Solskinsrejser

Thailands nordligste – Den Gyldne Trekant

I årevis har den gyldne trekant været et af de mest yndede rejsemål i det nordlige Thailand. Området spreder sig over 3 lande nemlig Myanmar, Laos og Thailand og fastlagt af det amerikanske CIA – men officielt afgrænses landene af den imponerende Mekong flod.

I dag er området fredeligt, men alligevel hersker der en vis mystik for gennem nyere historie har den gyldne trekant været udgangspunkt for store spændinger med en af verdens største opium produktioner, uvejsomme veje, hjemsted for flygtende kinesiske KMT soldater og spændende etniske minoriteter.

Fra Chiang Mai

Som afsæt til et besøg i den gyldne trekant har de fleste rejsende Chiang Mai. Rejser du direkte til Thailands nordligste punkt byen Mae Sai (hvorfra du også kan krydse grænsen til Myanmar) tager turen kun omkring 1½ times kørsel. Men det kan anbefales, at rykke nogle rejse dage ud af kalenderen og udforske den natursmukke thailandske del af den gyldne trekant med sejlads på floder, historiske byer og trekking.

Med flodbussen til Chiang Rai

For mange rejsende med tid til rådighed, hedder første delmål den lille by Tha Ton som ligger 4 timers kørsel fra Chiang Mai i skønne bjergrige omgivelser (fra busstationen Chang Pheuak i Chiang Mai, går busser til byen Fang, hvorfra du skal forsætte med songtaew bus til Tha Ton.

I Tha Ton findes et smukt tempel og etniske minoriteter holder til i små landsbyer lige udenfor byen – men hvad der lokker rejsende til Tha Ton, er den eventyrlige sejlads ned af Kok floden til den tidligere hovedstad for Lanna kongedømmet Chiang Rai. Det er muligt at hyre longtail både på egen hånd eller tage den offentlige flodbus, som normalt har afgang kl. 12.30. Under den 4 timers lange sejl tur vil du med et bjergrigt landskab i horisonten komme tæt på lokallivet med landsbyer, der ligger helt ud til floden og dermed samtidigt få et indblik i dagligdagen med f.eks. bønder, der har travlt med at vende deres jord med bøfler.

Chiang Rai

Chiang Rai blev opført som hovedstad for Lanna riget i 1262 og i den lange historie har byen i flere omgange hørt under Myanmar. De natursmukke landskaber omkring Chiang Rai er hjemsted for flere etniske minoriteter – har du endnu ikke været afsted på trekking, holder pænt mange trekking bureauer til i Chiang Rai. Inden du bevæger dig ud i “marken”, vil vi dog anbefale dig, at slå et smut forbi det fortrinlige museum Hilltribe Museum & Education Center, hvor du får en god forståelse for de etniske minoriteter i det nordlige Thailand såsom Akha, Lahu, Karen; Hmong og deres dagligdag.

Nogle af Thailands smukkeste og vigtigste templer er også at finde i Chiang Rai, som f.eks. det kridhvide tempel Wat Rong Khun, der er som taget ud af et børneeventyr og hvor selv Supermand er repræsenteret indenfor templets døre. Templet Wat Phra Kaew er et andet tempel, du ikke må gå glip af i Chiang Rai, her blev Thailands helligste Buddha – Smaragd Buddhaen (der nu har hjemme i templet i Bangkoks kongepalads), fundet efter et lyn nedslag. En næsten tro kopi af originalen er i dag opført i templet, hvis det glippede med at få den at se i Bangkok.

Chiang Sean

Chiang Sean ligger vest for Chiang Rai og lidt udenfor den gængse rejserute. En stille og hyggelig by, der bliver betragtet som en af de første byer taifolket slog sig ned i efter at være blevet fordrevet fra Kina. Fra Chiang Rai går lokalbusser og køreturen tager en times tid. Chiang Sean kan tilskrive sig en historie på over 1400 år og lejer du en cykel for en dag kan du mellem flotte høje træer, gamle smukke tempelruiner, voldgrave og bymure få en god fornemmelse af hvor vigtig en handelsby Chiang Sean engang må have været.

I byens national museum bliver historien fortalt – men en autentisk følelse af lokalliv og historie emmer overalt i Chiang Seans templer og gader. Byen Sop Ruak ligger 9 km fra Chiang Sean og udgør det officielle center af den gyldne trekant og ligger helt ud til Mekong floden med en flot udsigt til både Myanmar og Laos. Herfra er det muligt at hyre (såvel som i Chiang Sean) longtail både til ture på Mekong floden.

På Mekong floden med longtail båd

Mekong floden er facinerende! Med sit udspring helt oppe i Himmalaya bjergene og sin “endestation” i det Sydkinesiske Hav, strækker floden sig over næsten 5000 km. At nyde flodlivet mellem Thailand, Laos og Myanmar er noget ganske specielt og et “must do”. Turen behøver nødvendigvis ikke at være lang og kan blot være en standardudflugt af et par timer.

Det er også muligt at kombinere Mekong sejladsen med den videre rejse til f.eks. Chiang Khong for et besøg i Laos (og det livlige grænsemarked i Huay Xai) hvis du har brug for at forny dit thailandske visum eller af de små floder rejse tilbage til Chiang Rai der har busser tilbage til Bangkok, hvis du har planer om at rejse videre sydpå.