Solskinsrejser

Wai – traditionel Thailandsk hilsen

Det yndefulde Wai er et af de mest kendte symboler fra Thailand. Denne hilsen udføres ved at samle hænderne så de peger op i luften og så føre dem samlet op i mod ansigtet. Thai’er giver ikke hånd, knus eller kindkys som vi er vant til i Vesten. Derimod bruges Wai’et til både at sige goddag og farvel, og ikke mindst for at udtrykke respekt. Wai’et har en helt særlig betydning og brug i Thailand, og hvordan man Wai’er, til hvem og hvornår er et emne der kunne skrives bøger om – og det er der blevet!

De fleste turister i Thailand er glade for at Wai’e og gør det gerne til alle de møder. Det er Thaierne vant til og synes bare er sjovt, så gør det endeligt, men dem der gerne vil lære at Wai’e ordentlig kan læse videre!

Hvordan Wai’er man?

Selvom Thaierne får det til at se let og elegant ud, er det faktisk ikke så let at Wai’e ordentlig. Der er nemlig forskel på hvordan man Wai’er, alt afhængig af hvem man hilser på, dennes status og hvorvidt man er mand eller kvinde.

Man Waier ved at føre de samlede hænder op til næsen eller hagen og generelt set gælder det at jo dybere et Wai, desto mere respekt viser det. Et uformelt Wai vil være med hænderne samlet til hagen, mens et mere formelt Wai vil være til næsen eller panden.

Hvem skal man Wai’e?

Som udlænding forventes det ikke at man Wai’er nogen, i hvert fald ikke først. Selvfølgelig er det høfligt at give et Wai tilbage hvis man får et, men et nik og smil er også i orden. Thai’er bruger Wai på mange måder. Det er normalt at den person som opfatter sig selv som havende lavest status i situationen, fx på grund af alder, socioøkonomisk situation, uddannelse osv, Wai’er først.

Det er ikke noget man som turist behøver bekymre sig om. Det er ikke normalt at Wai’e til nogen der udfører en service for en, dvs. man behøver ikke Wai’e til servitricen, butiksejeren eller taxichaufføren.