Solskinsrejser

Hvilken kuffert skal jeg vælge?

Hvilken kuffert skal jeg vælge? Guide til valg af størrelse og type mv.

Når du skal på ferie, bør der selvfølgelig være styr på oppakningen. Din kuffert er et af de vigtigste redskaber på rejsen. Det er nemlig kufferten, der sørger for, at dine ejendele kommer sikkert fra A til B.

Ofte skal en kuffert kunne holde til lidt af hvert. Dette gælder især hvis du skal ud at flyve. Her kan du godt forvente en forholdsvis hårdhændet behandling af din oppakning. Derfor har det stor betydning, at kufferten ikke springer op eller går i stykker.

Skal du vælge den helt rigtige kuffert, må du tage flere ting op til overvejelse. Blandt andet afhænger kuffertens størrelse af rejsens længde. Dernæst er det relevant at overveje, om du skal bevæge dig meget rundt med din oppakning. Og om du primært opholder dig i byer eller ude på landet.

Hvilken størrelse kuffert skal jeg vælge?

Størrelsen af kufferten er en væsentlig faktor at have for øje. Det kan på den ene side være frustrerende at håndtere en stor kuffert. Men samtidig er det også problematisk, hvis kufferten ikke er stor nok til at indeholde alle dine ejendele.

Overordnet set kan man dele kufferterne op i tre forskellige størrelser:

 1. Kabinekuffert – En kabinekuffert egner sig godt til de korteste ture. Denne type kuffert kan tjekkes ind som håndbagage, og gør dermed rejsen nemmere. Husk på, at der gælder mange regler for, hvad du må medbringe i håndbagagen.Desuden bør du være opmærksom på, hvad der gælder for størrelse og vægt af håndbagagen. Disse regler varierer nemlig fra flyselskab til flyselskab.
 2. Mellemstor kuffert – Skal du være væk i én til to uger, er den mellemstore kuffert perfekt. En mellemstor kuffert egner sig til folk, som pakker forholdsvis let. Typisk har en mellemstor kuffert en højde på 60-70 centimeter.
 3. Stor kuffert – Den store kuffert egner sig naturligvis godt til den lange rejse. Skal du pakke til flere personer, er den store kuffert ligeledes fordelagtig. Hvis du fylder din store kuffert, bør du holde øje med vægten. De fleste flyselskaber har nemlig regler for størrelse og kuffertvægt.

Skal din kuffert være hård eller blød?

Når du skal vælge kuffert, vil du blive mødt med beslutningen, om det skal være en hård eller en blød kuffert. Der er fordele og ulemper ved begge typer af kufferter. Derfor bør du i høj grad vælge efter dine egne behov.

Fordele ved den hårde kuffert:

 • Vælger du den hårde kuffert, vil det sige, at dine ting er beskyttet af en hård skal. Dette er en fordel, hvis du medbringer skrøbelige genstande eller elektronik.
 • Holdes tør. Ingen kufferter er 100 procent vandtætte. Dog vil en hård kuffert ofte være bedre til at holde dine ejendele tørre end en blød kuffert.
 • Ren og pæn. Netop fordi kufferten har en hård overflade, er det lettere at undgå snavs og lugt. Du kan nemlig tørre overfladen af. Væske og støv sætter sig ikke på samme måde på en hård kuffert, som det gør i en blød kuffert.

Fordele ved den bløde kuffert:

 • Den bløde kuffert er typisk mere fleksibel i dens størrelse. Netop fordi kufferten er blød, er der nemlig mulighed for udvidelse. Det vil sige, at du både kan pakke til kortere og længere rejser i en blød kuffert.
 • Kan klemmes ind. En blød kuffert kan lettere klemmes sammen end en hård kuffert. Dermed er det lettere at skabe plads til en blød kuffert i et fyldt bagagerum eller en proppet kabine.
 • Flere opbevaringsrum. En blød kuffert har typisk flere rum og lommer. Det betyder, at du kan dele din oppakning op. Således er det lettere at holde overblikket.

Hvor mange hjul skal kufferten have?

Hvilken kuffert er bedst? Dette kan være et svært spørgsmål at svare på. Efterhånden findes der et væld af forskellige kufferter. Dermed har du mulighed for at tilpasse kufferten efter dine behov. Men det betyder også, at det kan være forvirrende at finde den helt rigtige rejsekuffert.

Inden for kufferter er det mest normalt med enten to eller fire hjul:

 • To hjul. En letvægtskuffert med to hjul er god at have med på storbyferien. Her skal du nemlig ofte op og ned ad fortovskanter og over brostensbelagte gader. Typisk kan en kuffert med to hjul klare mere vanskeligt terræn.
 • Fire hjul. En kuffert med fire hjul egner sig blandt andet godt til charterferien. Dette skyldes, at du tit nøjes med at gå lange, lige strækninger i lufthavnen og på hotellet. En kuffert med fire hjul er let og elegant at manøvrere i plant terræn.

Hvis din kuffert for alvor skal være terrængående, bør du kigge efter store hjul. Hvis du skal vandre langt med din bagage, kan en rygsæk dog ofte bedre betale sig.

Rumfordeling; hvordan pakker man en kuffert bedst?

Udstyr til sommerferien kan pakkes på mange forskellige måder. Der findes alverdens tips til foldeteknikker samt, hvordan du pakker så lidt som muligt. Er du en inkarneret rejseentusiast, kender du sikkert til de vigtigste af disse tips.

Vil du gerne pakke så overskueligt som muligt, bør du kigge efter en kuffert med flere rum. På den måde har du nemlig mulighed for at dele din oppakning op. Undervejs på ferien kan du blandt andet lægge dit beskidte tøj i ét rum og dit rene tøj i et andet.

Køber du en hård kuffert, vil der typisk være færre rum. Her kan du derfor med fordel købe rejseposer. Disse poser er nemlig med til at dele kuffertens indhold op. Dermed kan du for eksempel adskille dit undertøj fra dine sko.

Hvad må man have med i kufferten?

Alt dit almindelige rejseudstyr må du medbringe i kufferten. Det kan derfor være mere relevant for dig at vide, hvad du må have med i håndbagagen. Der gælder nemlig skrappere regler for, hvad du må medbringe i håndbagagen end den kuffert, du har chekket ind.

Dog er der visse ting, som du hverken må medbringe i kufferten eller håndbagagen:

 • Stødapparater
 • Gas og spray
 • Skarpe genstande
 • Fyrværkeri
 • Eksplosive sprængstoffer
 • Lightere
 • Rengøringsmidler
 • Batterier

Skal du for eksempel jage eller fiske på din rejse, bør du undersøge mulighederne, når det gælder knive og skydevåben. Det kan nemlig variere, hvad der er tilladt fra flyselskab til flyselskab. Inden en rejse anbefales det altid, at du læser op på de gældende regler.

Hvad må man have med i håndbagagen?

Håndbagagen er de tasker og kufferter, som du medbringer ombord på flyet. Fordi du har adgang til bagagen under flyvningen, gælder særlige regler for, hvad du må medbringe. Du må ikke medbringe skarpe, spidse og farlige genstande, der kan forårsage personskade. Desuden bør du være forberedt på, at håndbagagen skal gennem sikkerhedskontrollen.

Når du rejser med håndbagage, bør du huske på reglen med væsker. Du må nemlig kun medbringe væsker i beholdere, som maksimalt kan rumme 100 mL. Flere beholdere må gerne medbringes. Dog skal alle beholdere kunne være i en genlukkelig plastpose på maksimalt 1 liter.

Sådan kommer du gennem sikkerhedskontrollen

For at komme ud til dit fly, skal du igennem sikkerhedskontrollen. Har du aldrig fløjet før, kan du være helt rolig. I lufthavnen er der fyldt med personale, som kan guide dig. Dog kan det være rart at have kendskab til proceduren.

Din håndbagage skal gennemlyses, og du vil derfor blive bedt om at lægge den på et bånd. Her er der visse ting, som du skal tage op af din håndtaske. Disse ting skal nemlig gennemlyses for sig selv.

Når du går gennem sikkerhedskontrollen, skal disse ting blandt andet op af din håndbagage:

 • Større elektronisk udstyr. Det kan for eksempel være din computer, iPad eller kamera.
 • Væsker. Væsker må være i beholdere på maksimalt 100 mL. Alle beholderne skal kunne være i en genlukkelig plastikpose med et maksimalt rumfang på en liter.

Desuden vil du blive bedt om at tage dit overtøj af. Samt at tømme dine lommer.

Forhåbentlig har du her fået et bedre kendskab til reglerne for bagage. Med den rette viden, er det nemlig lettere at vælge den helt rigtige kuffert til rejsen!

Hvilken kuffert skal jeg vælge? Guide til valg af størrelse og type mv.

Hvilken kuffert skal jeg vælge? Guide til valg af størrelse og type mv.