Solskinsrejser

Guide til Grækenland

Grækenland er en perle i Middelhavets azurblå vand

Grækenland er en perle i Middelhavets azurblå vand, og det er en elsket rejsedestination for både kulturelle dannelsesrejser og klassiske badeferier. Grækenland og det græske folk har så meget at byde på, og det er tilmed billigt at være og opholde sig i landet, hvor den fantastiske vejr bidrager til en virkelig hyggelig og intens middelhavsstemning, som man mærker, når man går igennem gaderne. Det er et utroligt bredt favnende land, der har mange forskellige kulturer og folkeslag, der alle er overvejende imødekommende og gæstfrie, og du vil med garanti føle dig godt tilpas, når du rejser i landet. Herudover er den græske madlavning kendt over hele verden, og i selve landet vil du kunne opleve denne mageløse cuisine på tætteste hold. Uanset om du leder efter historiske og kulturelle seværdigheder med eksempler som de klassiske, græske templer, eller om du bare gerne vil have en fantastisk strand at slappe af på, så bør du i den grad overveje Grækenland, som din næste rejsedestination.

Find din rejse til Grækenland her

Grækenland er en perle i Middelhavets azurblå vand

Grækenland er en perle i Middelhavets azurblå vand

I denne sammenhæng vil vi gerne klæde dig på til en rejse i Grækenland og give dig en bedre forståelse af de ting og de omgivelser, der er med til at gøre Grækenland til en rejsedestination i verdensklasse.

Find din rejse til Grækenland her

Seværdigheder & Oplevelser

Uanset hvor du vælger at fokusere din ferie i Grækenland, så vil du med garanti være i stand til at få en ordentlig én på opleveren, når du bevæger dig gennem de små græske byer. Landet har virkelig meget at byde på, når det kommer til oplevelser og seværdigheder, hvor især de græske tempelbyer er voldsomt imponerende og ærefrygtige at se på.

Generelt kan du få disse seværdigheder at se over hele landet, men naturligt nok er mange af de mest kendte seværdigheder koncentreret omkring hovedstaden Athen. Alligevel kan det dog sagtens anbefales at leje en bil i dette naturskønne land, hvor du kan få en større valgfrihed og har mulighed for at komme helt ud i krogene, hvor alle de helt unikke oplevelser venter på dig.

Grækenland kan være en lidt stor mundfuld, hvis du ikke har en indgående viden omkring landet i forvejen, og derfor vil vi herunder gennemgå nogle af de seværdigheder, du simpelthen ikke må misse, når du befinder dig i dette fantastiske land.

Find din rejse til Grækenland her

Akropolis (Athen)

Først på listen finder du naturligvis Akropolis, der er Grækenlands med afstand største turistattraktion. Akropolis oversat til dansk betyder ”høj by”, og den imponerende tempel by ligger da også på en flad klippe i hele 150 meters højde. Akropolis er én af verdens største tempelbyer, der består af mange forskellige, græske templer, der er bygget i anledning af forskellige slag, der blev vundet i tidernes morgen. Du vil sikkert have hørt om templerne Parthenon og Erechtheion, som er de mest kendte og også flotteste templer på højen. Specielt Parthenon er særdeles velbevaret, og det er måske det, som de fleste folk ville karakterisere som et klassisk, græsk tempel.

Akropolis

Akropolis

Du kan bruge utrolig mange timer på at udforske Akropolis, og det er naturligvis muligt at få både audioguides og guidede ture på tempelhøjen, således at du garanteret ikke misser hverken bygninger eller deres historiske kontekst. Alt i alt et af Grækenlands største must-sees, som du simpelthen ikke kan komme udenom, når du er i landet.

Find din rejse til Grækenland her

Lycabettus-højen (Athen)

Denne centralt beliggende høj giver den ultimative panoramaudsigt over hele den pulserende metropol, Athen. Det er en stor oplevelse af forcere de stejle gader, der leder op til højens udkigspunkt, hvor dine ben virkelig bliver sat på prøve, og den udsigt du bliver belønnet med er med garanti én af de bedste belønninger, du kan forestille dig. Du har den fulde udsigt over Athen, men også Det Ægæiske Hav og Akropolis kan du få gode vinkler af herfra. Det kan specielt anbefales, at du tager turen op på højen omkring solnedgang, da du så ser Grækenland i det klassiske, varme lys, som landet ofte associeres med.

Find din rejse til Grækenland her

Samaria-kløften (Kreta)

Hvis din græske ferie bringer dig til én af de græske øer, så bør du bestemt overveje, om denne ø skal være Kreta. På Kreta får du naturligvis de fantastiske strande, som turisterne valfarter til, men det er også på denne ø, at du finder Samaria-kløften, der er én af øens største seværdigheder.

Samaria-kløften er den samlede betegnelse for selve kløften og den tilstødende nationalpark, der ligger sydvest på Kreta, og hvis du er bare den mindste smule til fantastiske naturoplevelser, så må du ikke misse denne park på din rejse til Grækenland. Du er sikret nogle af de mest spektakulære syn i hele landet, når du går op gennem kløften, hvor du ikke har andet end uberørt natur til alle sider. Fantastiske bjergsider og imponerende plante- og dyreliv er, hvad der venter dig, hvis du vælger at tage til det, der er en af de længste kløfter i Europa.

Samaria-kløften

Samaria-kløften

Dette er helt sikkert en seværdighed, som du bør overveje: Næsten uanset om du skal tage fra fastlandet for at se den eller ej.

Find din rejse til Grækenland her

Panathinaiko Stadion (Athen)

Efter den lille smuttur til Kreta er vi tilbage i Athen med en seværdighed, der med garanti vil være en succes hos alle dem, der har den mindste smule interesse for sport blandet med historie. Det bliver nemlig ikke meget større end dette stadion, når man taler om sportshistorie, da Panathinaiko Stadion i Athen var arnestedet for de første moderne Olympiske Lege i 1896. Dette var med andre ord stedet, hvor datidens Usain Bolt rendte hurtigt på 100 m, og hvor de klassiske discipliner som diskoskast og spydkast blev gjort endnu mere legendariske, end de var i forvejen.

Selve stadionet er voldsomt imponerende, og det er det eneste stadion i verden, der udelukkende er bygget i hvid marmor, der er hentet fra det lokale bjerg. Stadionet har plads til 45.000 tilskuere i dag, men kunne ved OL i 1896 have hele 80.000 tilskuere – altså mere end man kan præstere til de moderne Olympiske Lege i dag.

Har du dermed en lille sportsudøver i dig, så er det bare med at få oplevet dette fantastiske stadion, hvor moderne idræt blev skabt og udødeliggjort.

Find din rejse til Grækenland her

Strande

Man kan ikke tale om Grækenland uden også at tale om de fantastiske strande, der hvert eneste år lokker millioner af turister til det varme vand ved Middelhavets kyst. Der er dog lige det store MEN, at de fleste af de indbydende, caribisk inspirerede strande kun kan findes, hvis du tager turen til én af de græske øer, da mange af strandene omkring fastlandet ofte er meget stenede og kan sætte dine fødder på overarbejde. Dette gælder også for strandene omkring det vulkaniske område i Grækanland, hvor sandet ofte er helt sort, hvilket kan være særdeles ubehageligt for fødder i den hede sommersol. Det skal dog ikke lyde som om, at der ikke også er en fantastisk strand på fastlandet, men de er bare ikke lige så udbredte som på øerne…

Når det så er sagt, så er de græske øer alle sammen garant for de fantastiske strande, som næsten får de caribiske strande til at falme ved siden af. Du får det kridhvide sand, som alle strandhungrende turister leder efter, og du får et azurblåt og forholdsvis stille vand, der virkelig leder tankerne hen imod de caribiske kyster. Her kan du nyde de pirrende, brændende fornemmelser fra din drink med Ouzo og Raki i, mens du ser solen gå ned over vandet – du kan få en spektakulær badeferie i Grækenland, hvis du tager til én af de græske øer. Du kan evt. kigge nærmere på øen Skiathos, hvis strande er blevet nævnt som nogle af de bedste i hele Grækenland.

Find din rejse til Grækenland her

Vejret

Grækenland er selvfølgelig garant for fantastisk sommervejr, som kan gøre sommerferien til det befriende rum, som den gerne skulle være. Du får klassisk Middelhavsvejr med en rejse til Grækenland, og der er langt til nærmeste sky på himlen – ligesom regn ikke er noget, man snakker om. Det mest stabile sommervejr får du på en række af de græske småøer, hvor der ikke er nogen chance for skydannelse, men selv i Athen på fastlandet er vejret fantastisk om sommeren.

Generelt set kan du i sommermånederne fra juni til ca. midt i september forvente temperaturer, der ligger på behagelige 29 – 33 grader i dagtimerne, og hvis du oplever regn i disse måneder er du særdeles uheldig. I gennemsnit får grækerne nemlig kun 6 – 20 mm regn om måneden om sommeren, hvilket er et vidnesbyrd om, at du får lov til at opleve landet i strålende solskin hele sommeren igennem. Selvfølgelig vil der generelt set være en brise fra havet, men denne er kun forfriskende i de varme temperaturer.

Alt i alt kan du roligt rejse til Grækenland, hvis du vil have de varme temperaturer og den megen solskin, som Danmark desværre ikke altid er garant for at levere i sommermånederne.

Find din rejse til Grækenland her

Maden

Som tidligere skrevet er det græske køkken særdeles velrenommeret verden over, og du kan næsten ikke finde en by i Europa, der ikke indeholder en eller anden form for græsk restaurant. Dette vidner om det særdeles høje niveau, som du med rette kan forvente af maden, når du tager til Grækenland. Grækerne værner om deres mad, der naturligvis er domineret af deres kærlighed til fetaost, oliven og salte Middelhavs krydderier, og de sætter friskheden af råvarerne og den enkle tilberedning i højsædet. Netop derfor venter der dig nogle fantastiske smagsoplevelser, hvis du bestiller nogle af grækernes specialiteter.

Nogle af disse specialiteter kunne f.eks. være tzatziki, som er en yoghurt og hvidløgsdip, som ofte serveres med små oste eller friturestegt fisk, eller du kan sætte tænderne i den klassiske, græske musaka, der er en form for lasagne med kød og auberginer. Herudover kan den græske gyros også anbefales: Den er meget bedre i Grækenland end på den danske grillbar.

I det græske køkken finder du bl.a. tzatziki

I det græske køkken finder du bl.a. tzatziki

Generelt er madlavningen og restaurantbesøg dog meget sociale arrangementer i Grækenland, hvorfor mange af madretterne ikke portionsanrettes, men serveres i store skåle og pander, hvor man alle sammen tager fra. Det er utrolig hyggeligt, og man mærker, hvordan fællesskabsfølelsen pibler frem under huden. Der er med andre ord langt op til nogle fantastiske kulinariske oplevelser, når ferien går til Grækenland.

Find din rejse til Grækenland her

Prisleje

Grækenland har som bekendt været meget hårdt ramt af den økonomiske krise, der var lige ved at få landet til at erklære sig bankerot, og dette afspejles stadigvæk i priserne, der langt fra er på det niveau, som de var for 10 år siden. Generelt set er prisniveauet i Grækenland lavere end i Danmark, og det er på mange måder på niveau med priserne i andre Middelhavslande, som f.eks. Spanien eller Italien. Dette gælder dog ikke nødvendigvis i turistområderne, hvor priserne er skruet gevaldigt op, og hvor dine hårdt opsparede Euro ikke nødvendigvis rækker så langt.

Hvis man ser helt generelt på Grækenland, så kan du få særdeles meget for pengene på f.eks. restauranter og barer. Du kan meget ofte blive godt bespist for mellem 10 og 12 euro, hvilket rundt regnet svarer til godt 75 – 90 danske kroner. Dette er det helt generelle prisleje for restaurantbesøg, der aldrig rigtig kan blive helt dyre. Når man ser på øl, vin og spiritus, så er grækerne i høj grad på linje med andre EU-lande, hvor prisen for en lokal øl ofte ligger omkring 1 euro, men hvor importerede øl ofte er minimum 30 % dyrere. Det samme gør sig gældende for vin, og spiritussen er stort set på linje med de danske priser, hvilket kan tilskrives afgifter til staten osv. Til gengæld holder priserne i barer sig på nogenlunde samme niveau, hvilket er en rar forandring.

Transport kan du generelt komme rimelig let omkring i Grækenland, hvor priserne på offentlig transport er utrolig lave. I en gennemsnitlig by vil du kunne købe en busbillet for omkring 1 euro, og tilsvarende gør sig gældende i toge og metroer i de større byer. Du behøver med andre ord ikke at gå rundt til det hele, når priserne er så lave. Omvendt kan du heller ikke altid forvente, at busserne kører til tiden, men til den pris er det vel også forventeligt.

Taxa er ligeledes en mulighed, men priserne på taxa er generelt høje i forhold til den offentlige transport – men de er stadig meget lavere end priserne i en dansk taxa.

Du behøver altså ikke at have ufattelig mange euro med dig, når du rejser til Grækenland, da priserne bestemt er til at komme i nærheden af. Desuden accepterer langt de fleste steder kreditkort, så du behøver kun at have kontanter med til småindkøb og taxa-ture, hvor man naturligvis ikke kan forvente, at de tager kreditkort.

Find din rejse til Grækenland her

De græske øer

Læs også vores mange gode guides til de forskellige græske øer. Find links herunder:

Læs desuden om hovedstaden Athen.