Solskinsrejser

Thailands klima

Det thailandske klima kan overraske nogle rejsende – vidste du f.eks. at du undervejs på din rejse kan få brug for en vindjakke? Eller at du til tider med blot en halv dags rejse kan forbedre din odds mod regnvejrsdage drastisk? Derfor har vi lavet denne lille klima guide med fif og gode råd om, hvordan du får det bedste ud af din tid og vejret på rejsen i Thailand.

Thailand har et tropisk klima med temperaturer, der typisk varierer mellem 20 og 40 grader med en årlig gennemsnitstemperatur på 29 grader. Det nordlige Thailand adskiller sig mest fra resten af Thailand, der i den kolde periode fra november til februar har temperaturer der kan snige sig helt ned på omkring 10 til 15 grader i de sene aften timer.

Resten af Thailand har mindste temperaturer på omkring 20 grader. En høj luftfugtighed, som kan være helt op til 80%, får det dog ofte til at føles varmere end, hvad termometeret viser. Den thailandske årstid er opdelt i en kølig, en varm og regnsæsonen.

Den kølige sæson – fra november til februar

Den vestlige vinter er vel sagtens en kraftig årsag til at denne sæson af året er Thailands turistmæssige højsæson – men klimaet er i den kølige sæson også den tid på året med mindst regn og laveste temperaturer, der typisk bevæger sig fra 20 til 33 grader.

Den varme sæson – fra marts til juni

I den varme sæson kan det virkeligt være en barsk omgang at rejse i Thailand med temperaturer der kan klatre helt op til 40 grader – typisk er april varmest. Vi råder til i denne periode at søge mod de afsvalende strande i syd – hvis altså du ikke vælger at blive afkølet med spande af vand under dagene i det thailandske songkran nytår (april).

Regnsæsonen – fra juli til oktober

Mange rejsende kan måske blive en smule skræmt ved tanken om at rejse i Thailand under regnsæsonen. Men faktisk er regnsæsonen ikke slem i Thailand, de fleste regnvejrsdage regner det blot en times tid med kraftig regn, hvorefter det hurtigt frisker op igen. I denne periode af året kan du ofte opnå store besparelser på rejseudgifterne – hoteller m.v. og desuden står naturen også flottere grøn.

Fif til at få det bedste ud af din rejse med det thailandske vejr

For de fleste rejsende kan for meget regn være med til at ødelægge ferieoplevelsen. Som før omtalt bør du ikke være alt for bekymret over at rejse i regnsæsonen, men alligevel er det værd at skævle til de gennemsnitlige nedbørsfald på de thailandske destinationer, så din trekkingtur ikke ender op med muddersmat i junglen eller en strandferie, hvor du ikke kan nyde sydens paradisstrande til fulde.

De første monsun vinde rammer Thailand i maj og de varer helt frem til november. Det er værd at bemærke at i månederne fra april til oktober får det sydlige vestkysten (Phuket) næsten dobbelt så meget regn som mange af Thailands andre destinationer, mens Koh Samui i Siam Bugten overtager føringen i nedbør fra november og december.

Faktisk er der kun en halv dags rejse mellem Phuket og Surat Thani med bus (der har færgeafgange til Koh Samui) og vejret kan være ganske anderledes mellem de to populære stranddestinationer. I månederne september og oktober vil vi anbefale at undgå trekking, hvor der i junglerne er masser af myg, kraftig strøm i floderne som gør det svært at rafte, og til tider så meget mudder at næsten ikke engang en elefant kan finde fodfæste.