Solskinsrejser

Kanchanaburi – Broen over floden Kwai

I Kanchanaburi provinsen kan du kombinere smuk natur med spændende historie fra anden verdenskrig. Kun 140 km. vest for Bangkok ligger Kanchanaburi by, hvorfra det er nemt at arrangere ture og flere aktiviteter – et godt udgangspunkt, hvis du i dit rejseprogram ikke har tid til at besøge nord Thailand.

Smukke bjerge, jungle, stille floder, vandfald og grotter er bare nogle af de mange naturoplevelser, du finder i Kanchanaburi provisen  – men uden tvivl er “dødens jernbane” det trækplaster, som de fleste turister kommer for at opleve. For under anden verdenskrig var Kanchanaburi provinsen skueplads for stor brutalitet, da japanerne anlagde en 450 km. lang jernbane gennem et nådeløst naturterræn af jungle, klipper og langs stejle bjergskråninger for at forbinde Thailand med Myanmar. En jernbane, der skulle være færdig på rekort tid og kostede et liv for næsten hver fjerde svelle lagt. I de 16 måneder opførelsen fandt sted, døde omkring 100.000 P.O.W. fanger og asiatiske arbejdere.

Lidt om Kanchanaburi by

Kanchanaburi by er en lille provinsby med omkring 40.000 indbyggere og henved 20 gader. Langs med byen deler floden “Kwai Yai” sig til to mindre floder “Kwai Noi” og “Mae Klong”. Du skal ikke køre langt udenfor byen, før du finder idylliske landbrugsmiljøer. Kanchanaburi by er også hjemsted for broen, der blev verdenskendt med Hollywood filmen “Broen over floden Kwai” (en film, der omgik den barske historie fra anden verdenskrig med yderst letsindighed), et par museer og kirkegårde for de faldne.

Overnatning

I de frodige omgivelse langs floden “Kwai Yai” holder flere gæstehuse til, som efter vores mening på Thailandguiden er at fortrække. De fleste gæstehuse har bungalow på tømmerfloder, som er fastspændt til land, så du kan blive vugget i søvn – det er da værd at prøve. Hvis du bare vil nøjes med flodudsigten under morgenmaden har gæstehusene naturligvis også almindelige bungalow på land.

Attraktioner

En obligatorisk attraktion er selvfølgelig broen over floden Kwai. Godt nok blev store dele af broen bombet i stykker i de sidste dage af krigen, men  den er genopført næsten i original stand og nogle af de originale materialer er genbrugt.

Der går stadig tog på et stykke af strækningen omkring broen, nok mest for turisternes skyld – men uanset er det en fed oplevelse, der absolut er værd at tage med – langsomt bevæger toget sig af sted på de knirkende sveller langs storartet natur. Vi kan her på Thailandguiden anbefale at du tager en af de første afgange, hvor det primært er de lokale der rejser med. Toget går mellem stationsbyen “Nam Tok” og lige til broen.

Ved broen over floden Kwai, ligger også et museum “WWII”. Det er godt nok en rodet omgang – men med din indgangsbillet får du samtidigt en fin udsigt til broen, som gør billetprisen alle pengene værd. Et bedre museum er “JEATH War Museum” som ligger ved “Kwai Noi” floden (stadig i Kanchanaburi by) – museet er bygget op omkring et sivhus, som var de boligforhold arbejderne, der byggede jernbanen, levede under.

Med stor sandsynlighed forlader du museet med en “klump” i halsen. Det bedste museum efter vores mening er dog “Hellfire Pass”, som du desværre må et godt stykke ud af byen for at opleve. Museet er opstået som et samarbejde mellem Australien og Thailand – og holder til i et jungleområde foran en klippe. Arbejdet med at flytte de tunge sten fra klippen var begyndt under krigen, men aldrig fuldført – de umenneskelige forhold af myg, der summer omkring dig og den ulidelige varme, vil uden tvivl få dig til at føle på egen krop, hvordan det var at være arbejder, også selvom du slipper for at flytte nogen sten…

Kirkegårdene for de faldne i Kanchanaburi by er hovedsagligt opført for P.O.W. fangerne – de fleste er fra Australien, Holland og England – mener også at kunne der “gemmer” sig en enkelt dansker imellem, men er ikke sikker … vi hører gerne fra dig, hvis du finder graven – uden tvivl vil de mange grave sætte tanker i gang. Det er en menneskeskæbne bag hver enkelt sten.

Hvis du gerne vil opleve naturen arrangerer de fleste gæstehuse forskellige udflugter til vandfald og jungle. Ture til den gamle smuglervej mellem Myanmar og Thailand ved “Three Pagodas Pass” kan også arrangeres.