Solskinsrejser

Guide til Spanien

Spanien har mange år i træk været øverst på ønskesedlen i mange danske hjem, når snakken er faldet på sommer-, vinter- og efterårsferie planer – og dette er langt fra ubegrundet. Spanien er et fantastisk sted at feriere, da du er garanteret et fantastisk klima fra tidligt forår til sent efterår, men mange danskere glemmer at kigge indad, når de bestiller deres ferie i det spanske. Charterturismen til de spanske øer, som f.eks. Gran Canaria og Mallorca er selvfølgelig hjørnestenen i den spanske turismeindustri, men der venter mange anderledes oplevelser, hvis du vælger at holde ferie på det spanske fastland i stedet. Spanien er et utrolig alsidigt land, hvor du kan opleve alt det, som dit hjerte måtte begære: Hvad enten du er vild med sport, badeferie, kulinariske oplevelser eller kulturelle aktiviteter. Spanien er den helt store stjerne ved det populære Middelhav, og der venter dig med garanti nogle oplevelser, som du aldrig vil glemme, hvis din næste ferie går til byerne i det spanske fastland.

Af denne grund vil vi gerne give dig en bedre forståelse af dette fantastiske land med denne guide, der klæder dig godt på til en ferie i Sydens sol.

Find din rejse til Spanien her

Seværdigheder & Oplevelser

Som allerede skrevet er Spanien et oplevelsesland i verdensklasse. Der er ikke mange andre lande i verden, der kan tilbyde den diversitet, som Spanien kan; og det vildeste er, at dette gælder for alle regioner i hele landet. Hvorvidt du skal tage til den spanske riviera i det sydøstlige Spanien, hovedstaden Madrid i landets centrum eller til Cataloniens hovedstad, Barcelona, kan vi simpelthen ikke vælge for dig – det er alt sammen fantastiske rejsemål, som vil opfylde alle dine ønsker til en mageløs sommerferie eller forlænget weekend.

Spanien flyder næsten over med utrolige seværdigheder, og derfor kan vi kun anbefale, at du lejer en bil og tager på rundtur i landet: Dermed får du set alle de ting, man bare SKAL se, ligesom du får en meget bedre oplevelse af det ægte Spanien – langt væk fra turismens fangarme. Har du derimod ikke mod på en biltur i det spanske, så kan du trygt vælge en hvilken som helst storby: Der er rigeligt med seværdigheder til flere ugers ferie i dem alle.

Fordi Spanien er så stort et land, har vi herunder udvalgt nogle af de seværdigheder og oplevelser, som kendetegner de forskellige byer og Spanien generelt; så er du bedre klædt på uanset hvilken by, der måtte gribe dit hjerte.

Find din rejse til Spanien her

Sagrada Familia (Barcelona) og Mezquita-katedralen (Cordoba)

Hvis du er den mindste smule kulturinteresseret eller religiøs, så er du simpelthen nødt til at besøge enten Sagrada Familia i Barcelona eller Mezquita-katedralen i Cordoba. Beliggende i henholdsvis Nord- og Sydvestspanien er disse kirker specielle på hver deres unikke måde.

Sagrada Familia er udtænkt af den verdensberømte arkitekt Gaudi og var udtænkt til at være hans store mesterværk. Det sjove og imponerende omkring denne kirke er, at den, pga. den detaljegrad, endnu ikke står færdig, selvom den blev påbegyndt i 1884. Det er en fuldstændig unik kirke, som er voldsomt imponerende fra inderst til yderst, og du vil med garanti ikke fortryde et besøg i denne – ligesom byen Barcelona er en fantastisk kultur- og sportsby at feriere i.

Besøg Sagrada Familia, når du planlægger din tur rundt i Barcelona

Besøg Sagrada Familia, når du planlægger din tur rundt i Barcelona

Mezquita-katedralen i Cordoba er hele regionens store trækplaster – og man forstår godt hvorfor. Katedralen er nemlig unik ved, at den er bygget inden i en moske (ja, indeni), som har stået der siden slutningen af 700-tallet. Dette gør hele komplekset til en stor sjældenhed, da du får de klassiske bygningstegn fra moskeen, der er blandet med klassisk katedral indeni. Søjlerne fra moskeen står der stadig, og det vidner om en kulturel historie, der er helt unik. Et absolut must, hvis du befinder dig i omegnen og har den mindste interesse i kultur, historie eller arkitektur.

Find din rejse til Spanien her

Camp Nou (Barcelona) og Santiago Bernabéu (Madrid)

Som du sikkert allerede ved, går spaniere utrolig meget op i sport – og specielt op i fodbold. Hvis du derfor er den mindste smule interesseret i fodbold, så er et besøg på enten Camp Nou i Barcelona eller Santiago Bernabéu i Madrid et absolut must på din rejse til Spanien.

Camp Nou er hjemmebanen for det traditionsrige fodboldhold, FC Barcelona, og det enorme stadion kan huse næsten 100.000 tilskuere til alt fra fodbold til koncerter. Stadionet er blevet nærmest synonym med byen, der har fejret mange triumfer på og omkring stadion, og der er et omfattende museum i tilknytning til det, der viser Barcelonas stolte traditioner som sportsby – med alt fra fodbold til olympiske lege på udstilling. En unik oplevelse som du ikke må snyde dig selv for, hvis du befinder dig i Cataloniens hovedstad.

Mindst ligeså imponerende er Santiago Bernabéu i hovedstaden Madrid. Her holder den anden helt store, spanske traditionsklub, Real Madrid, til, ligesom det spanske landshold har fejret store triumfer på stadionet. Stadionet er ligeledes enormt med over 81.000 pladser, som er fyldt til bristepunktet til næsten hver kamp. Dette er helt sikkert en oplevelse, du heller ikke må gå glip af, hvis du er på ferie i Spaniens hovedstad.

Find din rejse til Spanien her

Palacio Real (Madrid) og Alhambra (Granada)

De to sidste seværdigheder, som er absolutte favoritter blandt alle turister, er henholdsvis Palacio Real, som var den spanske kongefamilies residens i mange år, og Alhambra, der også kaldes det røde slot. Unikke bygningsværker, som fortæller mange historier om fordums tid i Spanien – absolutte must-sees.

Palacio Real er et imponerende palads, der ligger midt inde i Madrid by, og som engang har huset den spanske kongefamilie. Man kan betragte bygningen fra mange smukke vinkler, og du kan bl.a. nyde den imponerende bygning fra en af de kendte fortovscafeer på Plaza de la Armeria. En unik oplevelse, som du er nødt til at få dig, når du er i Madrid.

Alhambra nær byen Granada er en mindst ligeså imponerende, arkitektonisk bygning. Borgen (eller slottet om man vil) er Spaniens største turistattraktion, og er da også optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det bliver i daglig tale kaldt for det røde slot, da bygningen har et rødt skær pga. de materialer, som det er opført i, og det blev opført omkring 1300-tallet af maurerne, som var de oprindelige, muslimske indbyggere på Den iberiske halvø. En unik bygning, der nærmest ligner et kunstværk, og som du simpelthen er nødt til at tage dig tid til at se.

Alhambra

Alhambra

Strande

Noget af det, som Spanien er mest kendt for, er naturligvis landets mange, fantastiske badestrande, der stort set alle ligger ud til det milde og varme Middelhav. Strandene er dog meget forskellige i forhold til, hvor i landet du befinder dig, og det bevidner endnu engang, at Spanien er et utrolig alsidigt land. I det nordlige Catalonien omkring Barcelona er strandene lavet af det sorte, vulkaniske sand, som man f.eks. også kender fra Gran Canaria, mens du i det sydlige Spanien omkring Malaga får de fantastiske strande med helt kridhvidt sand, som mange danskere drømmer om at ligge på. Med andre ord kan du forberede dig på en lidt blandet oplevelse med strandene i Spanien, der dog alle er utrolig lækre at opholde sig på.

Badevandet omkring Spanien er, klassisk for Middelhavet, meget saltfyldt og varmt det meste af året. Herudover er vandet utrolig klart og ofte helt azurblåt, hvilket gør det utroligt indbydende og lækkert. Saltindholdet i vandet gør, at du mange steder kan flyde på vandet uden de store udfordringer, og det er behageligt at tage sig en dukkert – men luk øjnene: Saltet kan godt svide lidt.

Find din rejse til Spanien her

Vejret

Når man taler om Spanien som feriemål, så falder snakken rigtig ofte på det fantastiske vejr, og dette er da heller ikke uden grund. Vejret i Spanien er generelt smukt og varmt fra midt i april til slutningen af oktober, hvor du nemt kan gå rundt i t-shirt og stadig have det dejlig varmt. Der er dog samtidig ingen tvivl om, at vejret er forskelligt alt afhængig af, hvilken del af landet du opholder dig i.

Typisk vil du opleve behagelige temperaturer på mellem 26 og 32 grader i det nordlige Spanien omkring Barcelona i sommermånederne, hvor byen bliver lidt afkølet af den dejlige brise fra havet. Solen står højt hele sommeren, hvilket kan afføde nogle kraftige byger hen over aftenen pga. nærheden til bjergkæden Pyrenæerne – men de kommer oftest sent på aftenen, så det er ikke noget at bekymre sig over.

Jo længere du bevæger dig ind i landet, jo varmere bliver det om sommeren, og i det centrale Spanien omkring Madrid er det ikke unormalt at have temperaturer mellem 38 og op til 45 grader om sommeren. Det kan være ulideligt varmt, da det sjældent blæser meget, så det kan være lidt en udfordring at bevæge sig rundt i solens brændende stråler – det regner meget sjældent om sommeren.

Mod syd er det stort set samme vejr som i Barcelona, bortset fra at temperaturerne typisk ligger omkring 5 grader højere pga. beliggenheden tættere på ækvator – det er dog ikke ulideligt varmt pga. den brise, der kommer fra havet. Det er altså lidt mere behageligt at bevæge dig rundt på de kanter om sommeren.

Find din rejse til Spanien her

Maden

Spanien er kendt rundt i verden for at have et meget omfavnende køkken, der har taget indflydelse fra den historie, som spanierne må siges at have. Mange af de helt klassiske retter kommer fra ældgamle traditioner med rødder i bl.a. det muslimske køkken, og man kan dermed godt sige, at det spanske køkken er en form for fusion mellem det imperialistiske, europæiske køkken og det oprindelige, afrikanske køkken.

Blandt de klassiske spanske retter gemmer dig sig juveler som f.eks. paella, der er en risret med masser af friske fisk og skaldyr, der er hevet direkte op af Middelhavet om morgenen, og du kan også sætte tænderne i et ægte tapas-bord, der indeholder mange forskellige og utrolig lækre, små retter. Herudover findes der også restauranter, der bryster sig af at servere retter med brug af afrikanske krydderier, der stammer fra maurernes tid i landet – utrolig lækker mad. I det hele taget spiser man rigtig godt i Spanien, og pga. nærheden til Middelhavet er fiske- og skaldyrsretter ikke vanvittigt dyre, som det kan være i andre lande – kulinariske oplevelser er der helt sikkert nok af.

Den lækre paella er et must, når man besøger Spanien.

Den lækre paella er et must, når man besøger Spanien.

Prisleje

Overordnet set, så er Spanien et særdeles fornuftigt land at tage til, hvis du gerne vil have pengene til at strække lidt længere. Grunden til dette er, at den spanske moms på især mad- og drikkevarer er relativt lav, hvilket gør, at nydelsesmidlerne generelt er billigere, end de er herhjemme. Der er dog et kæmpe stort ’MEN’ i forbindelse med dette – turistfælderne. Spanierne er udmærket godt klar over, at deres land er særdeles eftertragtet, når det kommer til turisme, og de ved udmærket godt, hvilke priser de kan skrue på omkring de store turistattraktioner. Det er ikke sådan, at du bliver flået ved restauranter og barer omkring seværdighederne, men du kan typisk spare mellem 25 og 30 %, hvis du søger hen til de restauranter, som spanierne selv spiser på – og her er maden typisk også bedre. Du kan dog også med fordel købe ind og lave mad selv, hvis du har faciliteterne til det, da råvarerne generelt er af høj kvalitet og er meget billige i de spanske butikker – her kan du også spare penge, hvis dette er nødvendigt.

I Spanien valgte man i sin tid at tage Euroen til sig, hvilket betyder, at det er det, du skal have vekslet dine gode, danske kroner om til, inden du tager til landet. Når det så er sagt, så tager langt de fleste restauranter og turistattraktioner mod kreditkort af forskellig slags – dette kan du dog ikke forvente i f.eks. taxaer eller i gade-boder, hvor Euro er mere velanset som betalingsmiddel. Prisniveauet for transport er generelt lavt, og selv taxature er noget billigere, end de er herhjemme. Dog skal du være opmærksom på, at chaufføren godt kan finde på at slå taxameteret fra, så det er en god ide at være opmærksom på dette, hvis prisen pludselig er steget voldsomt. Når det så er sagt, så er det klart nemmest at bruge metro og busser i de større spanske byer, da de kører nogenlunde til tiden og er utrolig billige set i forhold til danske priser.

Du skal også være utrolig opmærksom på falske penge, hvis du betaler kontant, da det er blevet et mere og mere udbredt fænomen i de spanske byer. I tillæg til dette er det værd at bemærke, at der er store problemer med lomme- og tricktyverier i de større spanske byer, som f.eks. Barcelona og Madrid, hvorfor du generelt ikke bør gå og vise alle dine mange Euro frem for hele verden.

Find din rejse til Spanien her

De spanske øer

Læs også vores mange gode guides til de forskellige spanske øer. Find links herunder:

Læs desuden om regionen Costa del Sol.