Solskinsrejser

Ayutthaya – introduktion

Ayutthaya – En hane galer, da vi er ved at sætte os ind i restauranten. Vi vælger os en plads helt ned til floden, hvor vi kan se de frodige omgivelser. Traditionelle teaktræs huse på stolper hist og pist og en flere hundrede år gammel “prang” (et slags tempel tårn), der stikker op bag nogle træer længere nede af floden.

Af og til kommer små både sejlende forbi – at vi kun er 90 km. fra Bangkoks travlhed synes at være uvirkeligt. Efterhånden som de velsmagende thairetter som “Tom Yam Goon” og “Gra Prao Moo Sap” bliver båret ind på bordet, tænker jeg tilbage på en dejlig dag, hvor jeg næsten dagen lang har følt, at jeg har fået den thailandske sjæl ind med hvert åndedrat.

Find din rejse til Thailand her

Lidt om Ayutthaya

Ayutthaya var Thailands hovedstad fra 1350 til 1767, men byen har faktisk en historie som kan dateres helt tilbage til en tid, hvor den fungerede som provinsby for Angkor riget i det nuværende Cambodia. I de over fire hundrede år Ayutthaya fungerede som hovedstad, blev Ayutthaya med tiden regnet for en af Asiens største byer med et sprudlende handelsliv, som tiltrak købmænd fra nær og fjern – ja, selv fra Danmark sendte vi missionærer afsted til Ayutthaya omkring året 1621.

Omkring fire hundrede smukke templer blev opført i byen, og der opstod en helt egen buddhistisk kunst. Kongerne, der regerede i Ayutthaya anså sig selv for at være lige så hellige som Buddha – en tradition, der også har været gældende andre steder i Sydøstasien.

Alle lykkesaglighederne fik dog en brat ende med burmesernes angreb på byen i 1767, hvor store dele af Ayutthaya blev brændt ned og kongen bortført. Tilbage i dag står de smukke tempelruiner med smukke mediterende buddha statuer (desværre har nogle statuer med tiden mistet kropsdele), der utvivlsomt sætter den besøgendes tanker i gang om livet i Ayutthayas storhedstid. Ayutthaya er opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Find din rejse til Thailand her

Hvordan skal Ayutthaya opleves?

Området over den gamle Ayutthaya by eller ø – for byen hører faktisk til på en ø – dækker over et areal på 4 km2. De luksuriøse hoteller langs Chao Phraya floden i Bangkok byder på busrejser fra tidlig morgen, lidt sightseeing i Ayutthaya og en hjemkomst til Bangkok af Chao Phraya floden med aftensmad ombord på deres skibe. De fleste af disse ture er dog berygtet for deres korte tid blandt tempelruinerne.

Det bedste resultat, hvis du vil opleve Ayutthaya “rigtigt”, får du efter Thailandguidens bedste overbevisning ved at gøre turen selv. Fra Bangkok går der både busser og tog. Når du ankommer til Ayutthaya, kan du leje en tuk-tuk, cykel eller long-tail båd for en overkommelig pris. Selvom der er noget magi ved templer langs floder, vil vi anbefale at leje en cykel eller tuk-tuk – da nogle af de smukkeste templer ligger inde på selve øen – og du kan alligevel nå frem til flodens templer på cykel eller i tuk-tuk.

Tempelruinerne ligger ret koncentreret, så du vil have en god chance for at have tid til at opleve de fleste af dem indenfor en dag. De er alle sammen smukke på hver sin måde, men alligevel er der selvfølgelig nogle, der er obligatoriske højdepunkter at opleve, som f.eks. Wat Phra Si Sanphet der både fungerede som kongepalads og tempel. De tre store stupaer, du finder i templet, er i forbløffende god stand og agerer som hvilested for 3 af de 33 konger, der i tidens løb regerede Ayutthaya.

Her kan du også få en god fornemmelse af det gamle palads med de rester, der er tilbage af de gamle mure. Wat Chai Mongkol, har mange velholdte Buddha statuer – blandt andet en stor liggende Buddha og hvis du bestiger chedien i templet vil du få en god udsigt over de fleste af dem. En af mine egne ynglinge er Wat Ratchaburana, der er et af de tidligste Ayutthaya templer og har mange smukke detaljer. Men tag af sted og find dit eget smukke tempel…

Find din rejse til Thailand her