Solskinsrejser

Guide til Athen

Athen er hovedstaden og samtidig den største by i hele Grækenland. Selvom den historiske og kulturelle storby har været under lidt af et pres de senere år, så begynder både grækerne og det internationale samfund at spore en tiltrængt optimisme igen.

Find din rejse til Athen her

Og det afholder da heller ikke os danskere fra at rejse til den græske hovedstad på ferie hvert eneste år. Athen er en stor by med ca. 3.700.000 indbyggere – og endda endnu flere, ca. op til 5.000.000 mennesker. Grunden til, at det reelle tal anslås som værende væsentligt højere, er, at mange af indbyggerne i Athen vælger at tage hjem til deres fødebyer og blive registreret der, når der afholdes folketælling hvert. 10. år.

Athen er en klassisk og moderne storby i ét, som byder på alt fra shopping og lækre restauranter til havneområder, lækre strande og et utal af seværdigheder, kunst, kultur og en enorm historisk fortælling, som du kan opleve på egen hånd.

Under Antikken spillede Athen en væsentlig rolle og var således en af de absolut vigtigste byer i denne periode. Særligt i den klassiske græske periode havde Athen sin storhedstid, hvilket foregik omkring 400-500 år f.Kr.

I 2004 blev Athen atter valgt som vært for De Olympiske lege, hvilket var første gang siden det uofficielle OL i 1906. Da IOC, Den Internationale Olympiske Komité, valgte Athen til at være værtsby for Sommerlegene i 2004, blev byen sat på den anden ende. En ret speciel person satte sit store præg på hele bymidtens fortove, det gamle stadion blev renoveret, og så blev der fundet op mod 50.000 arkæologiske fund under den omfattende metroudgravning.

Men alt dette vender vi tilbage til i løbet af denne guide, som tager dig godt igennem de vigtigste og mest mærkværdige ting, du bør vide om Athen.

Find din rejse til Athen her

Top 10 seværdigheder i Athen

Med et befolkningstal på over 3.700.000 mennesker er Athen i en moderne storby i helt traditionel forstand. Dette, kombineret med tiltrækningen af et utal af turister samt en meget gammel og lang, spændende historie, har naturligvis resulteret i et væld af spændende oplevelser i seværdigheder i grækernes største by.

I dette afsnit dykker vi ned i 10 af de mest kendte og populære seværdigheder, som Athen har at byde på for dig som tilrejsende. Listen spænder vidt og bredt og blander kultur og historie sammen, ligesom byen i sig selv formår at gøre det i dagligdagen.

Vi lægger dog listen ud med en af de helt store kendisser inden for græsk kulturhistorie, nemlig Akropolis:

#1 – Akropolis

Akropolis er først og fremmest kendt af samtlige indbyggere i hele Athen, da det gamle bygningsværk kan ses fra stort set hele den store millionby. Men det imponerende byggeri er også kendt uden for Athens og sågar Grækenlands grænser – og meget endda.

Akropolis er et 2.500 gammelt monument og bygningsværk, som hvert år lokker tusinder og atter tusinder af nysgerrige, historie- og kulturinteresserede turister til. Bygningen er placeret i en af Athens udkanter, hvor den ligger højt oppe på en klippe, som tårner sig op over den gamle bys skyline. For at komme til Akropolis skal du igennem indgangen ved Dionysiou Areopagitou – herfra koster det en overkommelig indgangspris, men unge mennesker under 18 år er dog fritaget fra at betale entré.

Find din rejse til Athen her

Akropolis er et 2.500 gammelt monument og bygningsværk

Akropolis er et 2.500 gammelt monument og bygningsværk

#2 – Plaka

Hvis du vil opleve det gamle Athen og komme lidt væk fra de mest kendte modebutikker og befærdede hovedveje, så skal du forbi Plaka. Plakaen er Athens allerældste bydel, som i lige så høj grad hører blandt de smukkeste områder i byen. Alle bygningerne er fredet, så selvom du kommer forbi lækre restauranter eller butikker med moderne interiør, så vil arkitekturen stå fuldstændig fast, antik og unik, hvormed du bliver taget tilbage til det gamle Grækenland.

Plakaen byder på et utal af små, smalle og snoede gader, der snørkler sig ind og ud gennem området. Du finder hyggelige restauranter og caféer, hvor du kan gøre holdt og få lidt vådt til ganen eller en let frokost med de græske specialiteter fra menukortet. Du finder ligeledes butikker med små båder, og du har mulighed for at gøre en god handel – især inden for lædervarer. Plakaen ligger få hundrede meter syd Syntagma og relativt tæt på Akropolis.

Find din rejse til Athen her

#3 – Lykabettoshøjen

Et af Athens absolut højeste punkter og udkigsposter findes i form af Lykabettoshøjen. Det kræver sin mand eller kvinde at gå hele turen op til toppen af højen, men når du først er nået derop, bliver du mødt af et syn og en udsigt ud over det sædvanlige.

Oppe fra toppen af Lykabettoshøjen kan du nemlig se ud over det meste af Athen by, og du har tilmed mulighed for at tage et hvil i ben og lægmuskler på en af de små hyggelige restauranter eller caféer, som ligger smukt placeret på toppen af højen. Hvis du skulle være gangbesværet eller på anden vis ikke have mulighed for eller lyst til at bestige højen på egne ben, så kører der en kabelbane op til toppen.

Ønsker ud at benytte dig af kabelbanen frem for at gå turen selv, så kan du stige ombord fra Ploutarchou. Det kan såmænd også være en oplevelse i sig selv at svæve op over hustagene i roligt tempo, mens du blot nyder udsigten og kommer tættere og tættere på toppen af Lykabettoshøjen.

Find din rejse til Athen her

#4 – Syntagma

Syntagma er synonym for Syntagmapladsen, som anses som Athens travle og samtidig charmerende centrum. Ved Syntagma finder du både parlamentet og den græske præsidents bolig, hvilket også er grunden til, at området bevogtes af bevæbnede soldater døgnet rundt.

Soldaterne er iklædt den lidt finurlige men samtidig meget kulturelle og historiske uniform med nederdel, og det særlige vagtskifte blandt soldaterne er faktisk blevet en hel turistattraktion i sig selv. Særlig vagtskiftet kl. 11 om søndagen drager mange nysgerrige rejsende til, som vil overvære det specielle skift.

Hvis du besøger Syntagma – enten for at se parlamentet, opleve det særegne vagtskifte eller kigge på butikker og deslige -, så kan du med fordel også smutte om bag parlamentet. Her finder du nemlig Athens allerstørste park, nemlig Nationalparken, som byder på skøn natur og rolige omgivelser i lækkert vejr.

Find din rejse til Athen her

#5 – Sunio

Hvis du stikker lidt syd for Athens midte – nærmere bestemt små 80 kilometer -, så kommer du til Kap Sounion, også kaldet Sounio eller Sunio. Dette naturskønne område og køreturen derned langs kysten er en skøn og smuk oplevelse i sig selv.

Men hvad endnu vigtigere er, så finder du det ældgamle og meget historiske Poseidon Tempel dernede. Templet er i sin tid opført til ære for den græske havgud Poseidon, og de gamle søjler og ruiner står stadig og pryder landskabet på flotteste vis.

Bliver du sulten eller tørstig på turen, så er der heldigvis etableret en række små, hyggelige og vaskeægte græske tavernaer og restauranter i vandkanten tæt på Poseidon Templet. Selvom denne attraktion med rette ikke kan siges at ligge i Athen, så er den alligevel forholdsvis tæt på, og den historiske værdi i det gamle tempel gør ganske enkelt, at seværdigheden fortjener en plads på listen.

Find din rejse til Athen her

#6 – Akropolis Museum

Helt tilbage i 1878 åbnede det gamle klassiske Akropolis Museum. Denne velbesøgte og historiske attraktion er sidenhen blevet udskiftet med en nyere version.

Det nye Akropolis Museum har til opgave at fortælle turister og andre interesserede om det gamle bygningsværk og monument, som har prydet Athen i ca. 2.500 år. Det giver derfor god mening at besøge museet, førend du begiver dig op på bjerget for at besøge selve Akropolis.

Oprindeligt var det meningen, at det nye Akropolis Museum skulle stå klar til De Olympiske Lege i 2004. Desværre nåede man ikke at færdiggøre byggearbejdet, og museet stod derfor først færdig og åbnede sine døre i 2007. Det koster et mindre beløb på ca. 5€ at komme ind på det smukke museum – dog er børn og unge under 18 år fritaget fra at betale entré.

Find din rejse til Athen her

#7 – Metroen i Athen

Selvom ordet metro og seværdigheder ikke umiddelbart klinger harmonisk, så er netop Athens Metro noget af en oplevelse i sig selv. Foruden at være et ekstremt velfungerende togsystem, hvor der kører toge hvert 5. minut næsten hele døgnet rundt (fra kl. 5 til kl. 24), så er metroen i Athen også et rullende museum og dermed en attraktiv seværdighed.

Når du kører med metroen og står af og på, på de forskellige stationer i byen, så vil du opleve både antikker kunstværker såvel og nyere og mere moderne kunst, og du kan tilmed opleve replikaer af friserne fra Parthenon på Akropoli-stationen, som åbnede sine døre op i år 2000. Så hvis du skal rundt i byen og typisk går eller tager en taxa, så kan vi anbefale dig at tage en tur med metroen blot indimellem, da dette vil give dig en helt unik oplevelse i sig selv og samtidig få dig frem til den ønskede destination.

Find din rejse til Athen her

#8 – Piræus

Hvad enten du er på udkig efter det friske og anderledes pust, et havne- og industriområde kan give midt i storbyræset, eller om du går og leger lidt med tanken om at sejle fra Athen og ud til en af de mange græske øer, så er Piræus et besøg værd.

Den gamle bydel i Athen ved navn Piræus har eksisteret som havneby i ca. 2500 år og blev grundlagt omkring 500 år f.Kr. Fra Piræus kan du sejle med en af de utallige færger til og fra de mange græske øer, og det er anslået, at omtrent 11 millioner mennesker hvert eneste år sejler med disse færger fra netop denne havneby. Området er en anelse støjende med har på samme tid en enorm charme med store åbne pladser, hyggelige parallelle gader og boulevarder over det hele.

Samtidig er Piræus også omdrejningspunktet for græsk fodbold, i og med at det største og bedste fodboldhold i Grækenland ved navn Olympiakos holder til netop her. Foruden fodboldstadionet og de mange hyggelige pladser og butikker i området, så finder du også en række spændende museer, som på hver sin måde giver interessante fortællinger om Piræus’ lange historie.

Find din rejse til Athen her

Piræus havn

Piræus havn

#9 – Det nationale arkæologiske museum

Skal der noget historisk kunst og ballast med i bagagen, inden du rejser hjem fra Athen igen, så bør du helt klart lægge vejen forbi Det nationale arkæologiske museum i Grækenlands hovedstad. Museet er anset for at være det bedste af sin slags i hele verden, og det fokuserer og koncentrerer sig primært om samlinger af antik græsk kunst op gennem flere århundreder.

Du kan med fordel afsætte et par timer eller 3 til besøget på museet, da der er masser af perioder og afdelinger med smukt, følelsesladet og spændende kunst at gå igennem. Det nationale arkæologiske museum ligger på Patission Street 44, og entréen er ganske overkommelig. Det koster i omegnen af 7€ og er tilmed gratis for børn og unge under 18 år.

Er du kunstinteresseret er blot nysgerrig på, hvordan nogle af de antikke græske værker har udviklet sig gennem århundreder samt hvilken historie, de fortæller om det gamle Grækenland og Athen, så er museet et klart besøg værd.

Vær opmærksom på, at Det nationale arkæologiske museum er ganske populært blandt turister fra såvel udlandet som det øvrige Grækenland, og du kan derfor forvente høje besøgstal i højsæsonen.

Find din rejse til Athen her

#10 – Panathinaiko Stadion

Selvom Athen rummer så mange spændende oplevelser og seværdigheder, at ingen kan nå dem alle igennem på selv adskillige rejser til storbyen, så skal listen jo slutte et sted. Og hvilken bedre måde at runde listen over seværdigheder i Athen af på med det oprindelige, oldgamle olympiske stadion, Panathinaiko Stadion?

Panathinaiko Stadion, også kaldet Panathinaikoen, er det unikke sportsstadion i Athen, hvor de første moderne Olympiske lege løb af stablen i 1896. Det hele er én stor rekonstruktion af det oldgræske stadion, som lå på samme sted, og som blev opført første gange tilbage i oldtiden og siden blev genopført i hvid marmor af arkonten Lykurg fra Athen i 329 f.Kr.

Op gennem tiden er stadionet blevet ombygget, renoveret og taget i brug igen af flere forskellige omgange, og den dag i dag rummer det ca. 45.000 tilskuerpladser og er således gået ned i størrelse. I sin oprindelige form kunne der nemlig sidde helt op til 80.000 tilskuer og overvære de Olympiske lege, og før dem de Panathenæiske lege til ære for gudinden Athene.

Find din rejse til Athen her

Hvordan er vejret i Athen?

Athen er en storby med masser af oplevelser og shoppingmuligheder. Men samtidig er det en lækker og indbydende destination for badeglade feriegæster. Derfor er vejret også en vigtig faktor for de mange mennesker, der hvert år rejser dertil fra såvel Danmark som resten af verden.

Da Athen ligger ud til havet, vil du opleve en frisk og let brise, som gør selv de hedeste højsommerdage mere udholdelige. Og i kraft af det milde klima omkring Grækenland samt Athen, så strækker sommerperioden sig over en del flere måneder herhjemme, mens vintrene også er ganske udholdelige med temperaturer, der sjældent når under 10 grader.

Herunder kan du læse om de gennemsnitlige dagtemperaturer, vandtemperatur og antal solskinstimer i Athen året rundt.

Gennemsnitlig dagtemperatur i Athen:

 • Januar – 12 grader
 • Februar – 12 grader
 • Marts – 14 grader
 • April – 18 grader
 • Maj – 22 grader
 • Juni – 27 grader
 • Juli – 29 grader
 • August – 29 grader
 • September – 26 grader
 • Oktober – 21 grader
 • November – 17 grader
 • December – 13 grader

Gennemsnitlig vandtemperatur i Athen:

 • Januar – 15 grader
 • Februar – 14 grader
 • Marts – 14 grader
 • April – 15 grader
 • Maj – 18 grader
 • Juni – 22 grader
 • Juli – 24 grader
 • August – 25 grader
 • September – 23 grader
 • Oktober – 21 grader
 • November – 18 grader
 • December – 16 grader

Gennemsnitlig antal daglige soltimer i Athen:

 • Januar – 6 timer
 • Februar – 8 timer
 • Marts – 9 timer
 • April – 11 timer
 • Maj – 12 timer
 • Juni – 13 timer
 • Juli – 13 timer
 • August – 12 timer
 • September – 11 timer
 • Oktober – 9 timer
 • November – 7 timer
 • December – 6 timer

Hvad angår nedbør, så falder der overvejende mest i vinterhalvåret. Men alligevel er det oftest tørt i Athen hele året rundt. Det gennemsnitlige antal regnfri dage pr. måned er nemlig helt oppe på 29, hvor juli og august kan prale af 31, mens den måned med færrest antal regnfri dage er februar med 26 efterfulgt af januar, november og december, der hver især har 28.

Athen er en storby, som du kan besøge med ro i vejrsindet hele året rundt, og hver eneste årstid har sin helt egen charme og åbner op for oplevelsen af Athen på en helt ny måde.

Find din rejse til Athen her

Shopping i Athen

Trænger du til at gøre nogle gode køb eller fund på din rejse til Athen, så er der heldigvis en uendelig række af kvalificerede shoppingmuligheder i den græske storby. Du finder alt fra små markeder med lædervarer og friske råvarer til større shoppingcentre og dyre butikker med mærkevarer, tøj, smykker og elektronik.

På diverse markeder rundt om i byen har du mulighed for at gøre nogle lidt anderledes fund inden for såvel souvenirs som antikviteter, mens de mere moderne mærkevarer typisk findes i de større centre og shoppingområder i byen. Størstedelen af butikkerne i Athen holder åbent til kl. 21 om aftenen – dog lukker mange af dem tidligere på hhv. mandage, onsdage og lørdag. Størstedelen af butikkerne holder helt lukket om søndagen.

Skulle du alligevel have lyst til at udforske de spændende og mangfoldige varer og muligheder på en højhellig søndag, så findes der også råd for det. Foruden de helt store shoppingcentre, hvoraf nogle kan have åbent om søndagen, så finder du et helt marked kun dedikeret til dette. Monastiraki loppemarkedet på Avissynias Square har åbent om søndagen og byder på alverdens små hyggelige boder med antikviteter og loppefund. Du har også mulighed for at få lidt at spise og drikke på caféerne og restauranterne omkring området. Enkelte såkaldte almindelige butikker i området holder også åbent om søndagen, da de ved, at mange turister og lokale slår vejen forbi Monastiraki markedet alligevel.

I Agora-distriktet i den græske hovedstad finder du Athen Central Marked. Dette marked åbner op for en helt ny verden af smage og dufte – det er nemlig her, at du finder Athens ukronede konge over friske fødevarer i vaskeægte markedsstil. På Athen Central Marked kan du således dufte, se, smage og røre ved alt fra frisk fisk og kød til lokale frisker frugter og grøntsager. Markedet giver dig også mulighed for at handle andre fødevarer herunder urter, oliven, olier og krydderier.

Er du mere interesseret i de store kæder og klassiske butikker, hvor kvaliteten af varer såvel som priser lige tager et par trin op af skalaen, så er Ermou Street et besøg værd. Denne gade er lidt Athens pendant til strøget i København, og her finder du således de store internationale brands og butikker som f.eks. Zara, Benetton og Bodyshop. På gaden finder du tusindvis af nysgerrige vindueskiggere og handlende, turister såvel som lokale, og udenfor står flere grækere og sælger velsmagende småretter fra deres madvogne såsom varme kastanjer og majskolber. Alt i alt et godt sted at tage til, hvis du vil slentre lidt op og ned ad en hyggelig med velbevandret gade med masser af muligheder for shopping.

Svinger du kompasset en halv omgang og vender næsen en anelse nord på, så finder du endnu et spændende område ikke langt fra Ermou Street. I området nord for Ermou Street får du adgang til de mere nøjsomme former for butikker såsom skræddere, hvor du kan få syet faconsyede jakkesæt og andet tøj. I området finder du klassikere såsom Vogue, McCall, Burda og Butterick.

I Byzantino i Plaka-området finder ud det bedste udvalg af smykker, ure, guld og sølv. Det er naturligvis muligt at finde guldsmedeforretninger og des lige mange steder i Athen, men netop Byzantino er kendt for deres store udvalg i såvel pris som kvalitet, hvor der som udgangspunkt findes noget for enhver smag og enhver pengepung.

Sidst men ikke mindst kan du lægge vejen forbi Syntagmapladsen, hvor du også finder et væld af spændende forretninger, butikker, restauranter og caféer. Her kan du gøre gode køb inden for elektronisk udstyr, devices og tilbehør såvel som film og musik. Vær dog opmærksom på, at f.eks. DVD’er købt i Athen i bedste fald kan købes med engelsk tale og undertekster – så medmindre du har fuldstændigt styr på det græske sprog, så er denne type varer måske ikke oplagt at handle netop i Athen.

Find din rejse til Athen her

Det bedste fra det græske køkken

Når vi danskere hører ord som tzatziki og moussaka, så falder vores tanker nok øjeblikkeligt på Grækenland for de fleste af os. Og netop maden og de våde varer fra det græske køkken er blandt nogle af de fordele, du kan glæde dig til, når du besøger Athen.

Grækenland er et stort land, og der findes et utal og et virvar af lokale vine, råvarer og egnsretter rundt om i landet. Fælles for hele landet og dermed også for Athen gælder dog en række nationale specialiteter såsom de førnævnte moussaka og tzatziki.

Hvad enten du besøger de mere populære og fyldte restauranter i nogle af Athens travleste områder, eller om du søger mod mere afsides små spisesteder i de mindre brostensbelagte gader, så vil du med garanti have mulighed for at bestille moussaka, tzatziki, souvláki eller græske kødboller fra menukortet. Alle disse specialiteter suppleres naturligvis med eksempelvis et glas dejlig kølig hvidvin eller en frisk ouzo.

Det græske køkken er generelt set varierende og velsmagende over hele linjen, og de mange lokale og nationalt producerede fødevarer, som anvendes i de mange små og mellemstore køkkener rundt omkring i Athen, sikrer også en høj kvalitet og friskhed i den mad, du indtager. Maden i Athen og det øvrige Grækenland har ifølge undersøgelser samtidig vist sig at være en hel del sundere end mange andre steder i verden, hvilket også anses som en af de overvejende grunde til, at grækere i gennemsnit levere længere end andre nationale befolkningsgrupper i Europa.

Foruden de klassiske græske retter, som i øvrigt typisk er skabt inden for nogle lækre og velsmagende rammer af hvidløg, oliven og masser af olivenolie, så kan du også finde et bredt udvalg af spændende fiske- og skaldyrsrestauranter i Athen. Athen er en havneby, og dermed er der også friske fisk og skaldyr på markederne hver eneste dag, som senere ender i de hyggelige restauranters køkkener og til sidst på din tallerken. Der er dermed masser at vælge imellem, når du skal ud at spise i Athen.

Sidst men ikke mindst skal det selvfølgelig også nævnes, at Athen som sagt er en storby, med stort S. Det betyder imidlertid, at du foruden at have adgang til de mange traditionelle, græske køkkener og fiskerestauranter også finder et bredt udvalg af sushirestauranter, burger- og grillbarer mv.

OBS: Vi kan anbefale dig at prøve nogle af de lokale vine, når du tager ud at spise under dit ophold i Athen. Græsk vin er ikke vildt udbredt herhjemme i Danmark, men du finder masser af velsmagende muligheder i de græske menukort i Athen. Grækenland er tilmed det land i Europa, som er kendt for at have produceret vin i længst tid – faktisk kan reel vinproduktion spores helt tilbage til ca. år 700 f.Kr.

Find din rejse til Athen her

Hvordan er priserne i Athen?

Priserne i Athen er generelt set billigere, end hvis du bor og lever i f.eks. København herhjemme i Danmark. Møntfoden er Euro, og du bør derfor overveje at veksle lidt kontanter inden afrejsen. Langt størstedelen af alle butikker, restauranter, museer og lignende tager imod internationale kortbetalinger, men det kan alligevel være fornuftigt med lidt kontanter i pungen til små boder, afsides liggende oplevelser mv.

Lige mht. taxakørsel i Athen skal du være opmærksom på, at chaufførerne i den græske storby desværre har et lidt blakket ry. Det bliver bedre og bedre med tiden, men være generelt påpasselig med fast aftalte priser – bed hellere chaufføren om at slå taxameteret til. Så bliver turen nemlig ganske billig. Og så brug din sunde fornuft til at vurdere, om chaufføren kører mange omveje – kig evt. på et kort på din telefon eller andet, inden du tager turen eller imens.

I listerne herunder finder du sammenligninger mellem generelle priser på varer og ydelser i hhv. danske København og græske Athen. Bemærk venligst, at priserne er vejledende og generelle, hvormed de enkelte priser for dig både kan svinge en anelse op og ned, afhængig af hvor du gør dine indkøb eller handler i den sydlige storby.

Vejledende priser på varer og ydelser i København:

 • 3 retters-menu for 2 personer på middelrestaurant – DKK 600,00
 • En halvliters fadøl – DKK 45,00
 • Cappuccino – DKK 35,00
 • 1 kg tomater – DKK 20,00
 • En flaske middelgod vin – DKK 60,00
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro – DKK 44,00
 • 1 kilometers taxakørsel – DKK 15,25

Vejledende priser på varer og ydelser i Athen:

 • 3 retters-menu for 2 personer på middelrestaurant – DKK 260,00
 • En halvliters fadøl – DKK 30,00
 • Cappuccino – DKK 22,00
 • 1 kg tomater – DKK 10,00
 • En flaske middelgod vin – DKK 52,00
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro – DKK 30,50
 • 1 kilometers taxakørsel – DKK 5,50

Som du kan se af listerne herover, så er priserne på de fleste varer og ydelser langt billigere i Athen end i København. Dette hænger også sammen med, at den generelle købekraft blandt indbyggerne i Athen er væsentligt lavere, end den er i København. Det kan man synes, er en skam, men som turist kan du blot nyde, at du komme længere på literen for din ferieopsparing.

Overvejer du at flytte til Athen og bo der i en længere periode, så vil du også opleve lavere leveomkostninger over hele linjen i forhold til København og det meste af det øvrige Danmark.

Tag eksempelvis et kig på de 4 forskellige former for ydelser og varegrupper og deres prisforskelle mellem Athen og København herunder:

 1. Forbrugerpriser – Priserne er ca. 34,27% lavere i Athen end i København
 2. Lejeomkostninger – Priserne er ca. 74,30% lavere i Athen end i København
 3. Restaurantpriser – Priserne er ca. 45,16% lavere i Athen end i København
 4. Dagligvarer – Priserne er ca. 31,83% lavere i Athen end i København

Find din rejse til Athen her

Badeferie og strande i Athen

Athen er en travl storby med trafik, butikker og masser af mennesker og liv. Men i modsætning til en del andre storbyer rundt om i Europa, så byder Athen faktisk også på lækre badestrande inden for en meget overkommelig afstand. Tæt på den græske hovedstad finder du således både sand- og stenstrande med lunt badevand, vandsportsaktiviteter, gode strandfaciliteter såsom toiletter, liggestole osv.

Det meste af selve Athen og dens bymidte er mest af alt havneområder, hvilket er grunden til, at du lige skal lidt væk fra centrum for at kunne læne dig tilbage og slappe af med tåspidserne i vandkanten og et koldt glas et-eller-andet i hånden. Dog ikke særlig langt væk – heldigvis.

I dette afsnit tager vi et nærmere kig på 4 af de mere populære og anbefalelsesværdige stranden i Athen eller meget tæt på Athen.

Find din rejse til Athen her

#1 – Piræus Beach

Vi ligger ud med den populære og smukke sandstrand, Piræus Beach. Stranden ligger små 30 minutters kørsel i bus væk fra det allermest centrale Athen, og den er dermed ganske let fremkommelig. Stranden udgør rammerne for afslapning og et velfortjent afbræk i hverdagens stress og jag blandt både turister og lokale grækere.

Hvis du har lyst til det, så ligger Piræus Beach i et skønt område med masser af flotte historiske bygninger og en hyggelig havn, hvor du kan tage en slentretur før eller efter strandturen.

#2 – Vouliagmeni

Vouliagmeni er en hel badeby i sig selv, og den ligger heller ikke langt fra storbyen Athen. Ca. 20 kilometer syd for hovedstaden finder du denne perle, som kun rummer små 6.000 lokale indbyggere. Der er mere roligt og fredeligt, og du har rig mulighed for at koble fra i sommersolen på byens strande.

Vouliagmeni strand er bl.a. kendt for sine konstante blå badeflag og børnevenlige faciliteter, hvilket også lokker både børnefamilier og andre badeglade typer til fra Athen og lokalområdet. Der er tale om en smuk, men samtidig velorganiseret og velholdt strand med sjove aktiviteter og fornuftige faciliteter for såvel børn som voksne.

Find din rejse til Athen her

#3 – Anavyssos

Anavyssos ligger et pænt stykke længere sydpå i forhold til Vouliagmeni – ca. dobbelt så langt. Så afhængig af dit valgte transportmiddel kan du forvente en køretur på 30-60 minutter. Til gengæld kommer du ned til en lang, flot og åben strand med perfekte forhold for bl.a. windsurfing, svømning og andre vandsportsaktiviteter.

Anavyssos strand er samtidig et lækkert sted at besøge og bruge din dag til afslapning, hvis du samtidig vil have mulighed for at få lidt lækkert at spise og drikke fra de lokale fiskerestauranter, som ligger ved stranden. Der er strandboder og små restauranter, hvor du kan forsyne dig og familien i løbet af dagen.

#4 – Schinias

Slutteligt bevæger vender vi næsen den anden vej og tager turen ca. 45 km nordøst for Athen. Her finder vi Schinias stranden, som er en af de smukkeste og mest roste strande i hele regionen. Schinias er en naturskøn strand i et område tæt bevokset med fyrretræ, der omkranser hele stranden og skaber et hyggeligt rum for afslapning.

I højsæsonen finder du både badeglade turister og lokale grækere på Schinias stranden, som bader, daser i solen, windsurfer, spiller volleyball og meget andet. Selvom stranden ligger et godt stykke væk fra Athens centrum, så er den – foruden bil – også nem at komme til via busruter med busser, som kører i pendulfart mellem hovedstadens midte og den populære fyrretræsstrand.

Schinias stranden

Schinias stranden

OBS: Tager du ud på en af de ovennævnte eller øvrige strande, mens du er i Athen, så vær ekstra opmærksom på solens stråler og varme midt på dagen. Særligt mellem kl. 13-15 står den ekstra højt på himlen pga. Athens sydlige placering, og hvis du har børn med ned til vandet, skal du være særlig omhyggelig med at smøre ungerne ind i solcreme flere gange i løbet af dagen. Og husk naturligvis også dig selv, da især vandaktiviteter kan give slemme solskoldninger pga. reflekteringen i vandoverfladen op i ansigtet og på skuldre.

Find din rejse til Athen her

Sådan kan du bo i Athen

Athen er først og fremmest en gammel og historisk by. Men det er immervæk også en storby i traditionel forstand, og dermed får du som turist åbnet op for et utal af muligheder at bo og leve på under dit ophold i den græske hovedstad.

Du kan naturligvis vælge den ligetil-løsning og booke dig ind på et flot og lækkert hotel med 4 ugentlige opredninger og rengøring. Alternativt kan du prøve at bo på lidt anderledes manerer.

Vi kommer herunder med forslag til 3 alternative måder at bo på, når du rejser til Athen:

 1. Husbåd – Athen er en havneby med masser af vand og kyststrækninger omkring sig. Dette giver dig gode muligheder, når det gælder leje af husbåde. Når du bor på en husbåd, vil det føles som en anderledes type ferie, end du ellers har været vant til. Båden ligger i marinaen og vugger blidt op og ned, mens du nyder solnedgangen og et godt glas rødvin, eller når du sidder på dækket i morgensolen med en friskbrygget kop kaffe. Du kan finde private udlejere af husbåde i Athen via Google eller AirBnB.
 2. Privat villa – Vi bliver lidt i det private – f.eks. AirBnB, som er en udlejningsservice, der forbinder udlejer og lejer i feriesammenhænge. Her har du nemlig også mulighed for at leje hele villaer med plads til f.eks. 8, 10, 15 eller måske endda 20 overnattende gæster. Hvis i er en større familie eller samling af kammerater, som vil på ferie sammen, så kan du med fordel overveje denne mulighed frem for hotel. Det kan være dyrt at leje en privat villa i en uge eller to, men hvis i er mange om at splejse, kan priserne typisk sagtens konkurrere med hotelpriserne.
 3. Camping – Tager du til udkanten af Athen eller til de omkringliggende kyst- og havnebyer, så finder du også et bredt udvalg af campingpladser og lignende, hvor du kan få en anderledes og rolig ferie. Du kan leje en campingvogn eller medbringe en hjemmefra, og så kan hele familien ellers tage et par ugers afslapning på bedste velkendte campingmanerer – dog med den forskel, at du har bagende solskin, palmer og et azurblåt hav omkring dig i stedet for.

Holder du mest af at tænke så lidt som muligt over, hvor og hvordan du bor, så du kan koncentrere dig om dine aktiviteter under ferien, så kan det dog fortsat være en god idé at vælge et traditionelt hotelværelse eller en ferielejlighed i et større kompleks. Så får du som regel opredning, rengøring og lignende med i pakken og skal således ikke bekymre dig om det selv.

Find din rejse til Athen her

10 fun facts om den græske hovedstad

Vi har været igennem historiske bygningsværker, anbefalelsesværdige badestrande, græske specialretter og alt derimellem – vi runder nu denne guide til Athen af med en liste over sjove eller spændende facts om storbyen, som du måske – måske ikke – kendte til i forvejen.

Fact #1 – Europas ældste hovedstad:

Gamle optegnelser af Athen påviser, at byens oprindelse går helt tilbage til for ca. 3400 år siden, hvormed den er en af allerældste byer i hele verden.

Fact #2 – Alle slags styreformer:

Igennem sin flere tusindårige lange historie har Athen som storby oplevet alverdens politiske styreformer. Hovedstaden har være underlagt bl.a. monarki, demokrati, socialisme, kapitalisme samt kommunisme.

Fact #3 – Oliventræer slog Poseidon:

Hvis man skal tro de mytologiske overleveringer, så kæmpede de græske guder Athene og Poseidon om byens gunst blandt mennesker såvel som guder. De kæmpede om titlen som beskytter af den storslåede græske by. Kampen gik ud på at give en gave hver især, men Athenes gave i form af oliventræet var mere, end hvad Poseidons saltvandskilder kunne hamle op med. Og dermed blev byen officielt opkaldt efter Athene i stedet for Poseidon.

Fact #4 – Verdens første demokrati:

I dagens Danmark tager vi demokratiet for givet og er vant til den populære styreform. Men faktisk viser historien, at verdens allerførste velfungerende demokrati opstod og eksisterede i Athen ca. år 500 f.Kr. Det var baseret på et system, hvor alle berettigede borgere stemte direkte om lovene.

Fact #5 – Fleste teaterscener i verden:

Teater og skuespil går langt, langt tilbage i den græske historie og i særdeleshed i Athen. Faktisk stammer grækernes traditioner for teatre helt tilbage til ca. samme tid som demokratiet, altså omkring år 500 f.Kr. Traditionen har levet videre op gennem mange år, og dermed er Athen i dag også hjemsted for omtrent 148 teaterscener, hvilket er mere end Broadway og West End tilsammen.

Find din rejse til Athen her

Fact #6 – Ikke altid Grækenlands hovedstad:

Selvom mange ikke ved det, så har Grækenlands hovedstad ikke altid heddet Athen. Under og efter uafhængighedskrigen var den midlertidige hovedstad nemlig Nafplio, hvilket var gældende fra 1821-1834.

Fact #7 – Akropolis’ bekymrende fortid:

Athens stolte gamle tempel Akropolis har igennem tiderne oplevet mangt og meget. Gennem historien har Akropolis bl.a. været anvendt til opbevaring af ammunition, brugt som kirke, og så en moské, så overtaget af tidligere ambassadør for Konstantinopel, Lord Elgin. Derudover har templet fungeret som krigsbarakker, og det blev da også bombet godt og grundigt af venetianerne i 1687.

Fact #8 – Uventede fund i metroen:

Da man op til De Olympiske lege i 2004 skulle udbygge storbyens metrosystem, måtte man i gang med gravearbejdet. Under udgravningerne til den nye metro gjorde grækerne over 50.000 fund af historiske artefakter. Mange af fundene fra udgravningerne er i dag udstillet på bl.a. 6 metrostationer i byen.

Fact #9 – Den ansvarlige kvinde og Athens fortove:

Siden slutningen af det 19. århundrede og frem til omkring 1990 var størstedelen af fortovene i Athens bymidte belagt med marmor. Men i 2003 valgte den første kvindelige borgmester i Athen, Dora Bakoyannis, at give de regnvejrsglatte, gamle og slidte fortove en tiltrængt make over. Så når du besøger centrum af Athen i dag og ser de mange fortove, som ikke længere er marmorerede, så skyldes det byens første kvindelige borgmester, som nåede at få sit projekt gennemført tidsnok før De Olympiske lege i 2004.

Fact #10 – Byens ældste hotel:

Det ældste fungerende hotel i hele Athen hedder Hotel Grande Bretagne, og det ligger smukt placeret på Syntagma markedet, hvor det i det 19. århundrede primært blev anvendt som gæstebolig for de royale. Under Tysklands besættelse af Athen i Anden Verdenskrig fungerede Hotel Grande Bretagne som nazisternes hovedkvarter i byen.

Find din rejse til Athen her

Læs yderligere

Læs også vores overordnede artikel om Grækenland, samt vores mange gode guides til de græske øer. Find links herunder: