvordan generationer af håndværkere gennem 500 år arbejdede for at udsmykke og udhugge grave til kongerne, dronningerne og embedsmænd. Hvis du går på opdagelse ved byens klippeside, støder du på tre grave, der er lavet af håndværkerne til håndværkerne – det er ret fint og smukt.

Hele byen er en seværdighed i sig selv, og uanset hvor du går, kan du blive kastet tilbage til oldtidens Egypten. Det er altså bestemt ikke for sjov, at Luxor kaldes for ét stort, udendørs museum. Udover de mange kulturelle og historiske seværdigheder skal du blot nyde byen og suge dens energi til dig. Du kan opleve landskabet, sejle en tur på Nilen, gå en tur på strandpromenaden, ride på kamelryg eller flyve i luftballon over det smukke landskab.

Find din rejse til Luxor her