Solskinsrejser

Bangkok – Østens Venedig

Bangkoks utallige kanaler, der udspringer fra den lange Chao Phraya River – eller ”kongefloden”, som er en direkte dansk oversættelse af Chao Phraya, har gjort Bangkok kendt overalt i verden som Østens Venedig.

Find din rejse til Bangkok her

Ganske klart bør du i din Bangkok sightseeing plan afsætte mindst et par timer til at udforske livet i disse små kanaler, der blandt de lokale går under navnet ”klonger”. Belønningen af rejseminder, du får med hjem i bagagen, vil absolut ingen anden form for transport middel i Bangkok kunne mønstre tilsvarende. Kanalerne er hverken mere eller mindre end et vindue til det traditionelle thai liv. Et liv, som vel ikke har forandret sig stort over de sidste par hundrede år.

For beboerne i kanalerne er vandvejen den primære omfartsvej, hvor ”gadebilledet” ofte er præget af traditionelle teak træs thai huse på stolper. En del af husene har tilmed åbne facader ud til floden, da vandet er en vigtig del af dagligdagens gøremål. Du vil f.eks. møde kvinder, der vasker tøj i kanalen eller måske har travlt i køkkenet. Børn der bader eller en købmand med alle sine varer udstillet ud til kanalen. Vigtigst af alt er dog som altid i Thailand den thailandske venlighed og imødekommenhed, der overalt i kanalerne afspejles med smil og vink.

Find din rejse til Bangkok her

De fleste kanal ture vil inkludere et besøg på den sidste rest af flydende marked traditioner, som endnu findes i Bangkok. Selvom markedet nu til dags kun bliver holdt i hævd af et lille antal både, giver de padlende kvinder med stråhatte en ide om, hvordan indkøbene blev fortaget for såmænd ikke så mange år siden. Skal du opleve det helt store flydende marked, skal du ca. 100 km. udenfor Bangkok.

Du skal se efter ture til Damnoen Saduak flydende marked. Undervejs på kanal turene i Bangkok vil der være stop, som ofte kan fravælges. Bl.a. besøg på slangefarm. Her vil ”jonglering” med gigant slanger og udvinding af kobra slangers gift ned i små glas sikkert bringe mange børn til måbende blikke. Et andet populært stop, som vil bringe glæde for de fleste mennesker, er orkide farmene (Thailands national blomst). I disse vil du ofte få fornemmelsen af at træde ind i et lokalt thai hjem og samtidigt får du et godt indblik i dyrkningen af disse blomster, der med sine karakteristiske prangende farver er en fast bestanddel i livet i mange thailandske hjem. Kan desuden i den forbindelse anbefale et besøg til Bangkoks største blomstermarked (og grøntsager) for de morgenfriske.

Find din rejse til Bangkok her

Markedet hedder Pak Khlong talad i udkanten af Chinatown (stå af ekspres båden ved havnestationen Tha Ratchini). Du ikke skal gå mange meter fra havnestationen før du er ved markedet.

Har du nostalgi i blodet byder de fleste kanal ture også på danske mindesmærker. Mellem Royal Orchid Sheraton og Shangri-La hotellerne finder du Oriental Hotel. Et hotel som i 1884 blev opført af H.N. Andersen – manden som startede Ø.K. I dag regnes hotellet blandt verdens bedste hoteller. Naboen til det gamle hotel er Ø.K.s gamle Oriental Store hvor især teaktræ var en populær afskibningsvare.

Desværre er bygningen i dag i en faldfærdig tilstand, men du kan endnu se E.A.C. initialer over hoved indgangen ved floden – og næsten H.N. Andersen s skygge stå i døren. Kan i øvrigt anbefale at indtage eftermiddagskaffen på Oriental´s terrasse ud mod den travle flod. Det er en ganske speciel oplevelse – og hotellets kagevogn er velkendt.

Som altid er der ”ugler i mosen” selv i paradis. Uglerne her i Bangkok kommer desværre bogstaveligt talt fra egen mølle. For problemet er nemlig at vandstanden – og den til tider store vækst af vandplanter i kanalerne kræver at ”kaptajnerne” benytter en hurtig og medgørlig motor. Til dette formål har thailænderne derfor fremstillet den såkaldte ”long-tail motor”.

Dette er en motor, som er påført en lang stang med en propel for enden af stangen. Efter min bedste overbevisning må dette arrangement være sammensat af urgamle bilmotorer, som giver en ganske forfærdelig larm. Men de fungerer og det er en dejlig oplevelse at sejle med de små long-tail både. En anden ”ugle i mosen” kan være at finde frem til en agent som giver dig et godt ”value for money” produkt. Jeg har i min tid i Bangkok desværre været ude for en del ture, hvor det galt om at blive så hurtigt færdig som muligt. I min søgen efter den perfekte tur, har jeg fundet frem til Jysk Rejsebureau.

Ikke blot har de en dygtig guide til at fortælle om de ting, man oplever undervejs, men samtidigt også har afsat en halv dag til turen. I Bangkok kan du finde deres kontor på New Road Guest House (på Charoen Krung Road – lige ved siden af hovedpostkontoret).

Find din rejse til Bangkok her