Solskinsrejser

Guide til Azorerne

Azorerne er nogle af de smukkeste øer i verden, og den lille samling af 9 forskellige tropiske øer ude i Atlanterhavet er da også tidligere kåret som de mest besøgsværdige øer i verden af National Geographic.

Øerne rummer et helt utroligt udvalg af flora og fauna, og det milde og tropiske klima sikrer en stabil og behagelig varme hele året rundt.

Azorerne ligger midt ude i Atlanterhavet, ca. 1.300 km fra Portugal, og hovedøen São Miguel har omtrent 140.000 indbyggere.

Find din rejse til Azorerne her

Udsigtspunkt på hovedøen São Miguel

Udsigtspunkt på hovedøen São Miguel

Når du rejser til Azorerne har du mulighed for at opleve alt fra hvaler og delfiner til smukke vulkankratere, store søer, vandfald, utrolige strande og varme kilder samt et væld af gamle og fine bygninger, kapeller og meget, meget mere.

I denne guide ser vi nærmere på seværdighederne på øen, hvordan shoppingmulighederne ser ud, hvordan vejret opfører sig hen over året, hvilke kulinariske oplevelser du skal være opmærksom på, og ikke mindst hvad tingene koster på de portugisiske øer.

Find din rejse til Azorerne her

Top 9 seværdigheder på Azorerne

Azorerne består af 9 forskellige øer, som hver især byder på sine helt egne historier, fortællinger, oplevelser og seværdigheder.

Hvad enten du er til eksotiske og tropiske naturoplevelser, interesserer dig for historie og kultur eller holder af at opleve de gamle religiøse bygningsværker på tæt hold, så har Azorerne et væld af oplevelser for dig.

Øgruppe, med São Miguel som hovedø, er særligt kendte for deres vulkaniserede landskaber med store kratere, smukke søer og det frodige klima. Vi anbefaler derfor, at du som minimum besøger et af de forunderlige naturområder på listen herunder, når du rejser til Azorerne.

Find din rejse til Azorerne her

Caldeira das Sete Cidades

Caldeira das Sete Cidades er navnet på det enorme vulkankrater, som befinder sig ca. 17 km nordvest for Ponta Delgada. Krateret er en af de absolut største attraktioner på São Miguel, som er hovedøen i øgruppen.

Caldeira das Sete Cidades lokker hvert år et enormt antal interesserede turister og lokale til – i høj grad pga. den helt utrolige natur og den smukke udsigt, som du vil opleve ved krateret.

Kraterets nuværende paradisiske udseende og form skulle efter sigende have været resultatet af et omfattende jordskælv tilbage i 1445.

Lagoa do Fogo

Næste bud på listen over de bedste oplevelser og attraktioner er Lagoa do Fogo – en uendelig smuk lagune placeret ved Água de Pau Massif på midten af São Miguel. Lagunen er en såkaldt kratersø, som igen bærer præg af øgruppens historie og fundament som vulkaner.

Lagoa do Fogo er den højst beliggende sø på hele øen, og du vil have følelsen af nærmest at kunne røre ved skyerne, når du står oppe på vulkankrateret og betragter den flotte lagune. I dag hører lagunen under naturreservatet i området og er dermed et beskyttet naturfænomen.

Der må ikke bygges i nærheden eller rundt om lagunen, og dermed er du også sikret en uforstyrret og idyllisk oplevelse, når du besøger Lagoa do Fogo.

Palácio dos Capitães Generais

Er du til kulturelle og historiske seværdigheder, så bør du lægge vejen forbi det gamle palads, Palácio dos Capitães Generais. Paladset ligger på øen Terceira, så hvis du bor på hovedøen São Miguel, skal du arrangere eller deltage i en arrangeret tur ud på Terceira.

Palácio dos Capitães Generais blev i gamle dage brugt som hjem for øens kaptajner og generaler, efter bygningen var blevet overtaget af myndighederne, fordi den sidste del af en kristen bevægelse blev udvist fra portugisisk grund – herunder altså også Azorerne og Terceira.

Palácio dos Capitães Generais er i dag et slags museum, som rummer alt fra store oliemalerier til gamle smukke møbler og interiør, som dengang det blev anvendt aktivt fra ca. 1766 til 1831.

Find din rejse til Azorerne her

Centro de Monitorização e Investigação das Furnas

Centro de Monitorização e Investigação das Furnas, som det hedder på originalsproget – forkortet CMIF – er et center for monitorering og forskning på primært vulkanområdet. Det er med andre ord et sted, hvor du som gæst kan få et spændende indblik i den geologiske udvikling i den betagende vulkanøgruppe med udgangspunkt i dalen og søen ved Furnas.

CMIF er for dig, som interesserer dig for det naturvidenskabelige aspekt af dine rejser, men mindre indforståede gæster kan også få en spændende oplevelse ud af at besøge centret. Stedet byder nemlig både på lærerige rejser gennem den lokale naturarv samt idylliske og hyggelige udendørsområder omkring centret. Her finder du både parker og picnicområder med udsigt over den smukke sø.

Museu da Fábrica da Baleia do Boqueirão

Azorerne ligger helt unikt placeret ude midt i Atlanterhavet, hvor øerne omkranses af et rigt dyreliv i havet, herunder i form af delfiner, farverige fisk og ikke mindst hvaler af forskellige slags. Og netop hvaler har spillet en stor rolle for øerne igennem de seneste par hundrede år.

I gamle dage levede mange af indbyggerne oprindeligt af hvalfangst. Også siden hen – efter industrialiseringen brød igennem – har folk på Azorerne tjent gode penge på kødet og de øvrige produkter fra de store havdyr.

I dag kan man som gæst på Azorerne besøge det historiske museum, Museu da Fábrica da Baleia do Boqueirão, som rummer utallige fortællinger om hvalfangsten i de gamle dage. Museet ligger på den lille ø Flores, og det var oprindeligt øens hvalfabrik, som navnet på originalsproget også fastslår.

Besøger du museet, vil du se nogle af de gamle både, skibe og redskaber, som hvalfiskerne såvel som arbejderne på hvalfabrikken anvendte tilbage i storhedstiden.

Find din rejse til Azorerne her

Igreja Matriz de Sao Sebastiao

Vi bevæger os nu over noget mere højtideligt og religiøst, men forbliver fortsat i det historiske og kulturelle. Her er der nemlig tale om en af de ældste kristne kirker i øgruppen, nemlig Igreja Matriz de Sao Sebastiao, som ligger i hovedstaden Ponta Delgada på São Miguel.

Kirken blev opført tilbage omkring midten af 1500-tallet, og i dag er den flot bevaret og har siden hen gennemgået en række nødvendige restaurationer. Er du interesseret i det arkitektoniske og historiske perspektiv, så er kirken helt bestemt et besøg værd.

Sankt Sebastians Kirke, som vi groft kan oversætte navnet til, blev opført til ære for øens første skytshelgen. Kirken er endvidere den eneste i byen med et højt klokketårn og en klokke, som desuden også er et kig værd. Glæd til en anderledes oplevelse, når du lægger vejen forbi den gotiske bygning med præg af ægte portugisiske arkitektur fra det 16. århundrede.

Sankt Sebastians Kirke

Sankt Sebastians Kirke

Igreja do Santo Cristo

Ønsker du at fortsætte den mere arkitektoniske sightseeing i Ponta Delgada, så kan du med fordel sætte kryds på kortet og lægge vejen forbi endnu en smuk kirke. Igreja do Santo Cristo er en gammel kirke og katedral med tilhørende kapel, som dagligt tiltrækker nysgerrige rejsende med sine flotte og klassiske, arkitektoniske detaljer.

Inde i kirken vil du opleve barokken og den gotiske arkitektur på tæt hold, og det gyldne træværk og store lysekroner vil med garantere imponere selv den største tvivler. Kirken er meget stemningsfyldt, men samtidig rolig og behagelig at opholde sig i. Du vil få en nærgående fornemmelse for, hvorfor de lokale troende stadig benytter sig af netop denne kirke i deres dagligdag, selv mere end 500 år efter dens opførsel.

Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes

Holder du af frisk luft og smuk natur, når det er bedst, så skal du være opmærksom nu. Her drejer det sig nemlig om naturparken, Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes, der ligger centralt placeret en smule nordøst for São Miguel.

Den store naturpark er fyldt med frodige floder, store hortensia og ikke mindst de utallige smukke vandfald, som er et af de helt store trækplastre i parken. Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes lægger rammerne for skønne udendørs aktiviteter, og den bliver da også flittigt benyttet til både hiking, cykling og klatring.

Parken ligger i kanten af Nordeste-regionen, og den vil med garanti imponere dig med sine mange klippede vandrestier, vilde flora og et utal af muligheder for at knipse smukke billeder fra din rejse til Azorerne.

Find din rejse til Azorerne her

Império do Espírito Santo de São Sebastião

Vi runder listen af med endnu et ikonisk symbol for øernes religiøse og kulturelle historie. Denne gang er der tale om det smukke, velbevarede og velbesøgte kapel, Império do Espírito Santo de São Sebastião.

Kapellet ligger på øen Terceira, så hvis du alligevel besøger den mindre ø, kan du med fordel lægge vejen forbi det gamle og smukke kapel. I løbet af året fejrer og tilbeder indbyggerne Helligånden, hvilket også indebærer brugen af alle de små og mellemstore kapeller rundt om på øen – herunder Império do Espírito Santo de São Sebastião.

Kapellet er smukt dekoreret med flotte farver både indeni og udenpå, og hvis du er interesseret i gamle bygningsværker, vil du med garanti finde dette interessant. Kapellet ligger desuden ved siden af byens kirke, som du kan opleve ved samme lejlighed.

Aktiv ferie på Azorerne

Foruden de mange monumenter, kirker, kapeller og museer byder Azorerne også på en lang række mere naturprægede og fysiske oplevelser.

Du kan enten stå for at arrangerer dine ture og oplevelser selv, i samarbejde med lokale arrangører, eller du kan bestille færdige oplevelsespakker hjemmefra, afhængig af hvem du rejser med.

De mange flotte naturområder på øerne i Atlanterhavet giver mulighed for alverdens fysiske udfordringer, og du kan således kaste dig selv ud i følgende og lignende oplevelser:

 • Canyoning
 • Klatring
 • Vandreture
 • Cykling
 • Kajakture
 • Padding

Der findes en hel del forskellige naturruter og -stier på de enkelte øer, som passer til hver af de ovenstående formål og oplevelser.

Find din rejse til Azorerne her

Shopping på Azorerne

Det er de færreste, som rejser til Azorerne med henblik på at gå shop-amok. Lad os være ærlige – der er ikke tale om hverken London, Barcelona eller for den sags skyld København, når du går op og ned ad de brolagte gader i hovedstaden Ponta Delgada på São Miguel.

Du kan dog alligevel få nogle spændende køb med hjem fra din rejse til Azorerne, da der findes mange små souvenir- og specialbutikker, hvor du kan handle alt fra lokal vin, specielle blomster og frugter til håndlavede tæpper, trøjer, vaser, tepotter og meget andet.

Tager du en rask gåtur gennem Ponta Delgadas gader og stræder, finder du hurtigt frem til de små unikke butikker, som tilbyder alverdens smukt bearbejdede håndværksvarer. Du kan også besøge de mere klassiske shoppingcentre, som du også kender herhjemmefra, hvis du er på udkig efter mere almindelige varer, tøj, parfumer o. lign.

Vulkanopvarmede gryderetter og ananasplantager

Selvom Azorerne officielt set hører til under Portugal, så har de 9 vidunderlige øer deres helt egne specielle retter, vine og lokale råvarer, som gør stedet til en mad- og drikkeoplevelse for sig selv.

Når du besøger São Miguel eller en af de andre 8 øer, så kan du være sikker på at få direkte adgang til friskfangede fisk, frisk økologisk kød, lokalt producerede mejeriprodukter og oste, lokal vin og meget andet.

Særligt de talrige og smukke ananasplantager på øerne leverer velsmagende frugt til de mange caféer og restauranter, som du kan besøge på din tur til Azorerne.

Som afsnittets overskrift også antyder, så har du på Azorerne den helt unikke mulighed at få din mad opvarmet direkte af lavaen, som løber dybt under jordens overflade. Dette er blandt andet en teknik, der anvendes, hvis du bestiller den lokale gryderet, Cozido das Furnas, som laves på São Miguel. Her opvarmes og dampes retten i op til hele 7 timer i specielle gryder, som befinder sig nogle meter under jorden. Og varmekilden? Ja, den udgøres naturligvis af den glohede lava, som løber længere nede.

Når du skal ud at spise på Azorerne, så vil du opleve, at mange af spisestederne også tilbyder forskellige sunde supper, som er indbyggernes vigtigste måltid i løbet af dagen. Disse supper bliver lavet af friske lokale råvarer såsom frugter og grøntsager, der alle kommer fra øernes egne køkkenhaver.

Du kan heller ikke undgå at finde menukort spækket med alt godt fra havet. Da Azorerne ligger så godt og tropisk placeret ude i Atlanterhavet, så sikrer dette naturligvis alt i frisk fisk og skaldyr til de lokale køkkener. Du vil endda opleve en anderledes smag af havets råvarer end i Portugal, da befolkningen sætter pris på de gamle traditioner og den ægte smag i maden – dermed er bl.a. fisk og skaldyr ikke særlig krydrede som på fastlandet.

Sidst men ikke mindst bør du holde øje med den lokale te og vin, som Azorerne er kendt for. Særligt São Miguel er verdenskendt for at kunne byde på Europas ældste økologiske te-fabrik, Gorreana. Fabrikken kan besøges den dag i dag, og de har anvendt samme fremstillingsmetoder lige siden opførelsen tilbage i 1750. Er du kulturelt interesseret, bør du lægge vejen forbi Gorreana og smage de forskellige kendte varianter af den lokale te, herunder Pekoe, Orange Pekoe, Broken Leaf og grøn Hysson.

Find din rejse til Azorerne her

Strande på Azorerne

Hvad enten du tager afsted på badeferie eller ønsker en mere aktiv og kulturel ferieoplevelse, så kan det være rart med en dukkert i ny og næ. Heldigvis byder Azorerne på en række lækre strande, hvorfra du kan bade i det friske Atlanterhav.

Da øgruppen består af gamle vulkaner, så er de fleste strande på bl.a. hovedøen São Miguel dækket af fint mørkt sand. Hvis det ikke lige er dig, kan du dog også hurtigt finde frem til et af de mange naturlige havbassiner langs kysterne – for ikke at tale om de mange varme kilder, som findes på øen.

Er du mest til de klassiske hvide badestrande, så kan Azorerne dog også være behjælpelig her. Du skal ud på øgruppens sydligste ø, Santa Maria, som netop er hjemsted for nogle af øernes eneste ordentlige, hvide sandstrande.

Alternativt kan du tage på en sejltur ud til øen Ilheu da Vila Franca, hvor du finder smukke laguner med krystalklart vand, der er fyldt med flotte fisk, søstjerner osv. Du har også mulighed for at besøge den beundringsværdige ’Ildstranden’ på Praia do Fogo, som har fået sit særprægede navn pga. de varme kilder, som sender lunt vand op i Atlanterhavets blå bølger på stranden. Her kan vandtemperaturen i visse periode af året nå op på 30-50 grader.

Santa Maria. Stenet kystlinie, men med dejligt lyst sand ved vandet.

Santa Maria. Stenet kystlinie, men med dejligt lyst sand ved vandet.

Vejret på Azorerne

Da Azorerne ligger, hvor de gør, så har øgruppen et meget mildt og stabilt klima året rundt. Dette betyder, at der ikke er lige så store udsving i temperatur som andre steder sydpå. Det betyder samtidig, at temperaturen aldrig bliver isnende kold om vinteren og ej heller brændende varm om sommeren.

Herunder kan du læse om de generelle vejrforhold i løbet af de 4 årstider:

 • Sommer – Fra juli til september vil du typisk opleve temperatur midt i tyverne samt overvejende solskin. I løbet af sommermånederne er der i gennemsnit 7 solskinstimer om dagen, og generelt set er der flest solskinsdage i løbet af sommeren, dog afbrudt af enkelte dage med uvejr. Da der blæser en frisk brise ind fra Atlanterhavet, bliver det sjældent ulideligt varmt på Azorerne, som det ellers kan blive inde i midten af Portugals fastland.
 • Efterår – Efteråret på Azorerne er også ganske behagelige, hvad angår temperaturen. Den daler en smule, men ligger fortsat på omkring de 20 grader eller lidt under i gennemsnit. Nedbøren tager dog til en smule hen over oktober og november, og det kan blive køligt om natten.
 • Vinter – I vintermånederne fra december og ca. frem til marts vil du opleve en del flere skyer, regn og blæst end i resten af året. Dog vil temperaturen på Azorerne sjældent komme under de 10 grader i dagtimerne, hvorimod vi i Danmark typisk oplever mange vinterdage med temperaturer under frysepunktet. Har du brug for et roligt afbræk fra den danske vinter med mildere klima, så kan du dermed sagtens tage en tur til Azorerne.
 • Forår – Når vinterens mere blæsende og våde vejr slipper sit tag i Azorerne, så oplever øgruppen hurtigt stigende temperatur og mange flere solskinstimer hen over foråret. Fra marts til juni kommer graderne igen op på og over de 20, mens nedbørsmængderne falder væsentligt i forhold til efterår og vinter.

Vejrforholdene på Azorerne lokker både dykkere, vandrere og surfere til fra Europa og resten af verden. Dette betyder også, at du kan besøge den smukke øgruppe stort set hele året rundt og stadig finde masser af aktiviteter og oplevelser inden for de enkelte interesseområder.

Find din rejse til Azorerne her

Priserne på Azorerne

Azorerne har generelt lavere priser end Danmark, og du kommer længere for dine penge dernede end herhjemme. Møntfoden er Euro, og du kan med fordel veksle en smule kontanter hjemmefra, så du har til taxaer, de små butikker, markeder o. lign.

OBS: Undgå som udgangspunkt at bære rundt på for mange kontanter ad gangen uanset hvad. Selvom Azorerne er en række fredsommelig øer med idylliske omgivelser såvel som en rolig befolkning, så kan man stadig aldrig vide sig helt sikker på, at der ikke kommer en lommetyv eller to forbi. Hav derfor ikke flere kontanter på dig end højst nødvendigt, og bær eventuelt din taske eller tegnebog således, at den ikke er let at tilgå i farten. Sidstnævnte gælder dog kun, når du opholder dig i tættere befærdede områder.

Der er næsten ingen moms på varerne og ydelserne på Azorerne, og dette hjælper yderligere til at reducere priserne markant i forhold til i Danmark.

Herunder har vi samlet et udsnit af nogle af tjenester og varer, som du formentlig kunne få brug for på din rejse til Azorerne. Vi har sammenlignet gennemsnitlige priser på disse mellem hhv. hovedstaden Ponta Delgada og København:

Gennemsnitlige priser i København:

 • Måltid på billig restaurant: DKK 120,00
 • 3-retters menu for 2 personer på middel restaurant: DKK 600,00
 • Lokal fadøl: DKK 45,00
 • Cappuccino: DKK 35,00
 • 1 kg. tomater: DKK 22,00
 • 1 salathoved: DKK 12,00
 • En pakke Marlboro cigaretter: DKK 44,00
 • Taxa der venter i 1 time: DKK 420,00

Gennemsnitlige priser i Ponta Delgada:

 • Måltid på billig restaurant: DKK 48,00
 • 3-retters menu for 2 personer på middel restaurant: DKK 300,00
 • Lokal fadøl: DKK 8,00
 • Cappuccino: DKK 8,00
 • 1 kg. tomater: DKK 11,00
 • 1 salathoved: DKK 4,00
 • En pakke Marlboro cigaretter: DKK 22,00
 • Taxa der venter i 1 time: DKK 150,00

Vær opmærksom på, at alle priserne er vejledende, og at de naturligvis kan variere alt efter hvor du handler og køber dine varer og ydelser. Men overordnet set er det tydeligvis væsentligt billigere at leve på Azorerne, og du vil derfor få en masse for dine penge, når du rejser til de smukke øer.

Find din rejse til Azorerne her

Læs også

Læs vores generelle guide til Portugal lige her.

Læs vores guide til Madeira, den smukke vulkanø i Portugal.

Læs desuden om hovedstaden Lissabon og storbyen Porto.