Solskinsrejser

Rundrejser i Thailand

Thailand er et fantastisk land at lave en rundrejse og du kan sagtens bruge 3 uger eller mere på en tur. Og fylde hver dag med oplevelser – fra Bangkoks metropol status af international klasse, bjerge og frodig natur, historiske tempel byer og selvfølgelig de kridhvide strande og øer med hver deres charme.

Men hvad er “must see’s” og hvor skal du starte og hvor skal du slutte? Her har vi lavet et 3 ugers rundrejse forslag til inspiration.

Transporten i Thailand

Det er utroligt nemt at rejse rundt i Thailand på egen hånd. Gode bus, tog og fly forbindelser finder du overalt i landet, se vores Thailand transport guide.

Bangkok – dag 1 til 3

De fleste rejsende har naturligvis Bangkok som udgangspunkt. Bangkok er med sin centrale beliggenhed og som hovedstad et vigtigt trafik knudepunkt og du vil derfor sikkert komme tilbage til Bangkok når du f.eks. skal rejse fra Nordthailand til Sydthailand.

Hvis du afsætter 3 dage alt i alt vil du have tid nok til at opleve de fleste attraktioner i byen. Den mest charmerende del af Bangkok er helt klart de gamle bykvarterer langs Chao Phraya floden, og det er også her du finder størstedelen af byens attraktioner som f.eks. kongepaladset, templerne Wat Pho og Wat Arun, National museet, Chinatown og Oriental Hotel. Læs mere om Bangkok i vores Introduktion til Bangkok.

Mod Nordthailand…

Da det nordlige Thailand er hjemsted for bjerge og frodig natur, hvor udflugter som f.eks. trekkingture (omend de er smukke oplevelser) kan tære en smule på kræfterne, vælger de fleste rejsende at rejse mod nord først, og venter med de afslappende strande i det sydlige Thailand til sidste del af rundrejsen.

Undervejs fra Bangkok bør du afsætte en dag eller to til at opleve en af Thailands tidligere hovedstæder Ayutthaya (1350 – 1767) blot 80 km. udenfor Bangkok eller Sukhothai (1238 – 1419) halvvejs mod Chiang Mai godt 400 km. fra Bangkok. Begge byer er utrolig smukke og opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv og har mange tempel- og paladsruiner der sagtens kan udfylde en dag og giver en god fornemmelse af kulturen i Thailand.

I dette forslag har vi valgt at lade turen gå forbi Sukhothai, der i næsten 200 år, hvor byen var hovedstad, dannede mange af grundstene for Thailands kultur i dag, bl.a. det nuværende alfabet og creamen af Thailands arkitektur.

Sukhothai – dag 4 til 5

Sukhothai kan oversættes med “glædelig opstående” – og en lykkebringende rus er da sikkert også, hvad mange af områdets befolkning har følt, da det stærke Angkor styre i nabolandet Cambodjas magt for alvor begyndte at smuldre i det 12. århundrede. Tre historiske parker med hundredevis af tempel- og paladsruiner giver et fantastisk indtryk af den styrke, som dette magt og kulturcentrum har haft.

Sukhothai Historical Park ligger kun en smule udenfor det moderne Sukhothai og har omkring 90 forskellige smukke ruiner, som opleves bedst ved at leje en cykel eller tuk-tuk for en dag. Vi kan især anbefale templer som Wat Saphan Hin, det royale Wat Phra Mahathat, der er områdets største og hvor søjler smukt omgiver en kæmpemæssig Buddha. Eller Wat Si Chum med en gigantisk stående Buddha – med et lille kighul nær Buddhaens ansigt hvorfra det siges, at kongen holdt sine taler til folket.

Men hele parken er skøn med små søer og bjerge i horisonten. De to andre parker Sukhothai Si Sanchanalai og Khemphaeng Phet Historical Parker ligger henholdvis 50 og 160 km. fra Sukhothai.

I det nordlige Thailand

Mange rejsende har Chiang Mai – Thailands anden største by som base for oplevelserne i det nordthailand for herfra er mulighederne for udflugterne gode.

Populært er trekkingture hvor du kommer helt tæt på den skønne natur med vandring i junglen, rafting på floder, elefantridning og eventurelt overnatning i små landsbyer. Trekkingturerne er typisk af 3 til 6 dages varighed. Grænselandet mellem Thailand, Laos, og Myanmar er kaldet for den gyldne trekant og er med den gigantiske Mekong flod der deler de tre lande, travle markeder, bjergrige natur, historiske byer og mange forskellige etniske minoriteter et andet utroligt populært rejsemål.

De sidste årtier har provinsen Mae Hong Son – vest for Chiang Mai også vundet stort indpas som udflugtsmål, og i byer som Pai og Mae Hong Son, der ligger omkring Thailands højeste bjerg Doi Inthanon, findes gode muligheder for aktiviteter som trek, varme kilder, grotter og jungler. Husk dog at have et par søsygepiller med i lommen eftersom vejene i provinsen er nogle af Thailands mest svingene veje.

Chiang Mai og udflugt i Nordthailand – dag 6 til 10

Mindst et par dage bør du nå at nyde i Chiang Mai inden du tager på udflugt, for byen er i sig selv meget charmerende og har en historie, der går helt tilbage til 1296. En bymur omkranser den gamle del af byen med mange historiske templer – og med en lang historie som handelsby har Chiang Mai et hav af markeder.

Selvom Chiang Mai efterhånden er blevet til en travl storby er det stadig muligt at cykle rundt i byen og indenfor ganske kort transport tid fra centrum findes en bjergrig natur, vandfald, elefantskoler og små værksteder med lokal kunst. Læs Introduktion til Chiang Mai.

Tilbage til det centrale Thailand.. Bangkok, Lopburi eller Ayutthaya – dag 11

Du skal tilbage til Bangkok for at rejse til Sydthailanad. Hvis storbysoplevelserne ikke er det, som trækker, kan du på vejen tilbage i stedet for stå af i den tidligere hovedstad Ayutthaya eller Lopburi som også har en lang historie, der kan dateres helt tilbage til det 6. århundrede – her findes en del ruiner med Khmer oprindelse.

Mod Sydthailand

På vej mod Sydthailand kan du slå vejen forbi den smukke Kanchanaburi provins og de skønne natur omgivelser omkring River Kwai broen. Når du har oplevet Kanchanaburi, behøver du ikke at rejse hele vejen tilbage til Bangkok for fra byen Nakhon Pathom er mulighederne gode for at komme sydpå både med bus og tog.

Nakhon Pathom er en hyggelig lille provinsby og her finder du verdens højeste buddhistiske chedi- Phra Pathom Chedi, som er et besøg værd, selvom du ikke rigtigt kan komme indenfor dørerne.

Kanchanaburi provinsen med  River Kwai broen – dag 12 til 14

Broen over floden Kwai blev verdenskendt med filmen af samme navn. Under 2. verdenskrig havde japanerne brug for transport af materiel til Indien og besluttede at bygge en jernbane gennem Thailands tropiske og bjergrige del til Myanmar.

Arbejdet blev udført af krigsfanger – de såkaldte P.O.W’s – hvor tusinder måtte lade livet under de ubamhjertige arbejdsforhold. Oplev de spændende museer, besøg en af krigskirkegårdene og den obligatoriske gåtur på “Broen over floden Kwai”

Afslapning i det sydlige – dag 15 til 21

Strande for enhver smag finder du i det sydlige Thailand. Tættest på Kanchanaburi  – blot et par timers kørsel væk fra Nakhon Pathom  – findes Thailands første badeby Hua Hin. Det er et hyggeligt sted og byen er et yndet udflugtsmål for Bangkok borgernenes weekend udflugter og du får også stadig en fornemmelse af byens tidligere status som fisker landsby.

Hua Hins brede strande kan dog ikke helt måle sig med de eventyrlige strande længere mod syd. Fra byen Chumphon omkring 5 timers længere væk kan du starte dit ø-hop ved Koh Samui hvilket med 6 dage til din rådighed ville være mit valg. Koh Tao er absolut en af mine favorit øer i Thailand og har smukke hvide strande og i det azurblå hav kan du både med snorkel og dykning opleve det fantastiske undervandsliv med farverige koraller og fisk. Men alle øerne her er fantastiske, med strande for enhver.

Endnu længere mod syd findes Phuket som er en anden skøn destination med utallige smukke strande der både levner plads til rejsende. der gerne vil “have gang i den”, og strande, hvor du har alle herlighederne for dig selv.

Du kan også lave ø-hop ved Phuket, men du skal være opmærksom på at det kun er muligt at køre med tog til Surat Thani og derfra skal du videre med bus til Phuket, hvilket måske giver vel megen transport, hvis du kun har få dage til din rådighed.

Arrangører af rundrejser i Thailand

Der er meget charme ved at planlægge rejsen selv i Thailand, især hvis du har rigelig tid og ikke har børn med der kan blive trætte og frustrerede over ventetider. Hvis du har knapt så meget tid men stadig gerne vil opleve meget af Thailand, så er der heldigvis også råd for det. Der er flere arrangører af rundrejser i Thailand, både danske og udenlandske og nogen kan hjælpe med hele turen, mens andre bare tager sig af transport osv.

Thai Railways har en række gode udflugter fra især Bangkok til Ayuhthaya, Kanchanaburi og flere andre. Med til billetten kan der så købes yderligere transport i form af hotel og rundvisning. Det er et udmærket alternativ til at booke rejsen hos et rejsebureau og også i den billigere ende. Sørg for at købe hos det officielle SRT rejsebureau og ikke en af de mange andre, der med garanti også kalder sig officielle.

Alle steder i Thailand finder du rejsebureauer, men disse er efter min mening IKKE egnede til at booke større ture på. Det er ganske enkelt umuligt at vide noget om de hoteller de bruger for eksempel og mange gange bliver du skuffet.