Solskinsrejser

Leje en motorcykel eller scooter i Thailand

Der er rigtig mange turister i Thailand som vælger at leje en motorcykel eller scooter på ferien. Det er nemt, billigt og en sjov og hurtig måde at komme rundt på især øerne i Thailand. I denne artikel vil du få gode råd til hvordan du lejer en motorcykel, hvordan du undgår ulykker og uheldige situationer og hvordan du bedst sikrer dig.

De fleste motorcykler i Thailand er små scootere på 100-150 cc (kubik), som har en topfart mellem 60-90 km i timen. De små scootere er en helt fast del af den Thailandske hverdag og bruges både i byerne og på landet til transport.  Det er da også klart den nemmeste og hurtigste måde at komme rundt på, især når der er myldretid og meget trafik.

Hvor og hvordan lejer du en motorcykel?

Der er ikke mangel på scootere til leje i turist områderne i Thailand. Næsten alle guesthouses og bungalows har motorcykel leje tilknyttet ellers vil du opleve at andre forretninger tilbyder udleje nærmest alle steder – nogle under mere organiserede forhold end andre.

Det er meget nemt at leje scooteren, men vær alligevel opmærksom! Først og fremst aftales hvor længe man vil leje scooteren og til hvilken pris. Oftest koster det mellem 150 og 300 baht (ca. 25-50 kr) pr. døgn afhængig af hvilken type scooter det drejer sig om. Når det er på plads skal der skrives en kontrakt, som er en officiel standard kontrakt for billeje. Her skal du oplyse ting som dit navn, pasnummer og hvor du bor (hotel, rum nr.), samt dit telefon nummer.

Det er sådan set ligetil, men bagefter beder de fleste udlejere om at få dit pas som depositum. Det lyder måske som en dårlig ide, og det er det også, men der ligger ikke nogen ond vilje bag. Det er ret almindeligt at turister er ude for uheld og ødelægger scooteren og det er derfor at du bliver bedt om det. Lad være med at udlevere dit pas, det må du faktisk heller ikke i Thailand, men læg i stedet for et kontant depositum.

Gode råd til lejen

Pas på med farten og promillen! Det er sjovt og let at køre ud af de krogede veje og bakker på en tropisk paradis ø i Thailand og det får de fleste til at føle sig udødelige, men desværre kommer rigtig mange turister alvorligt til skade eller dør som følge af færdsels uheld i Thailand. Langt de fleste af disse skyldes en kombination af alkohol, uopmærksomhed og for høj fart. Så lad os lige gentage det en gang til:

  • Lad være med at køre når du har drukket (især ikke hvis du er fuld).
  • Lad være med at forsøge at køre som de lokale der kender hvert et sving.
  • Hold altid øjnene på vejen og ikke på elefanterne, pigerne eller nogen andre.
  • Hold altid tilbage for et fartøj med mere metal end dig.

Når du lejer skal du være klar over at du hænger på eventuelle skader du kommer til at lave. Det kan altså godt blive dyrt, så pas godt på scooteren. Det er en god ide at gennemgå scooteren sammen men udlejeren før du lejer og eventuelt tage et billede af skader eller ridser. Hvis du smadrer eller ridser scooteren så lad være med at lyve om det. Forsøg i stedet om det er noget du kan få lavet hos en af de mange mekanikere i Thailand.

Et fladt dæk kan fx sagtens klares for 50 kr. Vær også opmærksom på at politiet ofte laver razziaer for at fange folk uden hjelm eller kørekort. Bliver du taget i dette skal du betale en bøde på omkring 500-1000 baht på politistationen og du kan risikere at måtte efterlade motorcyklen til du har betalt bøden, så husk at få hjelmen på.

Hvad kan du leje?

Så til det sjove! I Thailand kan leje stort set alle slags motorcykler (og biler). Der er de små semi-manuelle Honda Wave med 4 gear som er en af alle tiders bedst sælgende scootere. For tiden er det de automatiske scootere som Yamaha Nuevo og Honda Airblade som er mest populære. De er større, mere behagelige og kan komme op omkring de 100 km/timen med lidt medvind. Desuden kan du også leje diverse større motorcykler som fx BMW R8350, choppere og offroad motorcykler.