Solskinsrejser

Guide til Zanzibar

Zanzibar. Prøv engang at smage på navnet. Det lyder eksotisk, mystisk – måske endda som en drink? Faktum er dog, at det er navnet på en øgruppe, der ligger ud for Tanganyika, og som sammen med dette stykke fastland udgør landet Tanzania. Den ligger ud for Afrikas østkyst og er i løbet af de sidste par år blevet et tilflugtssted for turister, der gerne vil væk fra koldere himmelstrøg. Zanzibar er da også et fantastisk rejsemål for at få sol og varme, og du skal ikke være bange for at tale med befolkningen: Det officielle sprog er swahili, men de fleste snakker engelsk, da øgruppen fik sin uafhængighed fra Storbritannien i 1963. Der er mange, der aldrig har hørt om Zanzibar før, og derfor har vi lavet denne lille guide, så du også kan få øjnene op for magiske Zanzibar.

Find din rejse til Zanzibar her

Seværdigheder & Oplevelser

Zanzibar er mest kendt for at være en solskinsø nær Afrikas kyst, men de færreste ved, at den har spillet en afgørende rolle i forbindelse med slavehandlen på Østafrikas kyst. Der er derfor en del kulturelle oplevelser og seværdigheder, der er meget interessante at dykke ned i på øen.

– Stone Town
Man kan ikke besøge Zanzibar uden at besøge den gamle del af hovedstaden Zanzibar City, som også kaldes for Stone Town. Denne del af byen udviser den megen påvirkning, som øen har haft fra forskellige nationer gennem 1800-tallet, hvilket man også kan se på arkitekturen i byen. Det er som at gå en tur i den tid, hvor slavehandlen foregik på åben gade, men også hvor kraftfulde karakterer som David Livingstone kæmpede for slavernes frigivelse. Der er altså en masse forskellige kulturelle tvister, der gør byen utrolig interessant at besøge, og du kan næsten høre historien tale til dig, når du går gennem de vanvittigt smalle gader. Der er mulighed for guidede ture, der samtidig fortæller historien omkring byen.

– Safariture
En anden ting, som er ret dyr, men dog stadig et must, når man er på Zanzibar, er en safaritur. Dette er en helt unik oplevelse, hvor du kan se alle de vilde dyr helt tæt på, og det er svært at fastslå, nøjagtig hvilken tur du skal vælge, fordi der er så mange forskellige. Dette er et spørgsmål om temperament og interesse, men der er mange åbentsindede guider, der har viget sit liv til safariture, og derfor ved alt omkring alle dyrene. Det er imponerende og en oplevelse, som du simpelthen ikke må misse!

Find din rejse til Zanzibar her

Strande

Hvis der er noget, som Zanzibar er kendt for, så er det deres strande og det, der ligger omkring disse. Du får valuta for alle pengene, når du ser strandene for første gang og oplever det, der ligger så langt fra de danske strande. Strandene ved Zanzibar er så hvide som mel, og havet er en nærmest helt absurd, irgrøn farve, som ellers kun kan opleves på film. Vandet er fuldstændig klart, så du har direkte view til koralrev og andet interessant i vandet. Derudover får du naturligt nok hav, der er dejlig varmt – året rundt.
En anden ting, der er fantastisk ved strandene, er, at de ikke er overrendt af turister. Meget af dette kan tilskrives det ret så høje prisniveau på øerne, og man kan sige, at man betaler en pose penge for de bedre forhold på strandene. Det er dog det hele værd, for du skal godt nok lede længe, hvis du skal finde strande og omgivelser, der er smukkere end på Zanzibar!

Vejret

Vejret på Zanzibar bærer i høj grad præg af deres placering på verdenskortet. Zanzibar ligger lige under ækvator, hvilket betyder, at de varmeste temperaturer forekommer mellem oktober og marts, hvor det kan blive helt op til 40 grader varmt. Mellem marts og oktober er det så “vinter”, hvilket betyder temperaturer på mellem 20 og 25 grader i gennemsnit. Zanzibar har et subtropisk klima, som indikerer, at der falder rigtig meget regn, hvilket der også gør. De har to “regntider”, som kaldes den store og lille regntid. Den store regntid forekommer mellem marts og maj, hvor der falder store mængder regn, og den lille er mellem november og starten af januar. Du kan derfor forvente meget regn, hvis du tager til Zanzibar i disse perioder. Udover disse måneder, så er vejret upåklageligt med høj sol dag ud og dag ind – specielt i februar, der er den varmeste og tøreste måned.
Hvis du søger sol og høje temperaturer, anbefaler vi derfor, at du tager dertil i februar måned

Find din rejse til Zanzibar her

Maden

Maden på Zanzibar bærer – ligesom resten af kulturen – præg af mange forskellige lande, og du kan både opleve indisk, pakistansk, kinesisk og selvfølgelig afrikansk madlavning. Det er dog helt generelt swahilikøkkenet, som er det dominerende på øen, hvor der er meget fokus på forskellige frugter, kokus og dennes mælk samt alt godt fra omgivelserne: Fisk og skaldyr. I de fleste tilfælde er alle fisk og skaldyr fanget af de lokale fiskere, som man kan opleve i aktion ud for kysterne, og det smager mildest talt himmelsk.
Har du dog ikke så megen lyst til at udforske nye græsgange, så er det selvfølgelig muligt at få diverse internationale retter, der bærer præg af amerikanske og europæiske toner. Vi anbefaler dog helt klart, at du oplever det lokale køkken – du vil blive overrasket over den velsmag og sans for krydring, som er gået i arv fra generation til generation på øen.

Find din rejse til Zanzibar her

Prisleje

Zanzibar er ikke den billigste destination: Hverken når du skal rejse dertil eller opholde dig dernede. Prisniveauet er generelt rimelig højt, hvilket i høj grad hænger sammen med turisternes store indtog. Der er dog stor forskel på, hvad du betaler de forskellige steder f.eks. på hoteller, restauranter og lignende. På Zanzibar ligger en del luksus-hoteller og deslige, som er meget dyrt, og de tager et fast greb om din pung, hvis du vælger at tage på safari og lignende kulturelle aktiviteter. Man skal dog også tænke på, at de lever af turismen, hvilket også kan forklare det høje prisniveau.
Den lokale valuta er Kenya Shilling (TZS), der dog er så lidt værd, at det ikke kan svare sig at lave sine gode, danske kroner om til. Vi anbefaler i stedet, at man betaler med dollars, der bliver accepteret langt de fleste steder, og tag hellere for mange end for få med: Det er ikke alle steder, at kreditkort bliver accepteret.

Find din rejse til Zanzibar her