Solskinsrejser

Backpacker i Thailand – og resten af Sydøstasien

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvordan du pakker din rygsæk, når du skal være måneder – eller måske endda et helt år i Sydøstasien. Du kan læse om, hvordan du sikrer dig, at du husker det hele. Hvordan du pakker korrekt, så du hverken har for lidt eller for meget med på en rejse, hvor temperatur forskellene kan svinge mellem et subtropisk klima og frysepunktet.

Vores inspirationsliste til pakningen vil også indeholde beskrivelser af, hvorfor vi tager de ting med, som vi gør og hvilke ting, der er billigere at købe i Sydøstasien. Vi giver også tips til, hvordan du lettest holder styr på dit “hjem” i rygsækken undervejs på rejsen og praktiske foranstaltninger som, hvordan du bedst sikrer dine vigtige papirer – og hvad du gør hvis du skulle være så uheldig at din bagage ikke kommer frem.

Sådan bærer du dig af med at pakke din rygsæk rigtigt

Det første du skal have i baghovedet, når du skal pakke, er at det fremfor alt gælder om at have mindst muligt at bære på. Ikke kun har de fleste flyselskaber kun lidt over 20 kg. som maks bagagevægt og priser på overvægt, der er så dyre at de fleste “forlystelses rejsende” vil være bedst tjent med at smide deres billigste ting væk i lufthavnen og købe nyt når de er ankommet til deres nye destination.

Desuden skal du også tænke på, at livet som rygsæksrejsende er et liv, hvor du hele tiden flytter dig fra sted til sted og med en transport, der ofte foregår i små rugbrødsbusser, tog uden faste siddepladser m.v. som i alt enkelthed betyder, at det bliver belastende at have for meget at slæbe på.

Når du skal igang med at pakke er det bedst at lave en liste over de ting, du påtænker at tage med – se vores inspirationsliste nedenfor. Efterhånden som du finder dine ting frem, bør du lægge dem frem på et bord og til sidst tjekke med din liste om du nu har husket det hele.

Rod opstår nemt i en rygsæk og det kan være ret irriterende at skulle grave sig helt ned i bunden af rygsækken mellem brugte sokker, souvenirs og renvasket tøj – så gør dig selv den tjeneste allerede hjemmefra at opdele dine ting i plastikposer når du pakker. For at få den optimale vægt balance i rygsækken skal du pakke således, at du har de tungeste ting i bunden og langs ryggen af rygsækken. Husk lås og navneskilt på både håndbagage og rygsæk.

Vores ideer til indhold i rygsækken er de følgende punkter.

Tøj og sko

 • 3 T-Shirts
 • 1 Polo Shirt
 • 2 Skjorter
 • 1 langærmet trøje eller vindjakke (til aftener i det nordlige Sydøstasien, aircon busser m.v.)
 • 4 – 5 Underbukser
 • 2 BH
 • 2 Cowboy bukser
 • 1 Bælte
 • 2 Korte bukser
 • 2 sokker
 • 1 Sarong (købes evt. billigt i Sydøstasien. Praktisk til at vikle om livet, som lagen, og i nødsituation et håndklæde).
 • 1 Kondisko eller gode sandaler. Skal du på trekking/ture m.v. kan godt fodtøj være en nødvendighed.

Jeg kan godt lide at have meget tøj med, måske også mere end jeg rent faktisk har brug for. Årsagen er, at jeg hader at købe tøj og at jeg er en stor fyr med en højde på næsten 2 meter og 120 kg., hvilket både betyder at jeg sveder meget og at det kan være svært at finde tøj i min størrelse i Sydøstasien.

Har du en mere “normal” krop og en større trang til nye klæder, er det meget billigt at købe tøj i Sydøstasien – specielt på tøjmarkederne, som også har tøj til vestlige størrelser. Ellers er det billigt at få vasket tøj – på de fleste gæstehuse kan du få vasket tøj for omkring 2 kr. per styk tøj – og ofte endnu billigere, hvis du søger i de små stræder omkring dit gæstehus, hvor du tit finder billige kg. priser.

Hvis du rejser mellem områder hvor temperaturne svinger fra subtropisk klima til frysepunktet, vil du være ganske fint stillet, hvis du blot rejser med et par cowboybukser og nogle T-Shirts – sidste år rejste jeg selv fra Indonesien til det nordlige Vietnam og skulle blot supplere op med køb af en dunjakke i Vietnam der kostede mig ca. 250 kr.

Guidebog

En guidebog er noget nær livsnødvendig som rygsæksrejsende. Mine foretrukne guidebøger er fra forlaget Lonely Planet som er et af verdens førende rejseforlag. De laver både guider til enkelte lande og storbyerne, men også en samlet guide til hele Sydøstasien (South East Asia on a Shoesting).

Det er billigst at købe papir udgaverne i Sydøstasien – på backpacker gaden Khao San Road i Bangkok finder dudesuden også et par gode antikvariater med både nye og brugte guidebøger. Elektroniske udgaver kan købes på Lonely Planets internetside.

En stik adaptor

Har du ikke en stik adaptor (som du får brug for i store dele af Sydøstasien), kan de købes for 5 – 10 kr. når du ankommer.

Vandtætte vacuumposer til elektronik

Det er praktisk at have sine elektroniske sager i vandtætte vacuumposer, dine ting kan nemt blive våde også selv om de ligger i en håndtaske når du rejser i regnsæsonen.

Poserne er også utrolig praktiske, når du skal på tur – mit tidligere kamera ligger pænt på bunden af en flod i en grænseby til Myanmar 🙂

Nødhjælpskasse

Jeg rejser aldrig selv med en nødhjælpskasse, men for nogle rejsende kan det måske være rart at have de mest simple til som plastre m.v.

Malariapiller

Malariapiller er ikke nødvendige over hele Sydøstasien. Du kan se hvilke Sydøstasiatiske lande der har problemer med malaria på Thai Travel Clinic.

Herudover vil vi anbefale følgende ting:

 • Vækkeur
 • Et let håndklæde
 • Solbriller
 • Solcreme
 • Lommekniv

Din håndtaske

Sørg for at vælge en god stor håndtaske, selvom du måske ikke har behov for alt pladsen i tasken – en stor håndtaske kan senere bruges på udflugter af et par dages varighed – gæstehusene i Sydøstasien har ofte deponeringsmulighed til stort bagage.

I de fleste flyselskaber må en håndtaske maksimalt veje ca. 8 kg. – nogle tilbyder du må have to stykker håndbagage, men de må ikke være større end 55 x 40 x 23 cm. I din håndbagage skal du have de mest nødvendige ting så du kan klare dig for en dags tid, hvis din bagage ikke når frem til din nye destination. Ideer til indhold er følgende:

Vigtige papirer

Pas, rejse forsikring, kontanter, kredit kort m.v. Det er en god ide at scanne papirerne ind og notere telefonnumre til hotlines for forsvundne kreditkort. Læg oplysningerne på internettet ved for eksempel at sende scanningerne i en mail til dig selv – hvis du skulle være så uheldig at få dine ting stjålet undervejs på rejsen.

Kuglepen og evt. en skriveblok

Du skal bl.a. bruge kuglepen til at udfylde indrejse visum formularerne

Elektronik – Kameraer, musikafspillere m.v.

Regn med at dine ting i rygsækken kan få en hård medfart når du ikke er i nærheden – derfor hold elektronik fra lufthavnspersonale.

Toilettaske

Tandbørste, tandpasta, deodorant, sæbe, spejl, make-up, barbergrej (barberblade kan købes billigere i Sydøstasien), bind/tamponer m.v. Selvom de fleste flyselskaber udleverer en lille toilettaske er det rart at have sine egne toiletsager.

Du skal være opmærksom på at det efter EU regler bl.a. kun er tilladt at have 100 militeter flydende væsker med i håndbagagen og at den pose, du bruger til væskerne, skal være gennemsigtig – du kan læse mere om reglerne for væsker i håndbagagen på internetsiden for København Lufthavn.

Bog

En hyggelig bog – tiden går langsomt på en 8 – 10 timers flyvning

Tøj til mindst en dag

Mangler din rygsæk når du kommer frem til din destination, skal du i området for afhentning af bagage lave en “Bagage Claim Report” så din bagage bliver sendt til dit gæstehus/hotel. Med den i hånden har du også ret til at “shoppe” tøj på flyselskabets regning – indenfor rimelighedens grænser (typisk omkring 100 USD per dag) – beløbet afhænger af flyselskabet og på raporten vil stå hvor meget du kan “shoppe” for.

Sovemaske og ørepropper

Når du rejser som backpacker i Thailand er det ofte med tog og bus, hvor komforten ikke altid er helt i top. Hvis du gerne vil være udhvilet efter en lang rejse, for eksempel når du tager toget fra Bangkok til Chiang Mai eller Surat Thani, så er sovemaske og ørepropper guld værd.

Det kan fås flere steder på nettet og i butikker på rejsen. De bedste ørepropper der dem der tilpasser sig din øregang, lavet i blød plast.

Myggespray/olie

De Asiatiske myggespray er bedre

Undgå at tag din computer med

Der findes masser af internet cafeer overalt i Sydøstasien, så er dit behov kun at skrive en mail hjem og læse de danske aviser i ny og næ, er der ingen grund til at skabe dig selv bekymringer om din laptop bliver stjålet eller ødelagt. (medbring evt. et USB memory stick).

Du kan købe usb modem til 4g bredbånd i Bangkok.