Solskinsrejser

Guide til Lissabon

Drømmer du dig væk mod varme, flotte sandstrande, et hav af spændende butikker og kulturelle oplevelser, så er Lissabon et godt bud.

Den portugisiske hovedstad er kun et par timers rejse væk i fly, og du kan nemt komme ned til varmere og mildere klima samt smukke arkitektoniske udtryk, lange hvide sandstrande og en stor gæstfrihed.

Lissabon er både den største by i Portugal og samtidig landets hovedstad. Fordel ud over den gamle og hyggelige, bakkede storby bor der omkring 565.000 indbyggere. Tæller man også forstadsområderne med, så bor der hele 2.700.000 indbyggere i Stor-Lissabon.

Find din rejse til Lissabon her

Selvom Lissabon er en storby med 2,7 mio. indbyggere, så findes der alligevel mange hyggelige gader

Selvom Lissabon er en storby med 2,7 mio. indbyggere, så findes der alligevel mange hyggelige gader

Byen emmer af liv og godt humør, og du kan nemt finde både historiske og kulturelle oplevelse, lækre spisesteder samt mange gode shoppingcentre og gader med både dyre luksusbutikker og mere prisvenlige forretninger.

I denne guide kan du blive meget klogere på den portugisiske storby, da vi kommer rundt om både seværdigheder, oplevelser, klima, strande og prisleje i Lissabon. Nederst i guiden finder du desuden vores top 10 liste over sjove eller spændende facts om den gamle by.

Vi lægger dog ud med de mest populære og kendte seværdigheder og oplevelser, som du finder i og omkring Lissabon.

Find din rejse til Lissabon her

Top 10 seværdigheder og oplevelser i Lissabon

Der findes et utal af spændende steder, områder og oplevelser, du kan besøge, når du er i Lissabon. Det er en enorm by med masser af aktiviteter, gamle bygninger, monumenter og bemærkelsesværdige turistattraktioner.

Hvert eneste år sørger det lokale turistkontor i byen for at udarbejde en rapport over de 10 mest besøgte og populære seværdigheder i Lissabon. Og selvom der primært findes gode gamle klassikere og kendte seværdigheder på listen, så er der også et par alternativer, du måske ikke kender til i forvejen.

Vi har taget udgangspunkt i det arbejdsomme turistkontors redegørelse og anbefaler, så vi har kunne skabe denne liste til dig. Brug listen med de 10 mest populære seværdigheder og oplevelser i den portugisiske hovedstad som inspiration til dine rejse til storbyen.

Find din rejse til Lissabon her

#1 – Jeronimos Kloster

Jeronimos Klosteret i er en af de mest besøgte seværdigheder i hele Lissabon. Klosteret blev i gamle dage anvendt af munke, og derudover er klosteret også oprindelsessted for den berømte portugisiske kage, pastel de nata.

Klosteret, som på portugisisk hedder Mosteiro dos Jerónimos, er en af byens absolut smukkeste strukturer. Særligt de høje tårne og den utrolig detaljerede facade trækker interesserede fra hele verden til med sin sengotiske portugisiske stil.

Jeronimos Kloster

Jeronimos Kloster

Den gamle beundringsværdige bygning er på UNESCOs verdensavsliste, og du har som turist adgang til den smukke kirke såvel som de omkringliggende klostre. Klosteret ligger i området Belem, som er placeret perfekt ned til floden, der løber igennem det gamle lissabonske distrikt.

#2 – Oceanariummet i Lissabon

En noget anderledes, men også meget velbesøgt turistattraktion i Lissabon, er det enorme oceanarium, som hvert år lokker både lokale, nationale og internationale besøgende til. Det den store bygning rummer over 450 forskellige dyrearter fra havet, og siden dets åbning i 1998 har det været hele Europas absolut største indendørs akvarium.

Den centrale del af Lissabon Oceanarium er designet og konstrueret således, at fire kolonorme tanke giver dig et billede af og et unikt indblik i fire forskellige, essentielle dele af verdenshavene. I disse store akvarier finder du dermed dyr og planter fra både Nordatlanten, det Tempererede Stillehav, det Indiske Ocean og den antarktiske kystlinje.

Peter Chermayeff er arkitekten, som stod for opførelsen af Lissabon Oceanarium – han er bl.a. også kendt og anerkendt for at have stået bag et af de allerstørste akvarier i verden, nemlig Osaka Oceanarium. Chermayeff har skabt et univers, hvor du på behørig afstand kan opleve alt fra blæksprutter, pingviner og måger til rokker og hajer.

Find din rejse til Lissabon her

#3 – Sankt Georgs Borg

Hvis du vil se Lissabon oppefra og opleve en af de smukke og mest indtagende udsigter i byen, så bør du besøge Sank Georgs Borg i den gamle bydel Alfama. Borgen har en gammel og historisk vigtig betydning for Lissabon, og det historiske aspekt kan være et besøg værd i sig selv.

Dog besøger millioner af mennesker årligt borgen for at opleve den himmelske udsigt, hvis lige du ikke finder mange andre steder i den portugisiske hovedstad.

Fra toppen af Sankt Georgs Borg kan du nemlig se ud over næsten hele Lissabon. Dette syn kan lokke selv de mest magelige turister op på tinden, hvor især solopgang eller solnedgang imponerer massevis af mennesker.

Du finder også restauranter og boder i det omkringliggende område, hvormed du kan få en hyggelig tur ud af besøget på borgen.

#4 – Berardo Museum

Vi springer endnu engang over til den gamle og idylliske bydel i Lissabon, Belem. Her finder vi nemlig også et af de mest velbesøgte kunstmuseer i Europa, det populære Berardo Museum for moderne kunst.

Museet blev indviet i 2006 og er dermed – i modsætning til mange andre turistattraktioner i Lissabon – ikke en lige så historisk seværdighed. Ikke desto mindre er museet bestemt et besøg eller to værd, da det rummer over 1.000 forskellige kunstudstillinger.

Størstedelen af de mange kunstværker på Berardo Museum er faste udstillinger, men der er også løbende udskiftninger af midlertidige udstillinger. Dette giver et særligt præg på museet og sikrer, at du altid kan opleve noget nyt og beundringsværdigt, når du lægger vejen forbi det populære museum.

Museet repræsenterer primært moderne fin kunst fra det 20. og 21. århundrede, og særligt europæisk og amerikansk kunst pryder indersiden af bygningen i den gamle bydel.

Find din rejse til Lissabon her

#5 – Belemtårnet

Hvis du spørger turistkontoret i Lissabon, så svarer det til at rejse til Paris uden at besøge Eiffeltårnet, hvis du rejser til Lissabon og ikke besøger det berømte Belemtårnet. Det gamle tårn i Belem trækker hvert år store mængder af interesserede turister til, som ønsker at lægge vejen forbi det historiske bygningsværk.

Belemtårnet blev bygget i starten af det 16. århundrede, hvor det dels fungerede som led i byens forsvarsværk i form af en fæstning, og dels blev brugt som minde om Vasco da Gama og byens skytshelgen São Vicente.

I 1983 blev både tårnet og det nærliggende hieronymitterkloster, Mosteiro dos Jerónimos, tilføjet ti UNESCOs verdensavsliste.

Belemtårnet

Belemtårnet

Hvis du rejser til Portugal og Lissabon, så bør du lægge vejen forbi den gamle bydel Belem og opleve det flere hundrede år gamle monument, som i dag stadig står stærkt og flot, og som fortæller om en anden tid, hvor Portugal fik indflydelse under den europæiske opdagelsestid.

#6 – Monumentet for opdagelser

Tæt på Belemtårnet og en af Lissabon og Belems andre helt store turistattraktioner, Jeronimos Klosteret, finder du Monumentet for opdagelser – eller som det hedder på portugisisk; Padrão dos Descobrimentos.

Dette storslåede monument blev designet og opført af José Ângelo Cottinelli Telmo og Leopoldo de Almeida i 1939 som en hyldest og til minde om de portugisiske opdagelsesrejsende under Estado Novo-regimet.

Monumentet er intet mindre end 52 meter højt og kan ses og nydes på lang afstand. Hvis du alligevel er forbi den gamle bydel Belem på din rejse til Lissabon, så kan du med fordel få oplevelsen af Monumentet for opdagelser med i bagagen.

Find din rejse til Lissabon her

#7 – Santa Justa Elevator

Lissabon er en meget bakket by med niveauopdeling mellem de enkelte distrikter og bydele. Dette har igennem mange år medført et behov for indbyggernes transport op og ned i byen.

For mange år siden fandtes der derfor forskellige elevatorer eller lifte, som skulle sammenkoble de enkelte bydele og lade indbyggerne komme ubesværet rundt.

I dag findes der dog kun en enkelt af de oprindelige vertikale elevatorer; den historiske Santa Justa Elevator. Elevatoren, eller liften, findes i bydelen Santa Justa i den gamle del af Lissabon.

For enden af Rua de Santa Justa forbinder elevatoren de nedre gader i Baixaen med den øvre Carmoplads. Selvom elevatoren tjente og stadig tjener et praktisk formål, så vælger mange turister at lægge vejen forbi denne storslåede konstruktion, hvilket gør den til en turistattraktion i sig selv.

Ud over at få en oplevelse af, hvordan folk i gamle dage har måttet bevæge sig op og ned i byen på denne måde, så får du også en helt utrolig udsigt over Lissabon.

#8 – Lissabons Transportmuseum

Blandt Portugal og Lissabons mest populære museer finder vi Lissabons Transportmuseum – eller som det hedder på nationalsproget; Museu da Carris.

Museet blev etableret i 1999 og ligger i den gamle bydel Alcântara i Lissabon. Museet fortæller en vigtig og interessant historie om udviklingen i den offentlige transport i Lissabon gennem de sidste par hundrede år.

Hoveddelen af museet er indrettet kronologisk og således, at du får en grundig gennemgang og oplevelse af de transportmidler, som indbyggerne i Lissabon har haft anvendt op gennem tiderne.

Du kommer til at opleve, hvordan indbyggerne i hovedstaden først måtte brug det, de havde til rådighed, i form af dyredrevne transportmidler såsom hestevogne, for derefter at flytte sig i takt med teknologiens udvikling. Således kan du se gamle modeller og udstillinger, som bevæger sig fra de første hestevogne, over gamle lifte og sporvogne op til nutidens moderne transportmidler.

Hvad enten du er interesseret i transport, historie eller blot i Lissabons udvikling generelt, så er transportmuseet helt klart et besøg værd.

Find din rejse til Lissabon her

#9 – Calouste Gulbenkian kunstmuseum

Et af de allermest berømte og velbesøgte museer i Lissabon går under navnet Museu Calouste Gulbenkian og er opkaldt efter manden af samme navn. Calouste Gulbenkian var en kendt oliemagnat, som donerede sin store, dyre og meget imponerede kunstsamling til Portugal.

I denne forbindelse opførte man et kunstmuseum i hans navn, hvor du i dag kan opleve gamle kunstværker af nogle af de største kunstnere gennem tiden.

Calouste Gulbenkian kunstmuseum

Calouste Gulbenkian kunstmuseum

Calouste Gulbenkian kunstmuseum er Lissabons fornemmeste museum, som byder på værker af blandt andre Manet, Rembrandt, Gainsborough og Rubens. Foruden den imponerende samling af kendte kunstneres værker kan museet dog også byde på en overvældende udstilling af både orientalsk og islamisk kunst fra det 16. og 17. århundrede.

#10 – Katedralen i Lissabon

Vi runder listen over topseværdigheder i Lissabon af med endnu en udmærkelse fra Alfama-distriktet i den gamle bydel. Her finder du nemlig den mange hundrede år gamle katedral, Sé de Lisboa.

Katedralen er den absolut ældste kirke i Lissabon, og dens sammensurium af arkitektoniske stilarter vil imponere dig, hvad enten du er interesseret i arkitektur eller ej. Du finder detaljer og indtryk fra både gotisk, romersk og nyklassicistisk stil helt tilbage fra Middelalderen.

Den smukke katedral og kirke blev opført af Portugals første konge, Afonso Henriques, som valgte at bygge den ikoniske kirke oven på en moske. Den er siden dengang blevet anvendt som romersk-katolsk kirke, hvormed den samtidig har fungeret som hovedsæde for Lissabons ærkeskift.

Katedralen rummer et utal af arkitektoniske detaljer i alt fra murværk og hvælving til de indre og ydre konstruktioner, og du vil hurtigt blive opslugt af de mange udtryk.

Find din rejse til Lissabon her

Shopping i Lissabon

Lissabon er med sine mere end 530.000 indbyggere samtidig Portugals største og mest livlige by. Dette betyder også massevis af gode shoppingmuligheder for dig, der enten holder af at ose eller shoppe den nyeste parfume, tøj, elektronik eller andre sager.

Lissabon rummer et utal af shoppingcentre, markeder og gader med både moderne og gammeldags butikker. Du finder med andre ord alt, hvad du kunne tænke dig, når du kaster dig ud i dit shoppingeventyr i de portugisiske gader og stræder.

I dette afsnit har vi samlet nogle af de mest populære og anbefalingsværdige steder, du kan shoppe i storbyen. Der er både storcentre og specifikke gader og markeder med på listen, så der er noget for enhver smag og ethvert temperament.

OBS: Som det også fremgår længere nede i guiden under afsnittet ’Priserne i Lissabon’, så er det generelle prisleje i Portugal og altså også Lissabon væsentligt lavere end i Danmark. Du kan dermed komme relativt længere for dine penge, afhængig af hvor og hvad du shopper.

Find din rejse til Lissabon her

Avenida da Liberdade

Avenida da Liberdade er den gade i Lissabon, vi bedst kan sammenligne med Strøget i København. Det er nemlig én lang gade, hvorpå der ligger et utal af butikker af både høj klasse og et par enkelte billigere forretninger.

Gaden strækker sig helt fra en rundkørsel, der er samlingspunkt for mange er byens større vigtige gader, og helt ind til Lissabons centrum.

På Avenida da Liberdade finder du nogle af de største og mest prestigefyldte brands i verden såsom Chanel, Louis Vuitton, Armani, Michael Kors og Dior. Disse er blot et par af de brands og butikker, som strækker sig ud over den lange gade – du finder derudover en lang række andre butikker, der ligger i den mere overkommelig ende af prisskalaen.

Der er med andre ord noget for enhver smag på den travle og populære shoppinggade, hvad end du har tænkt dig at shoppe eller blot ose og kigge på vinduer.

Baixa-Chiado

Baixa-Chiado-området er mere eller mindre Lissabons midtpunkt. Særligt når det gælder nattelivet, er der stor aktivitet i dette område. Men det betyder ikke, at du ikke også kan få nogle gode shoppingoplevelser her.

Baixa-området har f.eks. en lang række små specialforretninger og turistbutikker. Her kan du finde merchandise og souvenirs, som du kan tage med hjem fra din rejse – enten til dig selv eller til familie og venner.

I Chiado-området, som grænser op til Baixa – der i øvrigt er Lissabons gamle handelscentrum –, finder du endvidere en god mængde butikker, som forhandler moderne varer i alt fra tøj til elektronik. I dette område er prisklassen en anelse mere overskuelig end i luksusbutikkerne på Avenida da Liberdade.

Butikkerne i Chiado-området byder således på bl.a. Hugo Boss, Levis, Benetton og lignende mærker. Du har også adgang til et bredt udvalg af små hyggelige caféer og restauranter, som ligger spredt ud over hele området.

Baixa-Chiado er dermed et godt sted til en shoppingtur, hvis du samtidig vil gøre holdt undervejs og nyde en kop kaffe, en kold øl eller for at få noget at spise.

Find din rejse til Lissabon her

Centro Colombo

I den nordlige del af Lissabon finder du det enorme shoppingcenter, Centro Colombo. Centro Colombo er faktisk et af Europas allerstørste af sin slags, og du finder dermed et utal af forskellige butikker, restauranter og caféer centreret ét sted.

Selve centret er desuden smukt designet og opført, hvilket har resulteret i et helt unikt look både indvendigt og udvendigt. Og selvom det måske ikke er det arkitektoniske, du fokuserer mest på, når du shopper, så gør det jo ikke noget at have noget flot at kigge på imens.

Centro Colombo ligger tæt på fodboldklubben Benficas stadion, hvor du finder alt i fodboldrelaterede varer samt merchandise fra klubbens hold. Stadionet, som hedder Estadio da Luz, kan give et kulturelt og anderledes afbræk i løbet af dagen, hvis du vil opleve andre ting i løbet af din shoppingtur.

El Corte Ingles

Hvis du foretrækker at holde dig nærmere centrum af Lissabon, så er shoppingcentret El Corte Ingles et oplagt alternativ til Centro Colombo.

Selvom El Corte Ingles ikke er lige så stort, så byder centret alligevel på rigtig mange forskellige butikker med hver sine varegrupper. Du finder både billige og dyre butikker inden for alt fra tøj og accessories over elektronik og musik til smykker og meget andet.

Derudover byder centret både på sin helt egen biograf samt en række supermarkeder, så du kan klare de daglige indkøb i samme ombæring om nødvendigt.

Mens Centro Colombo mest tiltrækker de lokale, så er der både lokale og turister på færde i El Corte Ingles, hvilket også vidner om et stort internationalt tække.

Find din rejse til Lissabon her

Centro Comercial Vasco da Gama

Hvis du bevæger dig mod den nordøstlige del af Lissabon, så finder du endnu et stort shoppingcenter, nemlig Centro Comercial Vasco da Gama. Eller – hvis du vil have en nemmere oplevelse med taxachaufføren – Vasco da Gama, som centret bliver kaldt i daglig tale.

Vasco da Gama har fået sit navn efter den verdenskendte opdagelsesrejsende af samme navn. Derudover kan det nævnes, at du med fordel kan kombinere din shoppingtur i Centro Comercial Vasco da Gama med et besøg i Lissabon Oceanarium, som ligger i samme del af byen.

BONUS: Ønsker du at besøge nogle lidt mindre centre, som dog har andet at byde på, så kan vi anbefale Centro Comercial Amoreiras, som er Lissabons ældste indkøbscenter, samt Armazens do Chiado, der især tiltrækker den yngre generation.

Find din rejse til Lissabon her

3 forskellige måder at bo på i Lissabon

Når du tager på ferie til Portugal og særligt Lissabon, er der mange forskellige måder du kan bo på.

Måske har du været vant til at bo på en bestemt måde, når du har været på ferie sydpå eller andre steder, og så kan det ind imellem være spændende at prøve at gøre tingene på en ny og anderledes måde.

I dette afsnit kan du læse om 3 forskellige måder at bo på, når du besøger Lissabon næste gang:

All inclusive-hotel

Har du ikke før prøvet at bo på et hotel med all inclusive, så kan dette varmt anbefales. Lissabon er en stor by, og du har dermed rigeligt af valgmuligheder, når du skal finde et hotel.

Det koster typisk en smule mere at bo på hotel med all inclusive, men til gengæld følger der også en række fordele med.

Du slipper dels for at skulle handle ind og lave mad selv, og dels vil du få fri adgang til spændende retter, du formentlig ikke selv havde tænkt på.

Afhængig af hotellets tilbud, så vil all inclusive typisk indebære morgenbuffet, frokostbuffet, middagsbuffet i nogle tilfælde en sen natmad i form af suppe eller lignende. Derudover har du mange steder fri adgang til hotellets drikkevarer, hvad enten det er kaffe, sodavand, øl eller drinks.

Find din rejse til Lissabon her

Privat lejlighed

Deleøkonomien er blevet mere og mere udbredt i vores del af verden, og dette har bestemt også sat sit spor på rejse- og turistbrancherne.

Det er dermed i dag muligt at finde store og flotte udvalg af private lejligheder og huse, som du kan leje for helt ned til en enkelt nat og op til flere måneder afhængig af behov.

Måske kender du allerede til services som AirBnB. Hvis ikke, så får du her en kort introduktion:

 • AirBnB er en online platform hvor private udlejere og lejere af bl.a. ferieboliger kan finde hinanden
 • Der er høj sikkerhed for begge parter, og som lejer er du sikret mod snyd – dette sker bl.a. ved, at AirBnB som tredjepart holder pengene til din leje fast i en håndfuld dage efter check in-dato, så du kan nå at gøre indsigelser og få dine penge retur, i tilfælde af, at lejemålet ikke lever op til beskrivelsen og forventningen.
 • Du kan læse anmeldelser af alle udlejere fra andre lejere og se vurderinger af bl.a. service, kvalitet, punktlighed osv.
 • Du kan søge efter en lejebolig ud fra specifikke søgekriterier såsom geografi, type af bolig, om du vil dele lejlighed med ejeren eller have et helt hjem for dig selv, om der skal være pool eller ej, om du har behov for arbejdsstation i boligen samt mange andre kriterier.

Du kan med det samme gå i gang med at søge efter private lejemål til din næste ferie i Lissabon på AirBnB’s hjemmeside, hvor du finder et stort udvalg af lejeboliger.

Find din rejse til Lissabon her

Bo på en husbåd

Lissabon er en stor havneby, og dermed er der også rig mulighed for at bo på en ganske anderledes måde, end hvad du måske er vant til – nemlig på en husbåd.

Og apropos AirBnB, så kan du også bruge deres platform til at finde netop husbåde i f.eks. Lissabon. Det fungerer helt på samme måde, hvor du lejer dig ind i et par dage, en uge, to uger eller flere måneder, hvis du ellers har lyst og råd til dette.

Det giver en helt anderledes slags ferie at overnatte og bo på en husbåd. Du vågner op til en mild og frisk morgensol, skvulpende små bølger under båden, lyden af vand samt frisk luft og godt vejr, direkte når du træder ud på dækket til din morgenmad og morgenkaffe.

Find din rejse til Lissabon her

Maden i Lissabon

Eftersom Lissabon er en storby, så finder du naturligvis alle mulige og umulige oplevelser, hvad angår mad og drikke. Du kan således både finde kebabvogne, pizzeriaer, sushirestauranter, Mc Donalds-restauranter og alt derimellem.

Men vi vil dog klart anbefale, at du for så vidt muligt søger mod de mere traditionelle portugisiske spisesteder. På den måde kan du bedre få en oplevelse af de nationale og lokale retter og vine.

Når du går ud og spiser på en restaurant eller café i Lissabon, så skal du generelt set regne med at slippe billigere end i Danmark – navnlig hvis der er tale om en af de større byer herhjemme.

Dog skal du være opmærksom på, at du oftest betaler en anelse mere for at spise på de meget centralt beliggende steder i byen, mens kvaliteten af maden ikke nødvendigvis stiger i samme takt som prisen.

Traditionelt set har indbyggerne i Lissabon altid være stolte af deres fødevarer og portugisiske vine. Dette vil du også tydeligt opleve og se, når du bevæger dig ud på de ægte portugisiske restauranter i Lissabon – der vil være et væld af nationale retter og vine, som du med fordel kan begive dig ud i at smage.

Find din rejse til Lissabon her

Blandt de mere populære traditionelle retter i Lissabon kan følgende nævnes:

 • Grillede sardiner – Fås også i Lissabon og ikke kun i de små fiskerbyer langs kysterne
 • Pataniscas de bacalhau – Torskefrikadeller, som i øvrigt bliver tilberedt på et hav af forskellige måder fra sted til sted
 • Caldo verde – Hakket grønkål i en kartoffelbase
 • Açorda de marisco – Diverse brødbaserede fiskelabskovs
 • Peixinhos da horta – Sprøde friturestegte, grønne bønner
 • Bife à Marrare – Bøf med enten cremet pebersovs eller kaffesovs
 • Pastéis de Belém – Mest populære version af den kendte portugisiske kage Pastéis de Nata
 • Ristede kastanjer – Kan købes på de fleste gadehjørner i byen hen over efteråret og vinteren

Du vil hurtigt opleve, at portugiserne holder meget af at spise fisk, skaldyr og kød – navnlig svinekød bliver hyppigt anvendt. Derfor går disse råvarer også igen i mange af de nationale og lokale retter, når du åbner menukortet på de hyggelige restauranter i Lissabon.

Størstedelen af restauranterne og caféerne i storbyen serverer typisk en lille forret i form af brød, smør, ost og oliven. Vær eventuelt opmærksom på, om du skal betale ekstra for forretten på den pågældende restaurant – det er nemlig ofte tilfældet.

Hvad angår drikkevarer, så er Portugal et kendt vinland. Du har derfor gode muligheder for at smage på de mange lokale og nationale rød-, hvid- og rosévine, som både forhandles i supermarkeder, på lokale markeder og altså også serveres på restauranterne.

Blandt de mest populære vine i Portugal og Lissabon kan nævnes følgende:

 • Vinho Verde
 • Vinho do Porto

Begge vine kommer i forskellige farver og varianter, og der knytter sig særlige historiske fakta til vinene, som du kan dykke nærmere ind i, hvis du er vininteresseret.

Find din rejse til Lissabon her

Strande nær Lissabon

Når du er træt og gennemsvedt af at vade gaderne tynde i Lissabon, så kan det være forfriskende med en dukkert i det krystalblå Atlanterhav.

Desværre er der ingen badestrande i selve Lissabon, da hovedstaden ligger en anelse inde i landet. Men frygt ej – du skal heldigvis ikke køre særlig langt hverken i bil eller med offentlig transport, førend du er nået frem til kridhvide sandstrande og sommervarmt hav, så langt øjet rækker.

I dette afsnit kan du læse om nogle af de mest populære strande tæt på Lissabon. Strandende ligger hhv. syd og vest for storbyen, og du skal ikke køre meget længere end 40-50 minutter, før du når til strandende – selv med offentlig transport.

Estoril

Først bud på listen over gode badestrande nær Lissabon er badebyen Estoril. Den hyggelige by ligger ca. 30 minutters tid i tog vest for Lissabon, og her finder du både sandstrande, lækkert atlanterhavsvand og et hyggeligt byliv.

Estoril kan byde på et behageligt klima, især midt i de allervarmeste sommermåneder. Mens det kan blive nærmest ulideligt at vandre rundt i Lissabons tunge varme, så vil den lette brise fra Atlanterhavet i Estoril kunne få dig ned igen.

Byen er omdrejningspunkt for en række flotte sandstrande, som efter manges mening er blandt de bedste strande i Portugal. Strandende har fint lyst sand, og der er både mulighed for at benytte dig af omklædningsrum, solvogne, toiletter osv. langs strandende.

Estoril har også en lang række hyggelige barer og restauranter fordelt ud over byen – også ved stranden.

Dermed kan du snildt gøre turen til en heldagsfornøjelse; pak taskerne eller bilen, tag på strandtur, og benyt derefter omklædningsrummene ved stranden til at skifte til noget mere passende tøj inden en god afslutning på dagen med restaurant- og barbesøg.

Estoril strand

Estoril strand

Og hvis du skal toppe dagen med en ekstra oplevelse, så kan Estoril faktisk også byde inden for til et af de største casinoer i hele Europa.

Find din rejse til Lissabon her

Cascais

Lidt længere mod vest finder du den populære kystby Cascais. Cascais er faktisk forbundet med Estoril via en ca. 3 km lang strandpromenade, så du kan fint opleve begge byer på samme dag, hvis det lyster.

Cascais byder både på klippestrande og hvide sandstrande, hvoraf de sidstnævnte naturligvis lokker flest mennesker til. Vær dog opmærksom på, at vejr og vind fra Atlanten godt kan påvirke sikkerheden en smule på strandende i Cascais. De populære strande har dog de nødvendige livreddere tilstede, hvis nu uheldet skulle være ude.

Er du til windsurfing, så rummer Cascais også nogle af de bedste områder at surfe i på de mere usikre strande, hvor badegæster ellers ikke opholder sig.

Cascais strand

Cascais strand

Cascais ligger ca. 30 km vest for Lissabon og er dermed også nem at nå frem til både i bil eller via offentlig transport. Du kan få en hyggelig dag ud af det ved at gå rundt i de rolige gader i den tidligere fiskerby, som også emmer af liv, hygge og et utal af lækre restauranter, hvoraf mange kan byde på retter med friskfanget fisk.

Costa da Caparica

Syd for Lissabon finder du Península de Setúbals mange hvide sandstrande, som strækker sig ud over Costa da Caparica. Strandende på Costa da Caparica breder sig ud over en 13 km lang kyststrækning mod syd, og strandende varierer i aktivitet og mængde af badeglade gæster.

Jo længere sydpå du kommer, desto mere rolige og fredelige vil strandende være. Kører du ikke selv i bil, så kan du vælge at hoppe ombord på det lille hyggelige strandtog, som kører turen op og ned langs kysten. På den måde kan du blot vælge at hoppe af, når du når til en strækning på kysten, som passer dig bedst.

Strandende på Costa da Caparica er alle hvide drømmestrande, som egner sig perfekt til dig, der bare ønsker en hel klassisk strandtur med dukkerter i det lune Atlanterhav.

Costa da Caparica strand

Costa da Caparica strand

Strandende er særdeles badevenlige, og du finder restauranter, caféer, barer og små special- og souvenirbutikker langs strandpromenaderne.

Find din rejse til Lissabon her

Vejret i Lissabon

Lissabon er en af de få hovedstæder i Europa, som byder på lækkert vejr nærmest hele året rundt. I den portugisiske storby kan du forvente lækkert og varmt vejr om sommeren, mens vintrene også kan være rimelig milde og lune. Dette skyldes i høj grad den nærliggende Golfstrøm, som forhindrer de helt store udsving i klimaet.

Mens Danmark kun kan prale af ca. 1.700 solskinstimer om året i gennemsnit, så kan du regne med helt op til ca. 3.300 solskinstimer om året i Lissabon. Der er altså mere blå himmel og lys under de portugisiske himmelstrøg, hvilket også er et af de helt store trækplastre for turismen året igennem.

Når det er sommer i Lissabon, så kan du forvente sol, varme og en behagelig brise, der kommer ind fra Atlanterhavet. Selvom temperaturerne i gennemsnit ligger et sted midt i tyverne til slutning af tyverne, så kan de godt komme op og runde de 30-35 grader på de varmeste sommerdage, hvor der næsten ingen vind er.

Der er næsten ingen regn i løbet af sommeren, og først hen mod september og oktober begynder nedbøren at udvikle sig – dog kun marginalt. Du kan således forvente helt ned til ca. 5 mm nedbør om måneden midt på sommeren.

Når vi kommer hen til oktober og november, så begynder temperaturerne i Lissabon at se en anelse anderledes ud. Dog kan vi stadig ikke hamle op med den milde varme herhjemme i Danmark – Lissabon kan nemlig byde på temperaturer på op til 18-20 grader hen over den sidst del af efteråret.

Om vinteren dykker temperaturerne en hel del mere. Dog vil du stadig meget sjældent kunne opleve frostgrader i Lissabon, da selv januar, som er den koldeste måned på året, oftest i værste tilfælde byder på temperaturer omkring de 8 grader og derover. Du skal dog regne med, at vejret i Lissabon i vinterhalvåret er en hel del mere gråt og vådt end om sommeren.

Får du lyst til et afbræk fra det kolde vejr i Danmark hen over foråret, så kan Lissabon byder på sommerlignende vejr allerede fra april eller maj. Og i månederne op til maj kan du forvente temperaturer på op til ca. 15-20 grader samt masser af sol og blå himmel.

Find din rejse til Lissabon her

Priserne i Lissabon

Når du tager på eventyr i Lissabon og de omkringliggende byer, så kan du komme en hel del længere på literen for dine penge, end du er vant til i Danmark. Prislejet i Lissabon og i Portugal generelt er nemlig væsentligt lavere end herhjemme.

Møntfoden er Euro, og du kan dermed nemt veksle kontanter hjemmefra mange forskellige steder, før du rejser afsted. Vær altid opmærksom på ikke at have for mange kontanter på dig, når du går rundt i byens hyggelige gader, stræder og markeder.

Selvom Lissabon er en civiliseret og relativt rolig by, så kan du aldrig vide dig helt sikker på, at der ikke er nogle lige lovlig friske lommetyve på spil rundt omkring. Sørg derfor for kun at have den nødvendige mængde kontanter på dig, og hav evt. din pung i en forlomme eller inderlomme på dit tøj, så du gør eventuelle lommetyves job sværere.

Priserne i Lissabon er som sagt lavere end i Danmark, og for at give et mere klart billede af prisforskellen, så har vi samlet priserne på en håndfuld varer og serviceydelser herunder. Du ser priser på de enkelte ting fra hhv. København og Lissabon.

OBS: Priserne er kun gennemsnitlige og vejledende, og du kan derfor komme ud for at finde billigere såvel som dyrere løsninger, alt efter hvor i Lissabon du tager hen.

Gennemsnitlige priser i København:

 • 3-retters-menu for 2 personer på en middelgod restaurant: 600 kr.
 • Almindelig cappuccino: 35 kr.
 • En flaske middelgod vin: 60 kr.
 • Taxakørsel i 1 kilometer: 15 kr.
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: 44 kr.

Gennemsnitlige priser i Lissabon:

 • 3-retters-menu for 2 personer på en middelgod restaurant: 220 kr.
 • Almindelig cappuccino: 10 kr.
 • En flaske middelgod vin: 30 kr.
 • Taxakørsel i 1 kilometer: 3,50 kr.
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: 36 kr.

Find din rejse til Lissabon her

10 spændende, skræmmende og sjove facts om Lissabon

Afslutningsvis har vi samlet 10 interessante facts om Lissabon, som du formentlig ikke kendte til i forvejen.

Brug listen herunder som en indgangsvinkel til at undersøge hvert enkelt punkt nærmere, eller anvend blot de spændende facts som imponerende paratviden, når du skal fortælle andre om din tur til den portugisiske hovedstad.

Top 10 facts om Lissabon:

 1. Ældste by – Lissabon er den ældste by i hele det vestlige Europa. Den udkonkurrerer sågar storbyer såsom Rom, Paris og London
 2. Ravnen – Lissabons officielle symbol er ravnen. Efter signende skulle dette skyldes, at to ravne ifølge historierne ledsagede levnene af Lissabons skytshelgen, Sankt Vincent af Saragossa, på rejsen fra Kap Sankt Vincent til Lissabon
 3. De syv høje – Lissabon blev, ligesom Rom, bygget oven på syv høje eller bakker. Byen er derfor kendt som cidade das sete colinas – eller på mere ordret dansk: De syv højes by
 4. 17 kilometer – Vasco da Gama-broen i Lissabon er intet mindre end 17 kilometer lang, hvormed den udgør Europas længste bro. Til sammenligning er den længste ud af de tre dele på Storebæltsbroen kun omkring 6,8 km lang
 5. Guinness World Records – Santa Engrácia-kirken i Lissabon er kommet med i Guisness rekordbøgerne som den kirke i verden, der har været længst tid om at blive bygget. Konstruktionen gik i gang 17. århundrede og sluttede først i 1966
 6. Graffiti – Graffiti og gadekunst pryder mange murer, bygninger og gulve rundt omkring i hele Lissabon. Der bliver endda arrangeret turistture med specielt henblik på at opleve de mange flotte malerier rundt omkring
 7. Jordskælv – I 1755 blev Lissabon udsat for en voldsom naturkatastrofe. I netop dette år skete det nemlig, at et enormt jordskælv ramte hovedstaden og efterlod det meste af byen i ruiner. Jordskælvet smadrede et stor antal oldgamle bygninger og satte desuden en tsunami i gang, som opslugte havnen og de lavtliggende dele af Lissabon
 8. 000 – Dette er antallet af havdyr, som lever i det enorme Oceanarium i Lissabon. De fire hovedtanke i det enorme akvarie rummer 7.000.000 liter vand og byder på fire vidt forskellige havhabitater fra hele kloden
 9. Baixa – Den gamle bydel i den nedre del af Lissabon – Baixa – er hovedstadens primære shopping- og bankområde. Det udsmykkede bycentrum er dekoreret med flisekunst på butiksfacaderne og gaderne, og de gamle barokgader er navngivet efter specifikke butiksindehavere og håndværkere, som handlede i området i gamle dage
 10. Cremetærte – Pasteis de nata er en Lissabon-delikatesse, som bliver bagt og solgt over hele byen. Det siges dog, at den oprindelige opskrift på den populære og kendte, cremefyldte tærte faktisk stammer fra Casa Pastéis de Belém, som vi også har været inde på tidligere her i guiden. Det lille familieejede bageri skulle efter sigende være de første til at have lavet tærten for mange, mange år siden

Find din rejse til Lissabon her

Læs også

Læs vores generelle guide til Portugal lige her, samt om storbyen Porto.

Læs vores guide til Madeira, den smukke vulkanø i Portugal.

Læs desuden om den tropiske øgruppe Azorerne.