Solskinsrejser

Sådan kommer du fra Bangkok til Koh Samui med fly, tog, bus og båd

Koh Samui med de flotte, hvide sandstrande og palmetræer er ofte en del af rundrejsen i Thailand. Den smukke ø ligger i den Thailandske golf ca. 685 km syd for Bangkok. Går turen til Koh Samui så er der flere muligheder for at komme dertil alt efter hvordan man foretrækker at rejse og hvilket budget man har.

Fly

Bangkok Airways har i en årrække haft monopol på at flyve direkte fra Bangkok til Koh Samui af den simple grund at ejer lufthavnen på øen. Som med alle andre monopoler betyder det højere priser end konkurrenterne, dog ikke værre end at en tur-retur koster omkring 1000 kr.

Bangkok Airways har ca. 12 afgange om dagen fra kl. 6 til 21 fra Suvanabhumi lufthavn og koster mellem 3000-4000 THB en vej. Turen tager lidt over en time og har den fordel at man så lander midt på Koh Samui og hurtig kan komme frem til sit hotel.

Thai Airways har to daglige flyvninger en om morgenen og en om eftermiddagen, men er dyrere end Bangkok Airways, hvilket igen skyldes at Bangkok Airways ejer lufthavnen og derfor lægger ekstra afgifter på. En envejs billet koster omkring 5000 THB.

Air Asia, kåret til verdens bedste lavpris selskab, flyver fra Bangkok til Surat Thani tre gange om dagen. Surat Thani er en provins by ca. 60 km fra Don Sak pier, hvorfra der afgår færger til Koh Samui. Surat Thani er også hvor bus og tog stopper for rejsende på vej til Koh Samui.

Det er væsentlig billigere at flyve med Air Asia til Surat Thani – ca. 1000-1500 THB en vej – end med direkte fly, men her skal man så tillægge prisen på minibus eller taxi til Don Sak samt færgebillet. Sidstnævnte koster dog ikke store. En billigere løsning, men samtidig en smule mere besværlig selvom man ikke behøver at frygte ikke at kunne finde vej, da minibusser og rejseselskaber står klar i lufthavnen til at fragte rejsende videre. Man kan købe en kombi billet som også inkluderer færgeoverfarten.

Tog

Togrejse fra Bangkoks Hualamphong hovedbanegård er en populær, billig og hyggelig måde at komme fra Bangkok til Koh Samui på. Der er mange daglige afgange fra Hualamphong, men de fleste vælger at tage nattoget omkring kl. 18.30 med ankomst i Surat Thani lidt i kl. 6 næste morgen. Der er mulighed for at vælge mellem første, anden og tredje klasse. Første klasse er private kupeer med to senge og betjening af personale. Anden klasse er store kupeer med sovenicher mens tredje klasse er almindelige bænke.

De fleste vælger første klasse men anden klasse går også fint an hvis budgettet er lidt stramt, tredje klasse kan ikke anbefales med mindre man kan sove hvor som helst. Prisen er ca. 1200 THB for første klasse sovekupe og ca. 800 THB for anden klasse.

Derved er det heller ikke mange baht man sparer i forhold til at flyve med Air Asia, men det er tilgengæld en oplevelse og giver en en bedre fornemmelse af at rejse. Rejser om dagen uden sovekupe er en hel del billigere og mindre komfortabelt. På Railways.co.th findes oversigt over alle priser og ruter.

Huamlamphong ligger i nærheden af Chinatown i Bangkok og nåes lettest med MRT til stationen af samme navn eller med en taxi.

Når toget ankommer om morgenen i Surat Thani omkring kl. 6 er det bare at følge strømmen af andre rejsende der skal videre til Koh Samui. Oftest venter man ved en lille kafe og restaurant ved stationen, hvor der også sælges bus og færge billetter til et par baht. Herfra går turen så videre i bus til Don Sak pier og derfra med færge til Koh Samui med ankomst omkring middagstid.

Bus

Skal det være virkelig billigt er bus også en mulighed hvor det er muligt at komme til Surat Thani fra Southern Bus Terminal i Bangkok (nær Ekamai BTS) for helt ned til 400 THB. Det kan dog ikke anbefales, da disse busser er spartanske og turen tager ca. 12 timer.

En VIP aircon bus med 24-32 sæder koster omkring 800 THB og er udmærket komfort, men tager stadig omkring 10-11 timer. Med mindre hver en baht tæller er det derfor anbefalet at tage tog eller fly. Souther Bus Terminal ligger lige ved BTS Ekamai station.

Båd

Sidste mulighed for at komme til Koh Samui er med båd fra Chumpon til Koh Samui med høj hastigheds katamaran båd. Fra Chumpon kan man tage til Koh Samui, Koh Tao og Koh Phangnan direkte med båd for en pris mellem 600-1000 THB. Turen til Koh Samui tager ca. 4 timer mens turen til Koh Tao kun tager 1.5 time. Det kan derfor kun anbefales at bruge denne rute direkte til Koh Tao uden om Koh Samui.