Solskinsrejser

På jagt efter Bangkoks bedste gademad

Er du til det ægte Thailandske køkken og ikke den tilpassede version der oftest serveres til turister, så læs med her! Den bedste Thai mad finder du på gaden i og ikke på femstjernede hoteller og restauranter. Thai’erne er et folk der spiser ude – ofte – og hvorfor skulle de ikke det?

På Bangkoks utallige gade restauranter serveres maden med friske råvarer og passion til en pris som ofte ikke kan gøres billigere derhjemme. I den helt billige ende finder du nuddel restauranterne, som serverer en portion nudler med svinekød i skiver til 20 baht – det er ca. 3 danske kroner. Ellers koster et måltid gerne mellem 30-50 baht eller 5-8 danske kroner.

Så ikke alene får du fantastisk, frisk og velsmagende mad, du sparer også penge. Det er derfor man i gadebilledet i Bangkok altid ser Thai’erne stimle sammen om de små provisoriske gaderestauranter med plastic stole og borde. Skinnet bedrager for det er blandt disse uiøjenfaldende restauranter at Thailands bedste mad fås.

Find din rejse til Bangkok her

Hvorfor nu det?

En af forklaringerne er at ‘kokken’ der håndterer wokken oftest kun laver et par retter. Det kan fx være at der kun serveres den (meget) stærke Som Tam salat (Pappaya salat) eller et par lynstegte retter som Pad Krapow (svin eller kylling stegt med basilikum og chili) eller snakken Phat Thai (lynstegte nudler). År efter år forbliver menuen den samme og derfor kan du være sikker på at kokken ved præcis hvordan retten skal tilberedes! Så tag ikke fejl af den lille bod med kun en ret og en lang kø – det er her du skal lede efter de ægte gastronomiske oplevelser.

Snacks, søde fristelser og frugt

Thai’er elsker at snacke og spise små mellemmåltider. Det kan fx være små spyd med grillet og marineret kylling, et stykke fremragende barbecue friture kylling, ‘sticky rice’ med kokos og banan, frisk frugt i portionsstørrelser eller endda dybstegte knasende insekter. I turistområderne og omkring det moderne Bangkok er der længere imellem disse gade snacks, men søger du lidt på afveje bliver det straks anderledes.

Det er meget svært ikke at lade sig friste – bare en enkelt gang. Prøv gerne den dybstegte barbecue kylling i Isaan stil (fra Nordøstthailand) – den er meget bedre end på KFC – og har du en sød tand så prøv sticky rice med kokos og banan, som gemmer sig i de små pakker med bananblade udenom. Er du meget eventyrlysten kan du prøve de grillede græshopper eller pupper. De skulle efter sigende være velegnede som snacks til en kold øl – en slags proteinholdig svar på peanuts!

Find din rejse til Bangkok her

Thailandguiden anbefaler – de bedste gade og fortovsrestauranter i Bangkok

Hvor begynder man når man skal vælge et par ud blandt tusind? Det er ikke let, men et par steder er værd at nævne.
Er  du til stegt and i Kinesisk stil må du ikke snyde dig selv for et besøg på den lille kinesiske restaurant i Sukhumvit Soi 38 (lige ved BTS station Thong Lor). Denne soi huser også et hostel som er flittige kunder her. Der serveres en række klassiske retter, men anden i sursød sovs og langtidsstegt er bestemt at anbefale.

Har du lyst til hummer, liguster eller kæmpestore tigerrejer ligger der en række glimrende Seafood restauranter ved Ratchathewi BTS station. Her kan du få stillet sulten til en brøkdel af hvad du ville betale i Danmark. Hvis du skulle have lyst til en Kebab går du ikke forgæves i det arabiske område i Bangkok mellem Sukhumvit Soi 1 og Soi 5. Her kan du desuden nyde en vandpibe efter maden.

Vil du opleve den autentiske Thailandske hverdag, som den ser ud for millioner af arbejdende underklasse Thai’er, så tag BTS’en til Phra Khanon og gå ned soi’en Pridi Banomyong (Sukhumvit Soi 71). Denne soi huser tusindvis af relativt fattige Thai’er fra Isaan området som har taget deres mad med sig. Her bliver det ikke mere Isaan autentisk, men der kommer ikke mange turister her, så vær forberedt på en del blikke og undgå de mørke sidegader om aftenen.

Lidt længere nede af BTS’en finder du Soi On Nut (Sukhumvit Soi 77), som på begge sider er dækket med boder med god mad, snacks og frugt. Bestemt en tur værd, hvis du er i området.

Kao San Road området kan ikke anbefales hvis du er til ægte Thai mad. Maden her er tilpasset turister og noget kedelig i det for Thai kendere. Dog er der ved Grand Palace og floden et glimrende lille marked som sælger lokale Thai delikatesser.

Find din rejse til Bangkok her