Solskinsrejser

Guide til Madeira

Holder du af godt vejr, utrolig smuk natur samt den portugisiske gæstfrihed, så er Madeira et besøg værd. Den portugisiske ø ligger et godt stykke væk fra Portugals fastland og er således omringet af Atlanterhavets krystalklare blå vand på alle leder og kanter.

Øen emmer af natur, liv og den portugisiske livsstil – og alligevel byder Madeira på sin helt egen historie og kultur. Det er især på det kulinariske og naturlige område, at livet på den solrige ferieø adskiller sig fra Portugal og de øvrige solskinsøer i syden.

Find din rejse til Madeira her

På Madeira har du rig mulighed for at opleve den smukke natur.

På Madeira har du rig mulighed for at opleve den smukke natur.

I denne guide kommer vi omkring nogle af de væsentligste ting, du bør vide om Madeira. Hvis du ikke allerede har betrådt den populære vulkanø med egne fødder, så vil du måske være et skridt nærmere efter at have læst om øen her på siden.

Vi har samlet en række af de mest populære og beundringsværdier seværdigheder og oplevelser på Madeira. Du kan tage et par stykker ud fra listen og give dig i kast med at opleve dem på egen hånd selv, eller du kan blot bruge listen som inspiration og selv søge mere viden om de enkelte oplevelser på nettet.

Dernæst bevæger vi os over mod det mere våde område og kigger på øens strande og bademuligheder, vejret på øen, for derefter at zoome ind på maden og vinen, som skiller sig interessant ud på den portugisiske paradisø. Slutteligt tager vi et kig på prislejet på øen og runder af med de vigtigste historiske højdepunkter for Madeira.

Find din rejse til Madeira her

Seværdigheder og oplevelser på Madeira

Når det kommer til seværdigheder og oplevelser, så byder Madeira på alt, hvad du kunne drømme om. Der er alt lige fra voldsomt imponerende naturoplevelser ved kyster og i bjergene over til kulturelle oplevelser i form af museer, botaniske haver, gamle bydele, kirke og katedraler og meget mere.

Herunder kan du læse om nogle af de mest populære og anerkendte oplevelser inden for hhv. naturoplevelser, historiske oplevelser, museer, haver samt øvrige seværdigheder og vartegn.

Trekking på Pico do Arieiro

Som nævnt tidligere er naturen en af øens helt store turistattraktioner. Den ufattelig gamle vulkanø i golfstrømmens milde klima skabt et perfekt sted for vækst af alskens blomster, planter og træer. Derudover finder du over 2.000 kilometers vandløb i form af de såkaldte levadaer, som indbyggerne på Madeira anlagde for at transportere regnvand fra øens nordlige del til de mere tørre områder om sydsiden. Disse smukke vandløb og den øvrige natur danner rammerne for nogle af de mest populære og eftertragtede vandreture i verden. Pico do Arieiro er øens tredjehøjeste punkt, og på dette bjerg kan du på en klar dag se ned på skyerne under dig og helt over til naboøen Port Santo. Så hvis du har benene skruet ordentligt på og kan finde noget godt fodtøj frem, så er en vandretur med den skønneste udsigt fra Pico do Arieiro bestemt en oplevelse værd.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro

På marked i Armazém do Mercado

I Madeiras hovedstad Funchal finder du Armazém do Mercado. Dette store bycenter er en samling af både shoppingmuligheder, kulturelle oplevelser såsom koncerter og kunstudstilling samt alverdens aktiviteter hele året rundt. Centret er udviklet som et projekt af arkitekten Paulo David, og det var tiltænkt som et forsøg på at bringe den symbolske gamle del af Funchal frem i mere moderne rammer. Og det er bestemt lykkes – du kan opleve hvordan det er at gå rundt og handle lokale friske råvare til din aftensmad, hvorefter du kan snuppe en lækker frokost på en af de mange restauranter eller caféer, for til sidst at nyde en spændende koncert med live musik – alt sammen ét sted midt i Funchal. I Armazém do Mercado finder du alt fra musik og kunst til sjove antikviteter, aktiviteter og shopping for hele familien.

Find din rejse til Madeira her

Presidential Palace Garden i Funchal

Hvis du trænger til at afbræk fra butikker, gader og stræder i Funchal, og blot ønsker at være omgivet af smuk natur uden at tage for langt væk, så kan den skønne have, Presidential Palace Garden, besøges midt i Funchal by. Den utrolig smukke have byder dig indenfor til afslapning, ro og fred – og det hele foregår blandt flotte blomster og planter i alverdens farver samt en række forskellige fuglearter, herunder påfugle, undulater og papegøjer. De eksotiske blomster og farvestrålende vingede beboere sikrer dig et smukt visuelt hvil midt i hovedstaden. I haven finder du også det lille hyggelige kapel, som ofte er rammen for romantiske vielser. Fra haven har du flot udsigt over havnen og marinaen, og området bliver pænt holdt ved lige, så du og andre turister kan nyde de flotte omgivelser året rundt.

Madeira Hvalmuseum i Caniçal

På den østlige side af Madeira finder du den lille hyggelige fiskerby, Caniçal. I Caniçal ligger Madeira Hvalmuseum, som på spændende vis giver dig et indblik i landets mangeårige tradition for hvalfangst. På museet kan du se hvaler i 1:1 størrelsesforhold, velbevarede skeletter samt kunstobjekter fremstillet af bl.a. hvaltænder og hvalhorn. Museet har også til formål at give de besøgende en idé om, hvordan man i gamle dage fangede hvaler i farvandet ud for den eksotiske ø, og dermed kan du se fremvisning af billeder, der illustrerer de traditionelle fangstmetoder og transporten af fangsten. Bor du i Funchal, så er der en mindre køretur ud til Caniçal og museet, men det er bestemt en oplevelse værd – og så kan du i samme ombæring få en hyggelig dag i fiskerbyen, som byder på smuk natur, gamle huse og en række skønne restauranter.

Find din rejse til Madeira her

Santa Clara klosteret i Funchal

Er du til de mere historiske oplevelser og flotte bygningsværker, så bør du lægge vejen forbi Santa Clara klosteret i Funchal. Dette historiske sted bliver stadig brugt aktivt den dag i dag, og besøgende er velkomne inden for til at opleve, hvordan man brugte de religiøse bygninger for flere hundrede år siden, samt hvordan de stadig anvendes i dag. Santa Clara klosteret blev opført i slutningen af det 16. århundrede af kaptajn João Gonçalves da Câmara, som ønskede at bygge et sted for de lokale adelige døtre. Besøger du klosteret, kan du bl.a. nyde den smukke gårdhave, São Gonçalo de Amarante-kapellet, terrassen til koret, samt det nedre og øvre kor, hvorfra der er en smuk udsigt over interiøret i Santa Clara Kirken.

Holy Trinity Church

Hvis du ikke får nok kulturelle og historiske oplevelser ud af at besøge Santa Clara klosteret, så findes der også mange smukke gamle kirker i Funchal og rundt omkring på Madeira. En af de mest besøge og populære blandt turister er Holy Trinity Kirken i Funchal. Kirken dateres tilbage til omkring 1774, hvor de første anglikanske kirker på Madeira blev opført. Kirken bliver anvendt den dag i dag til alt fra smukke bryllupper og koncerter til overnatninger og besøg af folk fra hele verden, som enten søger personlig udvikling og indre ro, eller som blot ønsker at opleve denne gamle og velbevarede kirke. Holy Trinity Church ligger med en smuk have omkring sig, hvori du kan få et pusterum og nyde freden og naturen midt i Funchal by. Kirken er åben og anvendes stort set hele året rundt, hvor gæster er velkomne til at se de gamle bygningsværker og udsmykninger samt deltage i forskellige arrangementer, højtider og andre begivenheder.

Find din rejse til Madeira her

Madeiras strande

Som enhver anden eksotisk ferieø i syden byder Madeira også på lækkert og lunt badevand – dog er øens strande en anelse anderledes end på mange andre solskinsøer. Madeira er kommet af en vulkanø, og dermed findes der ingen naturlige sandstrande på øen.

Øens lange kystlinje er fyldt med klipper og stenstrande. Disse kan dog også være ganske udmærkede at bade på, og langt de fleste hoteller, der ligger ned til vandet, har poolområder og solsenge tæt på alligevel. Der findes dog enkelte kunstige sandstrande rundt om på øen, og sandet på disse strande er importeret til Madeira, primært fra Egypten.

Derudover findes der havbassiner forskellige steder på øen. Du finder bl.a. naturlige havbassiner i Lido-området i Funchal, hvor du kan tage dig en dukkert i Atlanten uden sand mellem tæerne. Det tiltaler også mange, hvormed dette og andre af øens naturlige havbassiner i sig selv også er en stor turistattraktion på øen.

Porto Santo beach

Porto Santo beach

Ønsker du til gengæld at søge mod de mere vante sandstrande, som du kender det fra andre sydlige solskinsøer, så findes der som sagt også bud på disse på øen – dog med importeret sand. Men hvad gør det, så længe oplevelsen er den samme og i den ønskede kvalitet. Du finder bl.a. strande med helt finkornet sand i byerne Calheta og Machico.

Find din rejse til Madeira her

Vejret på Madeira

Hvad angår vejret på Madeira, så kan du forvente et mildt klima, der sikrer en behagelig feriedestination hele året rundt. Temperaturen og vejret minder en hel del om klimaet i Middelhavet – dog sikrer den friske brise fra Atlanterhavet, at det aldrig bliver helt uudholdeligt at holde ferie på den portugisiske solskinsø.

Vintrene på Madeira er generelt milde i forhold til det, vi er vant til herhjemme i Danmark. Dermed kan du også med fordel tage en afstikker til øen hen over vinteren, hvor temperaturerne fortsat kan komme op over 15 grader.

Denne periode er også oplagt til dig, der er interesseret i vandreferier, da det er mere optimalt at trekke ad vandrestierne ved de traditionelle vandingssystemer gennem øen, når det ikke er 28 grader varmt i stegende solskin.

Om sommeren ligger temperaturen på Madeira i gennemsnit på 25-27 grader. Dermed er du også sikret en behagelig varme, der egner sig godt til badning i havet og poolen såvel som i solen. Når vinden blæser lige på fra Afrika, så kan temperaturen dog komme en anelse højere op og ligge sig på den anden side af de 30 grader.

Hvad regn og uvejr angår, så kan der godt dukke nogle byger op i løbet af sommeren. Dog er det først fra omkring september og oktober, at nedbøren for alvor udvikler sig.

Det milde og lune klima, som overordnet set går igen hele året rundt, gør Madeira til en eftertragtet rejsedestination for mange europæere. Hvad enten du er til vandreferier, kulturelle ferier eller ren og skær afslapningsferier på solsengen, så er du sikker på at finde en måned med passende vejr på Madeira.

Find din rejse til Madeira her

Maden og vinen

Den portugisiske ø er også kendt for sit spændende køkken og den såkaldte Madeiravin. Da øen ligger direkte i Atlanterhavet, er det oplagt for indbyggerne at anvende fisk, skaldyr og andet godt fra havet. Og dette gør de bestemt også i fornem stil, hvormed du kan nyde alverdens lækre fiskeretter på de mange hyggelige restauranter og tavernaer rundt om på øen.

Foruden fangsterne fra Atlanten kan Madeiras kulinariske område også byde på en lang række lokalt producerede fødevare herunder kød og grøntsager. Da der er langt til nærmeste fastland, giver det god mening for de lokale at producere så mange af deres fødevarer selv. Dette kommer dig og andre turister til fordel, da det resulterer i velsmagende retter bestående af klassisk portugisiske såvel som lokalt forankrede retter fra Madeira.

På Madeira kan du nyde masser af frisk fisk, samt lokalt producerede fødevarer som kød og grøntsager.

På Madeira kan du nyde masser af frisk fisk, samt lokalt producerede fødevarer som kød og grøntsager.

Og hvis de friskfangede fisk og det lokale kød og grønt ikke er nok for dig, så kan du også glæde dig til et væld af eksotiske frugter, som restauranterne formår at anvende delikat i deres menuer. Madeira har nemlig det optimale klima, der skal til, for at en række spændende og velsmagende frugter kan vokse godt direkte på øen. Du kan dermed se frem til bl.a. frisk papaya, avocado, abrikoser, passionsfrugt og diverse citrusfrugter.

Endnu en mærkbar attraktion på øen er den berømte Madeiravin. Vinen er en hedvin, som typisk laves af blommer og lagres på egetræ. Dette giver en sød og rundt smag, og vinen kan dermed med fordel nydes afkølet til en dessert. Den bliver dog lavet på forskellige måder, hvormed du også kan få en mere tør variant, der passer godt til aperitif.

Er du vininteresseret, så kan du også besøge de lokale vingårde og vinhuse, som ligger rundt om på øen. Her kan du se, hvordan fremstillingen foregår, kommer på en spændende spadseretur rundt i plantagerne og høre om vinens historie, og ikke mindst smage på den berømte Madeiravin.

Find din rejse til Madeira her

Prisleje på den portugisiske ø

Madeiras møntfod er Euro ligesom i Portugal. Du kan derfor relativt nemt omregne priserne på de forskellige restauranter og i butikkerne, eller når du skal snuppe en taxatur til de mange interessante områder på øen. Prislejet er en del billigere end i Danmark, hvormed du kan komme relativt langt for dine penge på Madeira.

Det kan være en god idé at tage nogle kontanter med hjemmefra, da der kan være en række restauranter og mindre butikker, som ikke tager imod internationale betalingskort. Selvom Madeira er en ganske fredelig ø, så bør du dog alligevel ikke friste skæbnen for meget – undgå derfor at flagre rundt med for mange kontanter på dig, da det kan vække interesse hos lommetyve.

Hvad angår prislejet på øen, så har vi lavet en lille sammenligning på en håndfuld vilkårlige produkter og services i hhv. København og Funchal, som er Madeiras hovedstad. Du kan se prisforskellene herunder.

Gennemsnitlige priser i København:

  • 3-retters-menu for 2 personer på en middelgod restaurant: 600 kr.
  • Almindelig cappuccino: 35 kr.
  • En flaske middelgod vin: 60 kr.
  • Taxakørsel i 1 kilometer: 15 kr.
  • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: 44 kr.

Gennemsnitlige priser i Funchal:

  • 3-retters-menu for 2 personer på en middelgod restaurant: 220 kr.
  • Almindelig cappuccino: 8 kr.
  • En flaske middelgod vin: 28 kr.
  • Taxakørsel i 1 kilometer: 7 kr.
  • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: 32 kr.

Som det fremgår af listerne ovenfor, så er priserne i Funchal og på resten af Madeira væsentligt lavere end priserne i Danmark – i hvert fald i København. Så kan du korrigere nogenlunde med priserne i den by, hvor du selv bor.

Vær dog opmærksom på, at priserne i eksemplerne ovenfor er vejledende og dermed kan variere fra butik til butik, fra restaurant til restaurant osv.

Find din rejse til Madeira her

Højdepunkter i Madeiras historie

Slutteligt tager vi et kig på nogle af de øjeblikke i Madeiras historie, som har været mest markante og bemærkelsesværdige.

Madeira er den største ø i øgruppen af samme navn, og med sine ca. 104.000 indbyggere er Funchal Madeiras hovedstad. Foruden øen Madeira byder øgruppen også på naboøen Porto Santo samt to ubeboede øgrupper ved navn Desertasøerne og Selvangensøerne.

Man mener, at Madeira første gang blev opdaget af fønikerne i det 6. århundrede f.Kr. Derudover er det interessant, at Plinius den Ældre i sit værk, Naturalis Historia, beretter om en ø, der springer frem over for Kap det høje Atlas, og at denne ø er Atlantis – hvilket man mener kan have været Madeira.

Vi springer frem til år 1419, hvor den portugisiske berømte søfarer João Gonçalves Zarco genopdagede Madeira og de øvrige øer i øgruppen. Dette førte til, at man fra 1420 begyndte at bosætte Madeira – og det var naturligvis de oprindelige portugisere, som tog dertil for at slå sig ned.

Hermed begyndte en ny del af den portugisiske kolonisering også, da man bragte slaver til øen fra hhv. Guinea, de Kanariske Øer samt Nordamerika senere hen. Disse slaver brugte man bl.a. i produktionen af det dyrebare laurbærtræ, som blev anvendt til at bygge skibe med.

I 1452 anlagde man de første vandmøller, som skulle bruges til produktionen af de sukkerrør, man oprindeligt havde importeret fra Sicilien. Det var også omkring denne tid, at indbyggerne på Madeira begyndte at konstruere de kendte vandingskanaler ved navn levadaer, som skulle transportere vand fra den frodige, nordlige del af øen og ned på den mere barske sydside.

I 1515 mentes Madeira at have haft ca. 19.000 indbyggere, herunder slaver, og fra omkring 1520 reducerede man produktionen af sukkerrørene, da disse ikke gav det ønskede udbytte. I stedet begyndte indbyggerne og deres slaver at anvende markerne og jorden til produktion af vindruer til vin.

I 1580 skete der noget betydningsfuldt for Madeiras fortsatte historie. Det var nemlig i dette år, at Portugal indgik i en personalunion med Spanien. Denne aftale tvang Madeira til at ændre sin forvaltning, da den blev centraliseret. Portugiserne gjorde dog oprør mod Spanien i 1640 – bl.a. efter et blodigt og fejlslagent forsøg på at angribe England.

Dette gjorde Portugal til et selvstændigt kongerige igen, men indbyggerne på Madeira beholdte centralforvaltningen, som var indført af spanierne.

Efter dette begyndte Madeira at blive en vigtig mellemstation for skibe, der sejlede til eller fra den Nye Verden eller Afrika og Indien. Dette førte også et mere uhyggelig aspekt med sig – nemlig at Madeira blev omladeplads for de sejlende, som handlede med slaver fra den vestlige del af Afrika.

Find din rejse til Madeira her

Læs også

Læs vores generelle guide til Portugal lige her.

Læs om Portugals attraktive hovedstad Lissabon og storbyen Porto.

Læs desuden om den tropiske øgruppe Azorerne.