Solskinsrejser

Traditionel thai massage i templet Wat Pho

Med mange oplevelser følger ofte trætte muskler. Heldigvis vil du overalt i Thailand kunne finde effektiv medicin for dine anstrengte lemmer med den 2500 år gamle traditionelle thai massage. Af de mange etablissementer, der findes over hele landet, er jeg dog aldrig i tvivl om, hvor jeg skal lægge krop til nogle timers afslapning, for der findes vel næppe nogle mere eksotiske forhold end i templet Wat Pho i Bangkok.

For thaierne har Wat Pho de sidste omkring 150 år blandt andet været ensbetydende med videreførelsen af lærdommen om den traditionelle thai massage. Templet, der i sin nuværende form blev bygget i 1781, er Bangkoks første tempel. Men faktisk har der allerede fra det 16. århundrede på grunden befundet sig et tempel. Wat Pho er også Bangkoks største tempel.

Efter endt massage kan du nyde templets andre populære attraktioner som f.eks. den længste sovende Buddha på 46 meter og den største samling af Buddha figurer i Thailand. Et smukt tempel, som absolut hører under mine favoritter. Mange munke har naturligvis deres daglige gang i templet. Er du så heldig at være i templet når munkene går til bønnemøde, hvilket normalt foregår omkring kl. 13.00 ellers ved 19.00 tiden, er det bare om at finde en skyggebelagt bænk – helst lidt væk fra hvor turisterne er flest – og ellers lukke øjnene og nyde munkenes chanten af de gamle hellige indiske sanskrit tekster.. uden tvivl vil du mærke den thailandske lykke flyde over dig.

I en tid, hvor der i Thailand herskede ro og den thailandske kunst og kultur for alvor fik lov at blomstre fra 1787 til 1851 under den regerende kong Nang Klao (Rama III), blev de første frø sat til at nedfælde thai traditionerne for massage. Kongen bestemte nemlig at ”hemmelighederne” bag thai massage skulle påføres stentavler i netop Wat Pho templet. Hidtil havde lærdommen om thai massage kun overlevet mundtligt fra lærer til elev. Omhyggeligt blev stentavler udfærdiget med tegninger af menneskekroppe, der viste energipunkter og baner, som vi kender dem fra den kinesiske akupunktur.

I bedste thai stil (for thaierne går højt op i at respektere deres forfædre) skabte disse stentavler i 1955 omgivelserne for thailands første offentlige universitet, som havde overleveringen af den traditionel thai massage og medicin som hovedformål. Endnu i dag kan du i universitet studere principperne i thai massagen og anden traditionel medicin. Kurserne bliver opdelt i moduler og har du kun interesse for at gennemgå ét forløb om thaimassagen, skal du regne med at afsætte 7 til 10 dage i dit rejseprogram.

I en traditionel thai massage bliver der arbejdet med alle led fra de helt små tåled til massage i hovedbunden. Du kan bl.a. trygt regne med at massøren tramper dig på ryggen og med et strakt ben ”deler” din knæskal i hver sin retning. Der bliver arbejdet med de kinesiske energi punkter og baner, blodet, muskler og nerver. Således kan thai massagen fungere som lindring for eventuelle smerter, sågar kan massagen over længere forløb være en substitut for medicin til alvorlige sygdomme. Når massagen er endt, vil du føle dig en smule ør, men samtidigt i et vidunderligt velvære, hvor alle dine led er knækket godt igennem. For flere år siden havde jeg besøg af min ”gamle” mor mens jeg arbejdede her i Bangkok. Naturligvis var vi på rundfart til alle seværdighederne i byen, men det blev bare for meget for min mor, som bogstaveligt ikke kunne gå længere. Efter en tur på briksen i Wat Pho var hun klar igen. Massagen i Wat Pho er åben fra kl. 08.00 til 17.00