Solskinsrejser

Guide til Porto

Portvine, kendte fiskerestauranter, snævre brolagte gader, kæmpe shoppingcentre, flotte kirke og alt derimellem. Porto er en storby af navn og gavn, og den gamle by i det nordlige Portugal trækker hvert år turister til fra hele verden for at opleve byens mange seværdigheder, charme og sjæl.

Find din rejse til Porto her

Porto ligger ved udmundingen af Dourofloden og har knap og nap en kvart million indbyggere, hvormed den samtidig er Portugals næststørste by efter Lissabon i den sydlige del af landet.

Porto betragtes ligeledes som hovedstaden i det nordlige Portugal, og byen er en del af Norte-regionen og området, der kaldes Grande Porto. Mens selve Porto by har ca. en kvart million indbyggere, så har hele det nordlige område Grande Porto omtrent 1,6 mio. indbyggere.

Porto er en gammel by med en lang og skiftende historie, og det ses også tydeligt i bybilledet. Du finder både storslåede og nye kæmpevirksomheder og internationale modebutikker. Og samtidig skal du ikke gå særlig langt, før du befinder dig i det gamle Ribeira flodbredsdistrikt, der byder på snoede og små gader med skyggefulde buegange og hyggelige caféer og restauranter.

I denne guide ser vi nærmere på de vigtigste seværdigheder i den nordportugisiske by, hvor efter du kan læse mere om dine muligheder for shopping i byens gader og stræder, prislejet i byen, vejret og ikke mindst de smukke strande i Porto eller tæt på byen.

Find din rejse til Porto her

Porto ligger ved udmundingen af Dourofloden

Porto ligger ved udmundingen af Dourofloden

Seværdigheder i Porto

Der er mange seværdigheder og oplevelser i vente for dig, som ønsker at rejse til Porto og føle det kulturelle Portugal på egen krop.

I storbyen finder du således både gamle kirker og katedraler, men i lige så høj grad trækker attraktioner som det lokale og kendte fodboldhold F.C. Porto mange mennesker til egnen.

I dette afsnit kan du læse mere om en række udvalgte attraktioner og seværdigheder i Porto, som er et besøg værd, næste gang du sætter dine ben i byen.

Find din rejse til Porto her

#1 – Portos Rådhus

Hvis du alligevel slår et smut forbi Avenida Dos Aliados, som er byens største og mest imponerede boulevard, så kan du med fordel se nærmere på Portos Rådhus.

Den gamle flotte bygning ved navn Camara Municipal er smukt udsmykket og opført i neoklassisk stil ligesom de øvrige bygninger på boulevarden.

Du finder således mange andre flotte konstruktioner langs Avenida Dos Aliados, som samtidig byder på hyggelige græsarealer med træer i midten.

#2 – Sé Katedralen i Porto

Holder du af at se de gamle kirker og katedraler på dine rejser, så vil Sé Katedralen i Porto med garanti vække din interesse.

Den enorme katedral er opført i romansk stil og byder på smukke udformninger både ude og inde.

Placeringen af Sé Katedralen er også lige i øjet, da den ligger smukt anlagt på et højt klippeudspring, hvorfra du oplever en skøn udsigt over både byen og floden.

#3 – Ribeira floddistriktet

Et af de store trækplastre i Portos byområder er floddistriktet ved Dourofloden, som løber neden for den portugisiske storby.

Området kaldes Ribeira, og det strækker sig langs floden og byder på både hyggelige caféer og restauranter samt gode muligheder for at shoppe lokale varer i dagtimerne.

Om natten forvandles det populære område til et aktivt natteliv hvor festglade turister og lokale i alle aldre mødes over god musik og forfriskende drikkevarer.

Hele Ribeiraområdet er i dag på UNESCOs Verdensavsliste og dermed også en af Portos vigtigste attraktioner for turister.

#4 – São Bento Station

Portos hovedbanegård hedder São Bento Station, og den er på en og samme tid en travl banegård for de mange lokale og alle turisterne samt en beundringsværdig attraktion at besøge blot for at se.

Hovedbanegården er blevet en hel seværdighed i sig selv i kraft af de flotte konstruktioner og smukke udsmykninger med de såkaldte azulejos, som er en form for glaseret keramiske klinker.

#5 – Portos Barredo

Er du på udkig efter de helt gamle og ægte indtryk af bylivet i det gamle Porto, så bør du lægge din vej forbi Barredoen.

Portos Barredo ligger godt placeret mellem den smukke katedral og Ribeira, hvor du vil opleve et sandt forunderligt virvar af små stræder og gyder fra Middelalderen.

De mange små kringlede gader og stejle trapper skaber en helt unik stemning, som du kan suge til dig – f.eks. på vej ned til den ikoniske flod for at få en forfriskning på en af caféerne.

#6 – Byens smukke broer

Som nævnt tidligere løber den kendte Douroflod gennem Porto og deler landskabet og byen op på smukkeste vis. Dette har selvsagt skabt et behov for broer gennem de sidste mange år, og dermed findes der i dag 6 store broer, som forbinder de to bredder.

En af de mest opsigtsvækkende landemærker i hele Porto er den kendte bro Dom Luis I, som netop krydser Dourofloden og giver mulighed for trafik i hele to planer.

Broen er intet mindre end 72 meter høj, den er skabt i solid jern, og den blev ophørt tilbage i 1886. På dette tidspunkt var den tilmed et af de mest anerkendte mesterværker inden for ingeniørkunst verden over.

Foruden Dom Luis I og yderligere 4 broer finder du også den internationalt kendte bro, Ponte do Infante, som er særpræget, da den er verdens absolut største enkeltspans-betonbro.

#7 – Alfagenda – Casa do Infante

Næste bud på listen over besøgsværdige seværdigheder i Porto finder vi Alfagenda, som vel nok er allermest kendt for sin flotte herskabsvilla.

Området ligger vest for Rebeiraen, og den gamle herskabsvilla, som populært går under navnet Casa do Infante, blev opført helt tilbage i det 14. århundrede og er dermed også en af de ældste bygningsværker i byen.

Casa do Infante er blevet udbygget mange gange siden sin opførelse for flere hundrede år siden, og den dag i dag bruges den gamle herskabsvilla bl.a. til arkiv og som museum for arkæologiske fund fra det romerske palads, som førhen har ligget på præcis samme grund.

#8 – Børsen Bolsa

Vi bliver fortsat i arkitekturens tegn – denne gang i den mere pengeorienterede del – hvor vi finder Portos gamle børs, Bolsa.

Bolsa ligger mere centralt inde i byen og dermed væk fra floden og de øvrige attraktioner, og den smukke gamle bygning tager sig betagende ud i gadebilledet med sit neoklassiske udtryk.

Bygningen er i virkeligheden et helt palads fra det 19. århundrede, og det ses også på bygningens indre, som er en overdådighed i sig selv.

#9 – Igreja de São Francisco

Lige ved siden af børsen, Bolsa, finder du endnu et bemærkelsesværdigt bygningsværk fra det gamle Porto. Denne gang er der tale om den absolut eneste tilbageværende gotiske kirke i hele byen, nemlig Igreja de São Francisco.

Den gotiske kirke blev i første gang opført tilbage i det 14. århundrede, selvom hele byggeriet tog mange, mange år.

Det helt særlige ved kirken, foruden at være den sidste eksisterende af sin slags naturligvis – er den imponerende barokke indre, som hører blandt de smukkeste, ikke blot i Porto men i hele Portugal.

#10 – Portos centrum Baixa

Vi runder listen af med at kigge nærmere på det, som i dag betegnes som byens centrum, nemlig Baixa i Porto.

Kvarteret, som kaldes Baixa, er en lille indre by i sig selv, og her finder du høje bygninger med jernaltaner og farverigt vasketøj, der hænger til tørre i den lune sol, små spændende butikker og et væld af specialbutikker, skomagere og lignende.

Hvis du vil have følelsen af gå rundt i fortidens Porto, så skal du lægge vejen forbi Baixa. Området ligger desuden lige ved børsen og den gotiske kirke, hvormed du kan slå flere fluer med ét smæk og få en tidsoplevelse ud over det sædvanlige.

Selvom der indimellem suser nye smarte biler igennem gaderne i det gamle Baixa, så føles det resterende alligevel som en form for tidslomme, hvori du føres tilbage i tiden til Portos gamle historie.

Find din rejse til Porto her

Muligheder for shopping i Porto

Er du interesseret i shopping, så er Porto en oplagt destination. Selvom byen ikke er de landets største, så byder den alligevel på et væld af gode shoppingmuligheder, hvad enten du er interesseret i souvenirs, lokale råvarer og små nipsting eller foretrækker de internationale og kendte brands inden for bl.a. tøj, design og elektronik.

Portos opdeling i form af de nyere og ældre dele af byen sikrer samtidig, at du har mulighed for at shoppe og handle i vidt forskellige scenerier – skal det være et topmoderne storcenter eller en lille brolagt markedsplads? Du bestemmer, for den portugisiske storby byder på begge dele og alt derimellem.

Porto har også den fordel – i modsætning til en del andre store modemekkaer – at prisniveauet er til at hamle op med. Dette vender vi desuden tilbage til længere nede i guiden.

Men det betyder, at du kan få en hel del flere shoppingoplevelser for pengene i Porto end f.eks. Paris og Barcelona.

5 tips til shopping i Porto:

 • #1 – Gågaden – Den hyggelige gågade Rua de Santa Catarina ligger midt i Portos centrum, og den agerer handelsstrøg for både de lokale og de nysgerrige turister. På gågaden finder du både små hyggelige forretninger, større budgettøjbutikker såsom H&M og Zara, som du formentlig kender herhjemmefra, og så finder du desuden en god håndfuld store internationale kæder, som ikke er så kendte i Danmark endnu. Du kan bl.a. kigge inden for i butikker såsom Massimo Dutti og Sandro.
 • #2 – Gyldne smykker – Det er ikke sikkert, du vidste det, men Portugal som samlet land er ganske kendt for deres filigransmykker. Her er tale om små, finde smykker i sølv og guld, som er samlet af tynde tråde, der loddes sammen. Og selvfølgelig byder den nordportugisiske perle Porto også på sin andel af små fine guldsmedebutikker, hvor du kan gå på udkig efter de særprægede smykker – igen til overkommelige priser.
 • #3 – Luksus – Selvom der findes budgetvenlige tøjkæder og små marskandisere rundt om i Portos gader, så kan du også sagtens lægge vejen forbi de mere luksuriøse og eksklusive brands. Du har mulighed for at finde butikker rundt omkring, selvom du kan blive nødt til at lede lidt, da de dyrere steder ikke fylder hele bybilledet – sidstnævnte kan faktisk være en hyggelig fordel ved at shoppe i Porto. Tag f.eks. et smut forbi butikken Fashion Clinic på Praça da Liberdade 39 – her finder du de mere pepperede mærkevarer såsom Kenzo, Gucci og Saint Laurent.
 • #4 – Genbrugsfund – Bevæger du dig lidt væk fra centrum og begynder nedstigningen ad de små brolagte gader og trapper, ned mod Dourofloden og væk fra de travle gader, ja så kan du finde de fine små genbrugsbutikker, som pryder bybilledet i de mere historiske dele af Porto. Tager du dig tid til det, så kan det blive en hel oplevelse i sig selv at kigge de små hyggelige butikker igennem for fine klenodier og nipsting såsom tasker, souvenirs og smykker.
 • #5 – Modeuge – Selvom traditionen endnu ikke er særlig gammel, så har Porto faktisk sin helt egen modeuge, ikke meget ulig den, vi kender fra København herhjemme i Danmark. Porto Fashion Week hedder arrangementet, og det forløber á 2 omgange hen over året – hhv. i september og februar. Modeugen har fundet sted siden 2013, så det er stadig forholdsvis nyt, men du kan allerede nu deltage i festlighederne og få en spændende oplevelse ud af det. Mange af begivenhederne henvender sig til professionelle i branchen, men du vil alligevel opleve, at festlighederne spreder sig til det butiksliv i byen.

Alt i alt er Porto en fin by er shoppe i, hvad enten du er til dyre mærkevarer, spændende genbrugsfund eller de mere gængse butikskæder, som du kender hjemmefra – blot til væsentligt lavere priser.

Find din rejse til Porto her

Hvordan er priserne i Porto?

Når du er vant til de danske priser, vi har herhjemme, så vil du opleve følelsen af at være en smule mere velhavende, når du besøger Porto.

Priserne i Portugal er nemlig generelt billigere end i Danmark, og særlig Porto er yderligere smuttet ned ad prisstigen i forhold til f.eks. Lissabon, som netop er mange gange større end Porto.

Du kommer med andre ord langt for dine penge, når du handler, bor eller lever i Porto frem for i Danmark, og dette kan du selvfølgelig drage nytte af på din rejse til Porto.

Valutaen er Euro ligesom i resten af Portugal, så du kan med fordel veksle lidt kontanter hjemmefra, inden du rejser afsted til de varmere himmelstrøg i syden. Vær dog opmærksom på, at Porto er en stor og moderne by, så du har også mulighed for at bruge internationale betalingskort i langt de fleste butikker og restauranter rundt om i byen.

Vi har lavet to eksempler til en prissammenligning til dig herunder, så du kan se prisforskellene mellem en håndfuld gængse varer og ydelser i hhv. Porto og København.

Find din rejse til Porto her

Gennemsnitlige priser i København:

 • 3-retters menu for 2 personer på en middel restaurant: DKK 600,00
 • En halvliters national fadøl: DKK 45,00
 • 1 kg bananer: DKK 18,00
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: DKK 44,00
 • 1 km kørsel i taxa efter normal tarif: DKK 15,25

Gennemsnitlige priser i Porto:

 • 3-retters menu for 2 personer på en middel restaurant: DKK 220,00
 • En halvliters national fadøl: DKK 12,00
 • 1 kg bananer: DKK 8,00
 • En pakke cigaretter af mærket Marlboro: DKK 36,00
 • 1 km kørsel i taxa efter normal tarif: DKK 4,00

Som det fremgår af sammenligningen, så er priserne lavere på stort set alle varer og ydelser i Porto end i København. Afhængig af hvor i Danmark du bor, så vil du med andre ord opleve en stor prisforskel, når du rejser til den nordportugisiske by.

Vælger du at slå dig ned og bo i Porto i en længere periode, så kan du også nyde godt af de lavere priser på bl.a. husleje, el, vand, internet og dagligvarer. Der kan være enkelte ting, hvor prisen er den samme eller en anelse højere i Porto end i København – det gælder bl.a. medlemskab i et fitnesscenter eller kontingenter for privatskoler.

Find din rejse til Porto her

Vejret i Porto

Når du rejser til Porto, så kan du forvente et friskt og dejligt kystklima med god vind fra Atlanterhavet, som er nærliggende byen. Det betyder, at sommeren kan give dejlig varme, dog uden at den blive for tung og uudholdelig.

Ligeledes betyder klimaet i Porto, at du kan rejse til byen i vinterhalvåret og stadig opleve mere behagelige temperaturer end herhjemme i Danmark.

Nedenfor kan du læse en kort og præcis beskrivelse af vejret i Porto hen over de 4 forskellige årstider.

Vejret i Porto året rundt:

 • Sommer – I sommerperioden fra juni frem til september vil du opleve en behagelig solrig varme i Porto. Temperaturen ligger typisk et sted mellem 25-30 grader, men den friske brise fra Atlanterhavet sikrer, at det ikke føles tungt og ulideligt. Nedbør er der ikke meget af, og du kan forvente helt op til 10 solskinstimer om dagen, hvilket er mere, end man kan sige om sommeren herhjemme i det danske land.
 • Efterår – I efterårsmånederne oktober og november vil du stadig kunne forvente en dejlig lun og mild temperatur i Porto. Det vil typisk være i form af en 17-20 grader i dagtimerne, dog lidt køligere om natten. Der er ikke helt så mange solskinstimer som om sommeren, og vejret vil også være en del mere fugtigt og med mere nedbør. Trænger du til et afbræk fra hverdagen hen imod det sene efterår, så kan Porto dog anbefales, da vejret stadig er dejlig mildt.
 • Vinter – I vinterperioden fra december og frem til omkring februar og marts er Porto en hel del vådere og koldere end ellers. Der falder regn omtrent hver anden dag, og solskinstimerne er nede på ca. 4 dagligt. Temperaturen tager også et gevaldigt dyk og lægger sig i gennemsnit på omkring 5 grader i dagtimerne. Dog er frostgrader utrolig sjældne i Porto, selv om vinteren, og det vil derfor stadig være at foretrække for de fleste danskere frem for den bidende kulde, vi typisk oplever om vinteren her i Norden.
 • Forår – Foråret i Porto er en dejlig tid, hvor solen atter begynder at tage til og graderne ligeså. Fra marts og frem til maj kan vejret være lidt uforudsigeligt, men temperaturen stiger alligevel støt og når op på omkring 20 grader, og mængden af nedbør aftager også mærkbart, jo tættere du kommer på sommeren.

Uanset hvornår på året du vælger at rejse til Porto, så vil du generelt set opleve mere lunt og tørt vejr end i Danmark. Porto kan ligeledes anbefales hele året rundt, da det hverken bliver til frost om vinteren eller glohed og uudholdelig, tung varme om sommeren.

Find din rejse til Porto her

Strande i Porto

Drømmer du om en badeferie i syden, så kan Porto også være garant for dette. Ganske vist ligger selve byen et lille stykke fra kysten, men ikke længere, end at du hurtigt kan komme ud til de mange flotte sandstrande i bil eller via en kort tur med offentlig transport.

Et stykke nord for Porto ligger byen Esposende, og herfra strækker der sig smukke sandstrande ned mod syd til byen Espinho, som også ligger syd for Porto. Du finder også mere vilde strande med klippeformationer og dermed gode muligheder for dykning og anderledes vandoplevelser.

Skal du bare have fingrende i en hvid sandstrand, hvor du kan dase i solen og i det lune Atlanterhav, så kan du med fordel besøge en af de følgende 5 strande, som ligger tæt på Porto:

Find din rejse til Porto her

#1 – Praia de Espinho

Syd for Porto finder du byen Espinho og den dejlige strand Praia de Espinho. Byen er samtidig en attraktiv turistby, og dermed er du sikret gode forudsætninger på stranden og i selve byen, hvis du ønsker at opleve Espinho, mens du alligevel er der.

Stranden har blå badeflag og tilbyder alle de nødvendige faciliteter såsom toiletter, strandstole, parasoller samt en masse hyggelige spisesteder langs strandpromenaden. Espinho og dens strand ligger ca. 23 km syd for Porto.

#2 – Matosinhos strand i Porto

Et af de strandområder, der ligger tættest på selve Porto, hedder Matosinhos. Matosinhos er en strækning på omkring 5 km, som starter ved indgangen til Dourofloden og løber op til selve bydelen Matosinhos.

På strækningen finder du flere forskellige små strande, der er delt op af klipper, men som alle byder på fint hvidt sand og klart vand. Hovedstranden i selve Matosinhos er bred og lang, og du finder alt fra hyggelige små fiskerestauranter og kiosker til nødvendige faciliteter såsom toiletter og parasoller langs strandene.

Om sommeren har du også mulighed for både at leje cykler til at tage en hyggelig tur op og ned ad promenaden samt lære at dykke, surfe og lignende.

#3 – Praia Da Aguda

Ca. 13 km syd for Porto finder du den lille hyggelige og historiske fiskerlandsby Arcozalo. Byen byder på sin helt egen strand, Praia Da Aguda, som siges at have en helende effekt på sine badegæster.

Vandet på denne strand har nemlig et relativt højt indhold af jod, som efter sigende skulle have en terapeutisk effekt.

Endvidere er stranden rolig og behagelig at opholde sig på som badegæst, og den er dermed et besøg værd, hvad enten du vil prøve de det terapeutiske atlanterhavsvand af på egen krop eller blot ønsker en god badedag i perfekte omgivelser.

#4 – Esposende

Den fjerde strand på listen hedder Esposende ligesom det strandareal og den by, som den ligger ved. Esposende ligger omkring 40 minutters kørsel nord for Porto og kræver dermed en mindre dagstur.

Du kan dog med fordel få en god heldagsoplevelse ud af turen ved at besøge selve Esposende by, som er en gammel og historiske by med masser af flot arkitektur og en helt speciel stemning. Tag en rolig spadseretur gennem den gamle bydel i Esposende, og oplev, hvordan tidens skrues tilbage til simplere tider.

Esposende stranden er opdelt i mange mindre strande, som alle byder på gode badefaciliteter og mulighed for kitesurfing og volleyballspil for de interesserede. Stranden er samtidig et helt perfekt sted for dig, der ønsker at se en smuk solnedgang fra første parket.

#5 – Praia de Fragosa

Vi runder strandlisten af med den populære strandstrækning Praia de Fragosa, som ligger ved byen Póvoa de Varzim, som er en turistby beliggende ca. 30 minutter nord for Porto.

Praia de Fragosa består af en lang kyststrækning på omkring 12 km, som så yderligere er delt op i flere små strande, der opbrydes af klippeformationer og små bugte.

Du finder forskellige typer af strande ved Praia de Fragosa, herunder de surfervenlige strande Salgueira og Aguçadoura og de mere bade- og familievenlige strande Redonda og Lagoa.

På samme måde som ved Praia Da Aguda er vandet ved Praia de Fragosa også rimelig jodholdigt pga. de mange klipper ved stranden.

Find din rejse til Porto her

Læs også

Læs vores generelle guide til Portugal lige her, samt vores guide til hovedstaden Lissabon.

Læs vores guide til Madeira, den smukke vulkanø i Portugal.

Læs desuden om den tropiske øgruppe Azorerne.