Solskinsrejser

Guide til Alanya

Vi kender alle sammen Tyrkiet fra de klassiske eventyr og deres hjælp som gæstearbejdere i landet i tidernes morgen. Dette er dog langt fra alt, hvad Tyrkiet har at tilbyde, da det virkelig er en stjerne på den mellemøstlige himmel. Du kan opleve fantastisk og anderledes kultur end den, vi har herhjemme, og tyrkerne er et meget gæstfrit folk, som vil tage imod dig med åbne arme. Hertil er Alanya hovedstaden, og den er centrum for fest og farver, men også mange kulturelle oplevelser, som vi gerne vil folde ud for dig herunder. Vi opfordrer dig derfor til at dykke ned i denne fantastiske by sammen med os.

Find din rejse til Alanya her

Seværdigheder & Oplevelser

Alanya er lidt af en festby, hvilket også drager mange unge mennesker mod byen. Lad der dermed ikke være sagt, at der slet ikke er nogle oplevelser og seværdigheder for det lidt ældre, kulturinteresserede segment af befolkningen. Alanya er en muslimsk hovedstad med masser af kulturelle oplevelser, og der er derfor seværdigheder og oplevelser for en hver smag – unge som gamle. Herunder kommer vi med et par eksempler på ting, som du SKAL se i Alanya by.

Find din rejse til Alanya her

– Den store moske

Noget af det, der gør Tyrkiet og Alanya til en helt speciel oplevelse, er tyrkernes muslimske baggrund. Den viser sig i den store gæstfrihed, og så viser den sig selvfølgelig også i deres moskeer, som tårner sig op flere steder i byen. Den største af disse ligger i centrum af Alanya og er virkelig et besøg værd!
Moskeen er, som skrevet, den største af sin slags i byen, og den udstråler en stor grad af storslåethed, når du træder ind på dine strømpesokker. Den er utrolig smuk, og du kan endda være heldig, at en Imam har tid til at vise dig rundt og svare på dine spørgsmål. Det er en umådelig oplevelse, som vil skabe ærefrygt og imponerende suk hos ung som gammel. Moskeen, og alle andre moskeer i øvrigt, kan besøges alle dage undtagen fredag, der er tyrkernes helligdag. Det er værd at bemærke, at man skal respektere deres tro, hvorfor man tager skoene af, inden man træder ind, og ligeledes skal have tøj, der dækker kroppen til (for kvinderne også håret). Men se det blot som en ekstra oplevelse: Det er sjovt at se så mange folk, der er klædt nogenlunde ens!

– Det røde tårn

Vil du have den bedste udsigt over Alanya by og det flotte hav, og samtidig lære lidt mere om de gamle osmannere, der regerede over det meste af Mellemøsten i sin tid, så er et besøg til Det Røde Tårn helt klart et must. Tårnet er fra 1226, så det er altså et levn fra en sjældent kendt fortid. Det er indrettet med et etnologisk museum nederst, hvor du kan se udstillinger og læse historier om osmannernes rige, hvilket er utrolig interessant. Bliver du træt af museumsgenstande, kan du også tage de 85 trin mod toppen, hvor du vil opleve en fantastisk udsigt, som sjældent er set smukkere. På vej op kan du bl.a. bemærke de mange skydeskår, der vidner om, at her engang har været et fæstningsværk i funktion.
Det Røde Tårn har åbent fra 10-18 hver dag, og du kan efter besøget følge de resterende mure ved det gamle fæstningsværk og komme ned til det gamle skibsværft, som den dag i dag bliver brugt af fiskerne i byen. Det er helt sikkert en kæmpe oplevelse.

Find din rejse til Alanya her

– Atatürk Strasse

Når man er i enhver storby, så er en lille shoppetur altid et must, og skal der shoppes, så skal det gøres på Atatürk Strasse, der er den ultimative shoppegade i byen. Det er her, at du finder de “rigtige” mærker, der alle er ægte, og derfor også ret så dyre. Det er på denne gade, at alle de rigere tyrkere og turister opholder sig, og du kan derfor føle dig som en lidt af en filmstjerne, som du går ned ad gaden. Når du når enden af gaden, vil du se den meget kendte Atatürk statue, som kan lede dig mod havnen til den ene side, og den store basar til den anden.
Vi anbefaler, at man sætter et par timer af til shoppeturen, hvor du kan møde mange forskellige kulturer og indtryk, som er en oplevelse i sig selv. Tag dig i øvrigt også tid til at sidde på en cafe og få en kop af den verdensberømte, tyrkiske te, der går for at være en af verdens bedste.

– Water Planet Aquapark

Et sidste sted, der især er obligatorisk for børn og barnlige sjæle, er et besøg til Alanyas vandland, som er et af de største i Tyrkiet. Vandlandet er på hele 65.000 kvadratmeter, og der er intet mindre end 23 vandrutsjebaner, der varierer i vildhedsgrad. Parken har ligeledes tonsvis af andre vandaktiviteter, som f.eks. vandfodbold, og der er dermed lagt op til flere timers underholdning for hele familien! Vandlandet er selvfølgelig udendørs, hvilket dog betyder meget lidt, da vejret altid er godt i højsæsonen. Derudover kan du nemt få stillet din sult i en af parkens mange boder og restauranter, der serverer stort set alt, hvad hjertet kan begære. Har du derfor blot den mindste vandhund indeni, så vil vi helt sikkert anbefale en heldagstur til vandparken – det vil være tid, der er fantastisk godt givet ud.

Find din rejse til Alanya her

Strande

Udover at være en pulserende hovedstad, hvor den tyrkiske kultur kan opleves på tætteste hold, så er Alanya samtidig en by, hvor du kan få stillet den store badelyst. Byen er hjemsted for flere fantastiske strande, der alle har en “speciel” målgruppe. Ved nogle af strandene bliver vandet meget hurtigt dybt, hvilket naturligt ikke gør dem velegnede til børnefamilier, der til gengæld kan nyde godt af andre strande, hvor vandet ikke er nær så dybt. Det er altså blot et spørgsmål om at udføre et lille stykke detektivarbejde, når du skal finde den rette strand!
Generelt er strandene af ret høj kvalitet, hvilket vil sige, at du får det helt rigtige hvide sand og det helt klare og blå vand, som du tit ser på postkort fra diverse bekendte. Strandene er generelt velbesøgte, og du kan godt forvente, at der vil være rift om de bedste pladser på dem – frygt dog ikke for dette: Der er plads til alle! Du kan typisk leje strandstole og parasoller af private virksomheder på strandene, og du kan stort set leve hele din ferie på strandene.

Vejret

Der er ingen tvivl om, at Alanya er en by, som generelt er meget levende – især i sommermånederne. Dette hænger i høj grad sammen med det faktum, at vejret og klimaet i højsæsonen, som løber fra maj til slutningen af september, er intet mindre end fantastisk. Du kan igennem hele denne periode forvente temperaturer, der fast ligger mellem 28 og 32 grader – der dog kan blive meget varmere! Derudover slipper du for regn, hvilket der ikke falder meget af i løbet af sommermånederne. Dette kan man også kan se på antallet af solskinstimer i perioden. Hele 10,3 solskinstimer om dagen kan du opleve i højsæsonen! Dette er ekstraordinært godt, så du skal bestemt ikke vælge Alanya fra pga. vejret. Der er derfor rig mulighed for benyttelse af de fantastiske strande, som Alanya kan tilbyde dig som turist.

Find din rejse til Alanya her

Maden

Det tyrkiske køkken regnes for at være et af verdens bedste køkkener. Så simpelt kan madoplevelsen i Alanya og Tyrkiet beskrives. Du kan forvente en udsøgt kombination af Middelhavets goder og Mellemøstens traditioner, hvilket udmønter sig i udsøgte smagsoplevelser. Du kan forvente meget mere end bare kebab, som ellers er et af tyrkernes helt store varemærker. Dermed heller ikke sagt, at du ikke kan få kebab i alle former og afskygninger: Det er dog noget mere lækkert og delikat tilberedt, end på dit lokale pizzaria (selvom det sikkert er lækkert nok!). Du kan få masser af lokale retter, der alle har en form for kød som centrum: Det være sig lam, okse, fisk og mange flere typer kød. Dette gør det tyrkiske køkken meget alsidigt, og du kan derfor forvente en helt ny smagsoplevelse, hver gang du besøger en beværtning! Derudover er det tyrkiske dessertkøkken noget ud over det sædvanlige, og du kan derfor forvente kager og andre deserter i alle afskygninger – der er helt sikkert noget for din specifikke smag.

Find din rejse til Alanya her

Prisleje

Prislejet i Alanya, og i Tyrkiet generelt, er ikke meget anderledes end priserne herhjemme. Du skal i hvert fald sjældent regne med at slippe billigt, når du er ude at handle ind, og f.eks. alkohol er dyrere end i Danmark i butikkerne. Dette skyldes naturligvis tyrkernes religion som muslimer, og at alkohol dermed ikke ligger i deres kultur. Nogle vejledende priser kunne være en frokost på en restaurant, som du kan få for omkring 20 TRY, hvilket svarer til ca. 50 danske kroner. En 1 1/2 vand i en butik koster omkring 3 TRY – altså ca. 7,5 danske kroner. TRY står for tyrkiske lira og er tyrkernes egen valuta. Én TRY svarer til omtrent 2,5 kroner, men du kan dog også bruge både kreditkort og Euro langt de fleste steder i byen. Du behøver derfor ikke veksle til Lira, hvis du alligevel har nogle Euro liggende.

Find din rejse til Alanya her

Læs yderligere

Læs også vores overordnede artikel om Tyrkiet, samt vores mange guides til de andre tyrkiske byer. Find links herunder: